Kanał na YouTube

16

Latest post of the previous page:

👉Co zaskakującego kryje życie i twórczość Chestertona?
👉 Dlaczego jest coś dziwnego w tym, że angielskiego pisarza publikuje Fronda, ceni redakcja czasopisma Polonia Christiana...?
👉Jakie jest znaczenie rewolucji dla minionej i współczesnej myśli politycznej?
👉Jak niebanalnie można patrzeć na relację miedzy rewolucją i ładem?
Na te i inne pytania odpowiadam w najnowszym filmie. 😀

Czy chrześcijaństwo to rewolucja? Czym jest wola powszechna według Jana Jakuba Rousseau i co ona ma wspólnego z twórczością G.K.. Chestertona? Co to znaczy, że tradycja jest demokracją rozciągniętą w czasie? Zapraszam na drugi film, w którym opowiadam o tym, jak wygląda myśl polityczna Gilberta K. Chestertona. Tym razem skupiam się na egalitaryzmie i demokratyzmie angielskiego pisarza. Czytał Łukasz Jankowski. :
)
\

Kanał na YouTube

17

Cześć, zapraszam na mój nowy audio/video esej, w którym ogłaszam konkurs z nagordą. O czym tym razem opowiadam? Jeśli John Stuart Mill to dla was tylko liberał, utylitarysta, obrońca swobód, twórca zasady niekrzywdzenia, to zapewniam, tkwicie w błędzie. Myśliciel przedstawił niezwykłą, futurystyczną wizję tego, jak powinna wyglądać polityka, marzył o kapitalistycznym uspołecznieniu środków produkcji, a utylitaryzm traktował w bardzo specyficzny sposób. Niektórzy komentatorzy nie bez pewnych racji podejrzewają J.S. Milla o nieszczere chwalenie wolności. Czy potraficie powiedzieć, jak zasada niekrzywdzenia zrealizowała się w życiu myśliciela i dlaczego została przeinaczona? Czy wieci e, jak na myśliciela wpłynął związek z Harriet Taylor? Czyta Łukasz Jankowski.
\

Kanał na YouTube

18
Jakie są konsekwencje słabości filozofii, religii, światopoglądów? Pytanie przyszło mi do głowy, gdy wysłuchałem rozmów Karola Fjałkowskiego z twórcami kanałów Śmiem Wątpić i Szymon Mówi. Oba materiały miały na celu między innymi przedstawienie Karola Fijałkowskiego nowej publiczności. Karol Fijałkowski pojawił się na kanale Łukasza Wybrańczyka po to, aby poinformować o założeniu kanału na YouTube, a u Szymona Pękali rozmawiał z prawicowym, prokatolickim publicystą. Rodzi się więc ciekawe pytanie, jak wypadł? W mojej ocenie niezbyt zachęcająco. Nie pomogło to, że zarówno Szymon Pękala, jak i Łukasz Wybrańczyk zachowywali się życzliwie. Pierwszy momentami wypowiadał się przesadnie ostrożnie, drugi nie zadał jednego, ciekawego pytania. Tym samym dali mi okazję do podjęcia następujących kwestii: - Co wynika ze słabości filozofii, religii, światopoglądów? - Dlaczego usprawiedliwianie religijności przekształca się w krytykę światopoglądu osób niewierzących? - Jak rozmawiać z przedstawicielami odmiennych światopoglądów? - Dlaczego rada prezentowana przez Karola Fjałkowskiego nie zgadza się z prezentowaną przez niego diagnozą mówiącą o powszechnej słabości filozofii, religii, etyki i światopoglądów. Czyta Łukasz Jankowski.
[bbvideo] [/bbvideo]

Czy wojna idei to wasz nieuchronny los? Czy antropologia odkrywa uniwersalne prawa historii i złudne odmienności? Dlaczego ludzie tworzą różne kultury i cywilizacje? Dlaczego biologicznie jednorodny gatunek jest tak społecznie zróżnicowany? Jak na te pytania odpowiada głośna książka Davida Graebera i Davida Wengrowa Narodziny wszystkiego. Nowa historia ludzkości? Zapraszam na pierwszą cześć recenzji.

Co determinuje kulturę i społeczeństwo? Język? Środowisko? Ludzka wola? Autorzy książki zatytułowanej „Narodziny Wszystkiego. Nowa historia ludzkości” bronią poglądu, wedle którego zasadniczą, niedocenianą rolę w tworzeniu ludzkiej kultury i organizowaniu społeczeństwa odgrywa ludzka wola i refleksja polityczna. Badacze polemizują z determinizmem językowym i środowiskowym. Swoją argumentację opierają na analizie bardzo ciekawych przykładów pochodzących z dawnej Ameryki Północnej. I dlatego zapraszam was na drugą część recenzji.
\

Kanał na YouTube

19
Cześć. 🙂 Zapraszam na trzecią, chyba najbardziej kontrowersyjną część recenzji książki "Narodziny wszystkiego. Nowa historia ludzkości" antropologa Davida Graebera i archeologa Davida Wengrowa. W filmie czeka na was:
👉 treściwe przedstawienie zawartości dzieła
👉 Ciekawostki wyciągnięte z jednej recenzji
👉 analiza relacji między anarchistycznym światopoglądem a wymową dzieła,
👉 Rozważania o równości i nierówności społecznej, rdzennych ludach i samostanowieniu
👉 Ciekawa informacja o działaniu Toastmasters International.
👉 Piękne widoki.

Dodano po 2 minutach 55 sekundach:
Cześć. :) Nawet nie wiecie, jakie niepokojące rzeczy pisał Tadeusz Boy Żeleński. Prawdę powiedziawszy, sam tego nie wiedziałem, zanim nie trafiłem na polemiczne teksty Karola Ludwika Konińskiego. Dziś pisarz skandalista z okresu dwudziestolecia międzywojennego uchodzi za wielkiego orędownika praw kobiet i bywa patronem szkół. Najwyraźniej nikt nie pamięta o tym, co pisał...
\
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sukcesy Weryforumowiczów”