Kanał na YouTube

1
Cześć. :) W tym wątku zamierzam przedstawiać swoją twórczość wideo-literacką. Przygotowując materiały, najpierw piszę mowę, robię notatki, potem kręcę i montuję. Aktualnie mam na koncie pięć filmów:

Zaproszenie na kanał dla nowych, niesubskrybujących widzów. Zachęcam do oglądania, opowiadając o tym, co dało mi uprawianie i studiowanie filozofii. :)

Bajka fantastyczno-filozoficzna o dwóch, skrajnie różnych rasach, które się ze sobą spotkały i ukształtowały nas ludzi. Całość dzieli się na część właściwą i komentarz zawierający także krótkie streszczenie, podsumowanie. Link do playlisty:

Linki bezpośrednie:

Film o relacji między problemem niepełnosprawności i zagadnieniem przerywania ciąży. Ma wyraźny wydźwięk polityczny, niemniej zawiera przede wszystkim mój osobisty punkt widzenia.

Pierwszy i chyba najsłabszy film, który opublikowałem. Nakręciłem go pół roku temu na zlecenie fundacji pomagającej niepełnosprawnym, w której odbywałem staż. Zawiera prostą mowę o tym, co można robić w czasie przymusowej izolacji z powodu pandemii. Z założenia jest przeznaczony także do takich osób, które mają problemy ze sprawnością intelektualną.

Zapraszam do oglądania, wspierania, komentowania!

+++++++
Kolejny jest już gotowy i ukaże się w piątek po południu. Podejmę kwestię poprawności politycznej.
\

Kanał na YouTube

2
Na moim raczkującym kanale, który ma już ponad 300 subskrypcji pojawiły się nowe materiały!

TAJEMNICA SOKRATESA Długi, obszerny wykład o kwestii sokratejskiej, życiu starożytnego mędrca i naukach jego uczniów, takich jak Antystenes, Euklides, Arystyp. Pokazuję, że pomimo bogactwa materiałów źródłowych historycy filozofii nie są w stanie ustalić treści Sokratejskich poglądów.

PRZYGODA ZE STUDENCKIEGO ŻYCIA Opowiadam o tym, co też potrafiłem zrobić na studiach. Przy okazji mówię o idei postępu i spojrzeniu na przerywanie ciąży w różnych kulturach i czasach.

[ NIEPEŁNOSPRAWNY CZY Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIĄ[/url] Podejmuję tematykę językową. Zaczynam ostro od przywołania publicystów Krytyki Politycznej usprawiedliwiających stosowanie przemocy przez grupy mniejszościowe. A potem polemizuję z artykułem, który ukazał się na stronach Polskiego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. https://www.pfron.org.pl/fileadmin/file ... sinski.pdf
\

Kanał na YouTube

3
Według literaturoznawcy Andrzeja Zawadzkiego tworzenie dialogu filozoficznego to jeden z najczęściej wykorzystywanych, najstarszych sposobów na przedstawienie własnej myśli filozoficznej. To metoda dochodząca do głosu zwłaszcza w czasie światopoglądowych niepokojów, kryzysów kulturowych. Spróbowałem odpowiedzieć, dlaczego tak się dzieje. Przedstawiam wam film o formie racjonalności pośredniczącej między mitem, subiektywnością a nauką.

Z materiału dowiesz się:
- Czym jest dialog filozoficzny?
- Dlaczego warto tworzyć dialogi filozoficzne?
- Dlaczego warto czytać dialogi filozoficzne?
- Czym charakteryzuje się dobry dialog filozoficzny?

A przy okazji dostaniesz parę informacji:
- o zasadzie ciężaru dowodu w dyskusji i o jej rywalce.
- o tym, dlaczego słynna brzytwa Ockhama zawodzi w filozofii.
( Swoją drogą mnicha z przełomu XIII i XIV wieku, a nie jak sugeruje wspomniany w materiale autor kanału Przeciętny Człowiek z XVII w. w filmie "Jak ludzie efektywni podejmują decyzje?")
\

Kanał na YouTube

4
Jeśli czytałeś lub czytałaś polskie tłumaczenia Platona, to najprawdopodobniej te wykonane przez Władysława Witwickiego! Z doświadczenia wiem, że są one w Polsce najbardziej rozpowszechnione, ciągle wznawiane, dostępne w bibliotekach i prywatnych księgozbiorach. 😎Władysław Witwicki był uczniem filozofa i psychologa Kazimierza Twardowskiego, założyciela Szkoły Lwowsko-Warszawskiej. Przełożył prawie wszystkie dzieła Platona i niestrudzenie popularyzował dialogi starożytnego filozofa. Opatrzył je także obszernymi wstępami i komentarzami. W filmie zajmę się tymi ostatnimi i dzięki temu odpowiem na następujące pytanie. Co kryje się za kulisami przekładu dialogów Platona? Na czym polegało szaleństwo tłumacza-komentatora? Biorę na warsztat Państwo Platona w przekładzie Władysława Witwickiego. Zastanawiam się nad tym, jak pewien Kefalos został potraktowany przez komentatora, który najwyraźniej nie rozumie, czym jest dialog filozoficzny i ujawnia swoje uprzedzenia. Pozwalają one sformułować ironiczne zdanie, wedle którego Platon płakał, gdy czytał… Tezę o tym, że one występują wzmacniam dygresją o książce „Wiara oświeconych”, którą wiele lat temu na łamach miesięcznika Znak zrecenzował Stanisław Kostecki. 😀 W dalszej części filmu przywołuję artykuł historyczki psychologii. Profesor Teresa Rzepa z SWPS przedstawiła ogólną charakterystykę relacji Platon – Witwicki. Wspomniała także o konflikcie Władysław Witwicki – Stefan Jaracz. Okazuje się przy tym, jak Szkoła Lwowsko-Warszawska wcale nie była tak racjonalna, jak się ją maluje. Szaleństwo tłumacza wychodzi na jaw!

W przygotowaniu filmu pomogli Michał Rogala i Monika Maria Pham (lektorzy fragmentów) oraz Justyna Margielewska (animacje). Pierwsza z wymienionych jest wydawczynią kanału swojego małego synka "Oliwier uczy dzieci", druga prowadzi z kolei kanał ProjektJusty poświęcony sztuce tworzenia animacji. Dziękuję. 🥰
\

Kanał na YouTube

5
Mój kanał ma już ponad 400 subskrypcji!

Nie zna życia ten, kto nie miał do czynienia z oporem środowiska ❗ 😎
Jak myślisz, czy w dwudziestoleciu międzywojennym w Polsce łatwo było wydać książkę naukową, podejmującą kontrowersyjny temat❓😎
A może interesuje Cię, kto i w jakich biograficznych okolicznościach podjął psychologiczne badania nad wiarą ludzi wykształconych ❓😀
Jeśli Twoja odpowiedź brzmi pozytywnie, zapraszam na najnowszy film:
✔ Poznaj życie Władysława Witwickiego, ze szczególnym uwzględnieniem biograficznego kontekstu powstania książki "Wiara oświeconych" ❗ 😀
✔ Poznaj zakulisowe konflikty między wielkimi, polskimi uczonymi❗ 😀
✔Nie zabraknie szczypty polityki sprzed kilkudziesięciu lat. 😀
\

Kanał na YouTube

6
Mój kanał ma już ok. 470 subskrypcji i prezentuję nowe materiały.

Jak wygląda badanie psychologiczne zwane wywiadem pogłębionym ❓ Albo lepiej... Jak ono nie powinno przebiegać ❓🤔 Dowiecie się tego z mojego materiału. 😀 Najpierw poddaję się scenariuszowi przewidzianemu przez książkę Władysława Witwickiego "Wiara oświeconych", Następnie nie bez powodu skręcam w stronę biblistyki, komentarzy do Księgi Rodzaju. Przedstawiam też własną interpretację, która w moim zamyśle bardziej odnosi się do ludzkiej kondycji niż konkretnej historyczności. A następnie przytaczam komentarze profesor historii psychologii Teresy Rzepy i Anny Brożek. Tym samym odpowiadam na pytanie z jednego z poprzednich filmów. Dowiesz się... Czy Adam Krokiewicz słusznie zablokował przedwojenne wydanie książka Władysława Witwickiego zatytułowanej "Wiara oświeconych"? Czy Polacy potrafili wyeksportować naukową tandetę na Zachód? Dlatego zapraszam Cię na mój film zatytułowany: DZIWNE BADANIE WIARY LUDZI WYKSZTAŁCONYCH. Warto obejrzeć go wraz z wcześniejszymi materiałami: "DROGA DO WIARY LUDZI OŚWIECONYCH" i "SENS ZBAWIENIA BAJKA TEOLOGICZNA".

Źródła podobne do tych, co w poprzednim filmie. Wypada dodać, że anegdotę o Kazimierzu Twardowskim słyszałem w różnych wersjach. Opisując film, szukałem źródła i znalazłem na przykład w artykule Jana Woleńskiego. J. Woleński, "Kilka uwag (naukoznawczych) o szkole Lwowsko-Warszawskiej" [w:] "Nauka" 1/2014., s. 33.34.

SPIS TREŚCI
00:00 Wstęp
02:46 Wywiad pogłębiony przeprowadzony przez Władysława Witwickiego. Sytuacja badanych
05:59 Rozmowa z Władysławem Witwickim i przybliżenie treści parafrazy treści Biblii
14:04 Dlaczego Władysław Witwicki pobłądził? Słabość projektu
16:06 Władysław Kostecki diagnozuje. Specyfika treści religijnych
19:35 Źle odebrana parafraza. Próba alternatywnego wyjaśnienia
21:50 Wątpliwa teologia w badaniu Władysława Witwickiego
22:43 Konfrontacja z biblistyką. Michał Jerzy Wojciechowski, Dariusz Dziadosz o drzewie poznania dobra i zła
24:42 Symbolika biblijnego drzewa poznania dobra i zła
28:59 Zasadnicze pytanie
29:38 Historyk psychologii Teresa Rzepa o Władysławie Witwickim
30:52 Filozof Anna Brożek o badaniu Władysława Witwickiego
34:14 Twierdzenia Władysława Witwickiego. Zakończenie

Jak wyglądają kulisy badania dalekiej przeszłości❓ Czy warto czytać Historię filozofii starożytnej, którą napisał Giovanni Reale ❓Jak włoski badacz podchodził do badania dziejów najdawniejszej, europejskiej myśli❓ Na te pytania odpowiada moja recenzja❗🙂

Spis treści.
00:00 Wstęp
00:58 Historia filozofii starożytnej. Ogólna charakterystyka książki. Wstępu ciąg dalszy
04:11 Platonizm badacza
05:11 Platon a Arystoteles. Forma a materia
06:52 Janina Gajda-Krynicka krytykuje Historię filozofii starożytnej
08:22 Filozofia starożytna a chrześcijaństwo
08:59 Kontrowersyjne wybory interpretacyjne
12:17 Filozofia starożytna a chrześcijaństwo. Ciąg dalszy
12:55 Lukrecjusz a wczesne chrześcijaństwo
14:28 Greccy filozofowie jako teolodzy
15:45 Adam Drozdek kontra Giovanni Reale. Filozofia Talesa z Miletu
18:07 Interpretacja filozofii Parmenidesa
24:59 Stosunek Protagorasa do mitu
25:41 Przejście od mitu do logosu
26:23 Sytuacja historyka filozofii starożytnej. Znaczenie Platona i Arystotelesa
28:10 Hans George Gadamer a filozofia starożytna
28:28 Egzamin u Janiny Gajdy Krynickiej
29:00 Janina Gajda Krynicka a Giovanni Reale. "Nauki niepisane" Platona
30:00 Sytuacja historyka filozofii starożytnej. Problem źródeł
32:17 Metody badań historyczno-filozoficznych
34:16 Wpływ starożytnych historyków filozofii na interpretacje. Albo znów o roli Platona i Arystotelesa
35:58 Filozofia Gorgiasza
38:16 Interpretacja myśli Gorgiasza a metodologia badań historyczno-filozoficznych
39:59 Podsumowanie

Czy zgadniesz, jak znany myśliciel krytykował kawiarnianą filozofię religii ❗ 😀 Jak ujmował relację między wiarą a wątpieniem❓ Właściwie tylko końcowe pytanie, osadzone w szerszym kontekście dzieła Ludwiga Wittgensteina jest bardziej ode mnie. Zapraszam na filmik "Między wiarą a wątpieniem". 😀

Czy wiesz, czym jest demokratyczny socjalizm ❓ 😀 Czy kanał Myśleć Głębiej w spójny sposób odpowiada na to pytanie❓ 😀Co jest nie tak z komentarzem do debaty na kanale Szymon Mówi. Rozmowy Szymona Pękali z socjalistą❓ 😀 W szczególności na warsztat biorę trzy przekonania:
🔘 Jeśli obcinasz kupony od kapitału jak prawdziwy rentier, to wyzyskujesz.
🔘 Jeśli oczekujesz uwzględnienia opłacalności, stosujesz wybieg.
🔘 Pracownicy mają jednoznaczny, negatywny stosunek do kontraktowej relacji z przedsiębiorcą.
Z filmu dowiesz się:
✔️ Dlaczego slogan socjalizm to równość w praktyce jest zwodniczy ❓ 😀
✔️ Dlaczego w sporze socjalizm vs. kapitalizm trzeba postawić na kompromis ❓ 😀
✔️ Jak można w lepszy, nieilościowy sposób rozumieć wyzysk ❓ 😀
✔️ Dlaczego socjalizm nie przejdzie w średniozamożnym społeczeństwie ❓ 😀
✔️ Czym jest kultura pracy i czym jest turkusowa organizacja ❓ 😀

SPIS TREŚCI

00:00 Richard Wolff socjalizm
00:50 Filozofia Karla Marxa – drobna uwaga
01:15 Myśleć Głębiej. Socjalizm wyjaśnienie w pięć minut
01:37 Wnioski
01:50 Myśleć Głębiej komentuje debatę Szymona Pękali z socjalistą
04:08 Zaproszenie
04:50 Rozumienie wymiany dóbr. Korzyść vs. Wyzysk.
09:09 Jak dobrze żyć? Perspektywa indywidualna
10:02 Jak dobrze żyć? Perspektywa społeczna
12:28 Co to jest korzyść?
13:31 Jak szukasz pracy?
14:44 Hierarchia potrzeb pracownika – zarys
15:40 Sytuacja najbiedniejszych.
16:22 Reakcje historycznej lewicy - ogólnie, pobieżnie
18:04 Własność. Kolektyw naturalny vs. sztuczny. Uwagi antropologiczne
17:14 Wyzysk a renta z kapitału
19:46 Własność. Kolektyw naturalny vs. sztuczny. Uwagi antropologiczne – część druga.
25:35 Pierwotne źródło własności. Metafora daru vs. metafora kradzieży
28:13 Lewica vs. życie z prywatnego kapitału
29:58 Czy istnieje dążenie do nieograniczonego zysku za wszelką cenę?
32:42 Problem radykalnej lewicy - scalenie ról społecznych i wolność pracownika
34:12 Problem liberała – złe rozumienie przedsiębiorczości
34:55 Czym jest i jak wygląda kultura pracy?
36:05 Kultura pracy w turkusowej organizacji. Miejsce w gospodarce
41:13 Problem radykalnej lewicy – klasy zamożne i średniozamozne
47:52 Podsumowanie
\

Kanał na YouTube

7
Mój kanał ma już około 550 subskrypcji i opiera się już na pracy zespołu, lektora, realizatorki dźwięku, graficzek. Współpracowników przedstawiam na początku materiału.

Jak pewnie wiecie, filozofia często zajmuje się różnymi, podstawowymi dla człowieka, prawie zawsze już wykonywanymi czynnościami, czyli myśleniem, dyskutowaniem, doświadczaniem, wierzeniem i niewierzeniem. Zdarza się, że do „wiedzy jak” dorabia koncepcję, która próbuje się jej bliżej przyjrzeć. I robi się potem całkiem zabawnie, gdy za jej pomocą próbuje uderzyć się w jakąś inną „wiedzę jak”. I taki właśnie przypadek występuje moim zdaniem w kontekście koncepcji Bohdana Chwedeńczuka przedstawionej w książce „Przekonania religijne”. Przyglądam się jej głównie przez pryzmat opracowania socjologa Łukasza Remisiewicza, które omawia dyskusje wywołane pracą polskiego myśliciela. Korzystam także z nieuwzględnionej przez niego pracy Marka Łagosza i rozwijam argumentację Ireneusza Ziemińskiego.
\

Kanał na YouTube

8
Ile warta jest Nietzscheańska krytyka chrześcijaństwa i moralności? Czy Friedrich Nietzsche był dobrym filologiem klasycznym? Jak myśliciel podchodził do uprawiania historii, ideałów i własnego dzieła? Gdzie leży kość niezgody między nietzscheanizmem a filozofią analityczną? Dlaczego zajmuję postawę krytyczną? Na te i wiele innych, ciekawych pytań odpowiadam w najnowszym filmie.

Jak Fryderyk Nietzsche patrzył na swoją twórczość? Czy wolno powiedzieć, że filozof był bajkopisarzem? Czy zasługuje on na miano najbardziej szkalowanego myśliciela czy też wielkiego idola? Te i inne pytania podjął tajemniczy widz, który postanowił odpowiedzieć Piotrowi Napierale. Zapraszam na kolejny film mojego zespołu.

Jak wam się wydaje? Fryderyk Nietzsche głosił, ze Bóg umarł, opowiadał się po stronie ateizmu, walczył z ideą zaświatów? A może chcecie zobaczyć znanego filozofa od nowej strony? Jeśli tak, to zapraszam was na moją przeróbkę początku poematu zatytułowanego Tako rzecze Zaratustra. Tekst pierwotnie opublikowałem na łamach miesięcznika Twórczość, w ostatnim numerze z roku 2017-nastego. Wykorzystałem zarówno styl Friedricha Nietzschego, jak i poboczne wątki obecne w w jego twórczości. Ale z okazji prima aprilis wpadłem na pomysł, aby przedstawić swój tekst jako nieznane dzieło Fryderyka Nietzschego. Jeśli ktoś poczuł się urażony, zwiedziony - przepraszam. :)
\

Kanał na YouTube

9
Czy i jak warto czytać filozofów?
- Jak uprawia się historię filozofii?
- Czym różni się podejście eksperckie od dyletanckiego?
Odpowiadam na te pytania na podstawie swoich doświadczeń na Uniwersytecie Wrocławskim.
Jeszcze nie wiesz, czy to dla Ciebie❓😀
- Film zajmie Ci mniej niż kwadrans.
- Materiał jest dynamicznie zmontowany, dobrze zrobiony dzięki pracy całego zespołu.
- A poza tym nasz raczkujący kanał ma już ponad 600 subskrypcji. Nie czekaj. Dołącz❗️ 😀

Dodano po 4 minutach 49 sekundach:
- Czy potrzebujecie kogoś, kto lepiej niż Friedrich Nietzsche ogłosił światu ‘śmierć Boga”? Powiedzmy pewnego teologa, przyjaciela niemieckiego filozofa? Znalazłem kogoś, kto tak właśnie uważa. Zapraszam więc na film, w którym:
- Krytykuję szalonego tłumacza, komentatora Tadeusza Zatorskiego,
- Rozprawiam się z problemami teologii Franza Overbecka, jego interpretacją wczesnego chrześcijaństwa,
- Podejmuję temat ewangelicznych proroctw Jezusa,
- Prezentuję piękne zdjęcia z Beskidu Niskiego i nie tylko.
KANAŁ MA JUŻ PRAWIE 700 SUBSKRYPCJI!
\

Kanał na YouTube

10
Jak powinna wyglądać dobra definicja ateizmu? Jak to, co mówi słownik ma się do życia i samoświadomości ludzi niewierzących? Odpowiadam na te pytania na podstawie przeprowadzonych dyskusji i badań socjologicznych. Zapraszam na nowy film, czyta Ludwik Pęzioł.

Dodano po 2 minutach 39 sekundach:
Przedstawiam wprowadzenie do serii filmów, które właśnie tworzę na mój kanał Pielgrzym Rozumu, który ma już ponad 800 subskrypcji. (Pierwszy, właściwy film z serii już wstawiłem powyżej.)

Dodano po 2 minutach 18 sekundach:
Jak wygląda społeczny obraz niewierzących❓ 😀 Kim są polscy ateiści❓ Czy przez swoją postawę mieszczą się gdzieś między Bartosiem a Łyszczyńskim? Odpowiadam na to pytanie, omawiając socjologiczne badania Radek Tyrała zawarte w książce "Życie bez Boga na co dzień". Wyłania się z nich ciekawy obraz społeczny. Następnie przechodzę do poglądów badacza na temat relacji między nauką a religią, które zostały przedstawione w książce "Dwa bieguny ewolucjonizmu". Przeplatam to wszystko rozważaniami o relacjach, które zachodzą między wierzącymi a niewierzącymi. W szczególności interesuje mnie to, czy różne, polityczne postulaty rzeczywiście wynikają z areligijnej tożsamości. W tym kontekście pojawiają się postacie z miniatury, czyli Tadeusz Bartoś, Bogusław Wolniewicz i Kazimierz Łyszczyński. Nawiasem mówiąc, pod koniec materiału sporo uwagi poświęcam procesowi i filozofii polskiego męczennika wolnomyślności. Czyta Ludwik Pęzioł. Link w komentarzu❗️😀

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
Jak nie zostałem ateistą? Opowiem wam o moich przygodach światopoglądowych, które zaczęły się w liceum. Przy okazji zapoznacie się:
- Posłuchacie niezwykłej historii wymyślonej pod lekcję filozofii, opowiadającej o Smoku Słowojadzie i Lady Słoworodnej.
- z sensacyjną opowieścią o cenzurze w życiu akademickim, - relacją z różnych absurdów, które już przedstawiłem na kanale,
- wątkiem pojawiającym się zarówno w twórczości Magdaleny Środy, jak i G.K. Chestertona,
- i w końcu z moim podejściem do ateizmu, które zostanie zilustrowane ponownym, odmiennie przeprowadzonym namysłem nad życiem i twórczością Kazimierza Łyszczyńskiego. Link w komentarzu.
A i jeszcze jedno... Skład zespołu się zmienił. czyta Jan Moniak.

Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Spróbuj wraz ze mną spojrzeć na ateizm jako zależność od innego. Co z tego wyjdzie? Nietzscheańska krytyka niewiary albo kolejny rajd po tematach. 😀Poznasz:
- Ciekawe przykłady ambiwalentnej postawy względem religii,
- Przebieg medialnej burzy sprzed paru lat wokół pomysłów Magdaleny Goetz na zeświecczenie świąt Bożego Narodzenia w szkole,
- Zaskakujący wątek powieści Śnieg Orhana Pamuka - Różnice między naukową krytyką pseudonauki a ateistyczną krytyką religii, - Moje Nietzscheańskie inspiracje Czyta lektorka, która pragnie pozostać osobą anonimową.😀

Dodano po 1 minucie 5 sekundach:
- Czy zwalczanie religii jest łatwym, sensownym zadaniem ❓ 😀
- Czy ludzie nastawieni antyreligijnie cierpią na chorobę sceptyka opisaną przez Artura Króla ❓ 😀
- Co tym mówią koncepcje religioznawcze Scotta Atrana i Konrada Talmonta-Kamińskiego? I jak w ogóle one wyglądają ❓ 😀Zapraszam do oglądania. Czyta Jan Moniak.
\

Kanał na YouTube

11
Hmmm... zajrzę. Tak się składa, że prowadzę kanał o identycznej liczbie subskrypcji w tej chwili ;)
Tylko pracy weń włożonej jest pewnie z 10x mniej... o kosztach nie wspominając.

Widzę ogromną pasję i samozaparcie także kibicuję na dalszej drodze.
Nisza też wydaje się ciekawa i niewykorzystana - także jest pole do popisu!

Kanał na YouTube

12
Raptor pisze: (wt 20 wrz 2022, 21:24) Hmmm... zajrzę. Tak się składa, że prowadzę kanał o identycznej liczbie subskrypcji w tej chwili ;)
Tylko pracy weń włożonej jest pewnie z 10x mniej... o kosztach nie wspominając.
Dziękuję za docenienie. Jak nazywa się Twój kanał? Raptor.pl ma znacznie, znacznie więcej subskrypcji.

Dodano po 3 minutach 45 sekundach:
Prezentuję esej inspirowany dyskusjami wokół filmu Wojny Idei o obiektywizmie moralnym. W materiale znajdziecie:
- odpowiadam na pytanie „jak istnieje moralność?”
- analizę sposobu użycia wyrażenia subiektywny w języku potocznym i w filozofii starożytnej
- komentarz do Arystotelesowskiego ujęcia godziwości niewolnictwa,
- rozważania o antropologicznej genezie moralności,
- rozważania o przejściu od kultury oralnej do piśmiennej
- charakterystykę filozofii moralności
Czyta Jan Moniak.

Dodano po 2 minutach 28 sekundach:
Coś nie wyszło ze wstawianiem, wrzucam więc jeszcze raz:
\

Kanał na YouTube

13
Nazywa się "pan Motowidło". Także wypełnia pewną niszę, choć zgoła inna tematyka :)
Wszystko robię tam sam, ale z uwagi na ograniczony czas publikuję nieregularnie - też ma znaczenie dla ilości subów.
Zresztą ogólna tendencja jest taka, że dużo ciężej zdobyć stałą widownię jak kilka lat temu. Ludzie po prostu w te suby nie klikają, a propozycji do oglądania mają na pęczki.

Kanał na YouTube

14
Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Zajrzałem na Twój kanał, życzę powodzenia.
Raptor pisze: (ndz 02 paź 2022, 14:33) Zresztą ogólna tendencja jest taka, że dużo ciężej zdobyć stałą widownię jak kilka lat temu. Ludzie po prostu w te suby nie klikają, a propozycji do oglądania mają na pęczki.
Jak się człowiek postara, to się jednak da. Mam już stałych widzów, nawiązałem współprace z innymi twórcami (zaangażowałem lektorów w zamian za promocję), zrobiłem wspólną akcję z Polskim Inkwizytorem.

Dodano po 4 minutach 29 sekundach:
Pielgrzym Rozumu zaprasza na film. Dzięki obejrzeniu:
- Dowiesz się jak wygląda wprowadzenie do książki demaskującej czarnoksięstwo w naukach społecznych,
- Poznasz życie niezwykłego uczonego Stanisława Andreskiego,
- Dostaniesz ciekawą diagnozę kryzysu kultury polskiej,
- Otrzymasz komentarz łączący pracę uczonego z problemem domniemanego rasizmu w programie Polsatu Twoja twarz brzmi znajomo,
Dodatkowo w programie ładne, relaksujące widoki przyrody i głos lektora Jana Moniaka. Miniatura wiąże się z rzekomym wątkiem, który ma się pojawić w serialu Pierścienie Władzy Amazona. Zapraszam do oglądania.

👉 Jak dokładnie wygląda relacja między myślą Nietzschego a nazizmem?
👉Dlaczego popularność myśli nietzscheańskiej może sprzyjać szeroko rozumianemu faszyzmowi?

*Aby odpowiedzieć na te pytania, trzeba wyjaśnić, kim dla filozofa jest nadczłowiek, na czym polega immoralizm, z czym wiąże się afirmacja życia, nihilizm, upadek wartości prawdy.* Materiał powstał z inspiracji Polskiego Inkwizytora, który zapytał mnie o ocenę tego, jak do tematu "Nietzsche a nazizm" podeszli autorzy z kanału @Myśleć Głębiej Luźniej , autorzy recenzji rządowego podręcznika do historii i teraźniejszości profesora Wojciecha Roszkowskiego. Czyta Jan Moniak.
\

Kanał na YouTube

15
👉Co zaskakującego kryje życie i twórczość Chestertona?
👉 Dlaczego jest coś dziwnego w tym, że angielskiego pisarza publikuje Fronda, ceni redakcja czasopisma Polonia Christiana...?
👉Jakie jest znaczenie rewolucji dla minionej i współczesnej myśli politycznej?
👉Jak niebanalnie można patrzeć na relację miedzy rewolucją i ładem?
Na te i inne pytania odpowiadam w najnowszym filmie. 😀

Czy chrześcijaństwo to rewolucja? Czym jest wola powszechna według Jana Jakuba Rousseau i co ona ma wspólnego z twórczością G.K.. Chestertona? Co to znaczy, że tradycja jest demokracją rozciągniętą w czasie? Zapraszam na drugi film, w którym opowiadam o tym, jak wygląda myśl polityczna Gilberta K. Chestertona. Tym razem skupiam się na egalitaryzmie i demokratyzmie angielskiego pisarza. Czytał Łukasz Jankowski. :
)
\
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sukcesy Weryforumowiczów”