Taniec deszczu

1
Stawiam kroki ostrożnie, między pęknięciami w glebie. Składają się w pajęczyny win. Ostrożnie sieję pod czernią słonecznego skwaru.
-Anasazi - powtarzam, robiąc kolejny krok- Anasazi. - kiedy sieję czaszki ziarnem po ziarnie.
Tu kiedyś były miasta, jak ula pełne miodu życia. Lepkiego od splecionych ud. Słodkie od matczynych słów.
Niknie mój cień, aż do granicy umowności. Pęka skóra mi na karku w pajęczynach odkupienia. Ja dalej sieję czaszki.
- Anasazi. - odpowiadają mi łodygi kukurydzy złote obietnicą bogactwa.
Rosną wbrew suchości, wybuchają pyłem złote i ulotne jak misje konkwistadorów.
Gdy nie widzisz swojego El dorado, przyjdzie ktoś kto Ci je zabierze.
Lecz mi wystarczy sucha gleba i czaszki siane, na poczet kukurydzy odkupienia.

Stawiam kroki ostrożnie, między kleksami deszczy, układają się w pajęczynę nowego odkupienia.
-Anasazi - powtarzam robiąc kolejny krok. - Anasazi. - kiedy czekam aż z czaszek urosną synowie.
Echo kropel odpowiada mi drwiną.

Taniec deszczu

2
"Od zawsze" taka konwencja należała do moich ulubionych: mroczna, podniosła, mistyczna. Zapomniałem o tym, bo to nisza rzadko zajmowana.
Krótki fragment świetny. Zastanawiam się tylko, jak trudne byłoby rozwinięcie tego obrazka w fabułę, w coś dłuższego, ani nie tracąc klimatu, ani czytalności. Czytałbym :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Taniec deszczu

3
O tym, jak on "put - in" te czaszki do ziemi? Tak mi się skojarzyło. Z kimś, kto faktycznie tak robi, a wszyscy mają nadzieję, że w końcu przyjdzie po niego pan diabeł i wreszcie zabierze do swojego królestwa tego siewcę.

Taniec deszczu

6
Przeczytałem AI... i do tego ktoś coś zaSUNOu, więc poczułem się wywołany do tablicy :P
Więc kilka interpretacji po mojemu. Nieco modyfikowałem tekst, albo ...bardzo. Zależnie od wersji.

Lista - od pierwszego utworu, który nabrał jakiegoś słuchalnego kształu, po ostatnie poszukiwania. (Widać jak się zmieniał tekst)

1. ObrazekTaniec deszczu

2. ObrazekTaniec deszczu

3. ObrazekTaniec deszczu

4. ObrazekTaniec deszczu

5. ObrazekTear Drop Dance (EN) (Tribal)

6. ObrazekTear Drop Dance (EN) (Hip hop)

7. ObrazekTears Drop Dance (EN) (Indie Folk)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Taniec deszczu

7
Baribal, to jeszcze jeden na dokładkę :twisted:
ObrazekTear Drop Dance (EN) (Death Metal)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”