W środku nocy,w gąszczu ponurej zieleni,cisza znienacka postanowiła być głośniej.
Trakcja kolejowa napędza nie pierwszy swój skład towarowy.
Spacer na szynach w rytmie stukotu kół splątanych ze szmerem strumyka i szelestem traw.
Koliste perpetuum przetacza wagony załadowane po brzegi pytaniami.
Z lekkością ciągnie żelazny rollercoaster jak po sznurku.
Ginące za zakrętem światła mrocznie zwiastują wolność.Zostałam w tyle jak one.
Jeszcze tylko w zajezdni stara lokomotywa odstawiona na bocznicę wyrzuca ostatnie spaliny nadziei
a w niedopalonym kotle tlą się słowa " człowieka można zniszczyć ale nie pokonać".
Na oczach świata przegrałam?
Hemingway w roli maszynisty podstawia mi nową kolej.
DROGA ŻELAZNA
2Metafory i poetyka podobają się. Można poczuć klimat:
Ten wers jest świetny:
Ten wers jest świetny:
To też, bardzo:La Dżangłera pisze: (czw 18 kwie 2024, 20:48) Spacer na szynach w rytmie stukotu kół splątanych ze szmerem strumyka i szelestem traw.
DROGA ŻELAZNA
3Cześć!
Jak moja przedmówczyni, bardzo podoba mi się metaforyka i, to już moje, klimat bijący z tej miniatury. Popracowałbym jedynie nad technikaliami.
Jak moja przedmówczyni, bardzo podoba mi się metaforyka i, to już moje, klimat bijący z tej miniatury. Popracowałbym jedynie nad technikaliami.
DROGA ŻELAZNA
4Drabble.
Takie na Wery skupienie na sobie, że nawet na rozpoznanie już nie ma czasu i miejsca. Przepraszam Cię siostro_La Dżangłero, że taki się tu zrobił w tymże dziale kaczy dół.
Sam mam wątpliwości, czy w przestrzeni internetowej to odpowiednie miejsce dla takich jak my.
Niech moc czterdziestu ton będzie z Tobą i do zobaczenia na szlakach Europy.
Może nawet w tamtym miejscu na granicy hiszpańsko-francuskiej:)
La Jonquera
Takie na Wery skupienie na sobie, że nawet na rozpoznanie już nie ma czasu i miejsca. Przepraszam Cię siostro_La Dżangłero, że taki się tu zrobił w tymże dziale kaczy dół.
Sam mam wątpliwości, czy w przestrzeni internetowej to odpowiednie miejsce dla takich jak my.
Niech moc czterdziestu ton będzie z Tobą i do zobaczenia na szlakach Europy.
Może nawet w tamtym miejscu na granicy hiszpańsko-francuskiej:)
La Jonquera