To ja po dłuższej przerwie chciałbym się pochwalić. Od mojego debiutu literackiego w pierwszych "Horyzontach Wyobraźni" minęło 7 długich lat. Opublikowałem przez ten czas paręnaście opowiadań, ale z dłuższymi formami się nie spieszyłem. Adam Zalewski, który poświęcił mi swego czasu naprawdę sporo czasu powiedział mi kiedyś, że nie warto się spieszyć - warto się uczyć. I tak też zrobiłem, odnosząc różne sukcesy i sukcesiki po drodze, jak pierwszy przekład na inny język (niemiecki, antologia "Dzieciństwo w Polsce/Dzieciństwo w Niemczech), czy marzenie marzeń - pod koniec zeszłego roku można mnie było przeczytać w "Nowej Fantastyce" (Opowiadanie "Cisza" w numerze 11 (410) / 2016). A i Michał Cetnarowski mój tekst tam porównał do tekstu Jacka Dukaja, co mi zrobiło nie tylko dzień, ale i rok, jako, że uważam, że proza Dukaja jest jedyną, do jakiej ciągle nie dorosłem i nie potrafię jej zrozumieć całkowicie (chociaż od lat, przyznam, nie próbowałem).
I tak to leciało. Ale w międzyczasie coś przygotowywałem. Pierwszą moją książkę (chociaż nie jest w 100% moja, to i tak... jest. Zaraz zrozumiecie czemu) o tytule "Mapa Cieni".
Czym jest "Mapa Cieni"?
Idea jest prosta - wydać książkę badającą tematykę nawiedzonych miejsc w naszym kraju. I pisząc "miejsca" mamy na myśli nie tylko same nawiedzone domy, ale i lasy, mieszkania, hotele, czy nawet mosty. Ale to nie koniec!
"Mapa Cieni" jest książką niezwykłą nie tylko ze względu na temat, który podejmuje, ale swoją dwoistość. Najprościej ujmując, "Mapa" łączy ze sobą publicystykę i beletrystykę. W równym stopniu. Jedno nie mogłoby istnieć bez drugiego. Prawie rok czasu poświęciliśmy na zdobywanie informacji o niezwykłych miejscach w Krakowie i okolicach, odwiedzanie każdego z nich, rozmowy z mieszkańcami i wreszcie napisanie 15 reportaży.
Następnie poprosiliśmy grupę polskich pisarzy o napisanie opowiadań związanych z tymi miejscami, co też ochoczo uczynili. Z tych części składowych - ciężkiej pracy, dociekania prawdy i fikcji literackiej powstała unikalna mieszanka - "Mapa Cieni".
Słowem podsumowanie: wymyśliłem książkę, napisałem wszystkie teksty publicystyczne + jedno opowiadanie, zaprosiłem autorów i razem z moim współautorem (Krzysztof Biliński), który odpowiadał tu za (posiadanie samochodu) robienie zdjęć zwiedziliśmy wszystkie te miejsca i wypytaliśmy świadków. Dużo roboty, dużo researchu. I projekt dosyć unikalny - bo nikt wcześniej (z tego co wiem) nie łączył tak publicystyki i beletrystyki.
No i w sumie tyle. "Mapa Cieni" ma wyjść jakoś w marcu w wydawnictwie Van Der Book. Jakby ktoś chciał, to jej strona na fejsie: https://facebook.com/mapacieni/
Za okładkę odpowiada wspaniały Darek Kocurek, który robi też okładki polskim edycjom Kinga. A na samej okładce jestem ja też, oraz Krzysiek, w formie cielesnej

A tutaj krótka ściąga na proces tworzenia książki. Dla ciekawych, ile krwi, potu i łez można przeznaczyć na projekt:
- Pomysł na "Mapę Cieni" - książki łączącej opowiadania i publicystykę w jedno - pojawił się w okolicach 2010 roku, po tym, jak odwiedziłem dom na Kosocickiej i zobaczyłem tam... 3:) ,
- prace nad "Mapą" rozpoczęły się w 2012 roku. Przez ten czas razem z Krzysztofem Bilińskim jeździliśmy po (podobno) nawiedzonych miejscach, rozmawialiśmy z ludźmi, zapraszałem autorów,
- tytuł "Mapa Cieni" wymyślił Marek Grzywacz w lutym 2013 roku,
- w kwietniu 2013 roku książka była skończona i miała wydawcę,
- proces wydawniczy trwał do lutego 2014 roku, kiedy okazało się, że jednak wydawca książki nie wyda,
- kwiecień 2014 roku przyniósł dobre wieści - udało się znaleźć nowego wydawcę - bardzo duże i bardzo poważne ("topowe") wydawnictwo z Warszawy i już w maju byliśmy po rozmowach i "umowach przedwstępnych".
- W okolicach listopada 2014 okazało się jednak, że wydawca nie udźwignie książki z uwagi na finanse.
- Szukając wydawców i szlifując książkę dotrwaliśmy do lipca 2015, kiedy podpisaliśmy umowę z wydawnictwem Van Der Book.
- W międzyczasie dopisaliśmy nowe nawiedzone miejsce i doszlifowaliśmy książkę, między innymi pojawiło się zakończenie historii o Kosocickiej.
- W październiku 2016 wydawnictwo ruszyło ze zbiórką pieniędzy na portalu Wspieram.to, aby wydać książkę i promować ją. Tutaj bardzo pomógł jeden z członków wydawnictwa, Szymon Żakiewicz, który dokonał cudów w kwestii uruchomienia promocji.
- Pod koniec listopada 2016 akcja zakończyła się pełnym sukcesem, zebrane zostało 9 000, książkę kupiło prawie 70 osób.
- "Mapa Cieni" zostanie wydana już w najbliższym czasie. Myślę też, że samo wydawnictwo ogłosi niedługo szczegóły.
Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim autorom opowiadań, którzy przez te długie - i pełne wątpliwości - lata pozostali przy "Mapie" i wierzyli w ten projekt:
Krzysztof Biliński, Dawid Kain, Aleksandra Zielińska , Piotr Roemer, Krzysztof T. Dąbrowski, Michał Gacek, Krzysztof Maciejewski, Magdalena Kałużyńska, Sylwia Błach, Marek Grzywacz, Łukasz Radecki, J.D. Bujak, Rafał Christ, Kazimierz Kyrcz Jr, Michał J. Walczak