Schładzam czas, eon po eonie trwam. Wgryzam się w Europy łona piach. Tworzę. Jednym w prezencie doliny winne, innym winę i konieczność przebaczenia. Niczym bóg, morenami rzeźbie ludów los, gleby czarne i radość ludobójstwa rozdaję. Gdzie topnieje, gdzie zamarzam, tam rzekami płyną jery, wzniesieniami pną umlauty.
Powiesz, że nadejdzie kiedyś lato, wymrą mamuty. Rzekami popłynie woda, moreny obrosną zbożem rozmaitem. Dzieci ścieżkami iść będą do szkoły, w cieniu dolin lodowcowych…
Lecz ja zostanę, wierny wieczności jak gwałt. Niewidzialny jak rzeź.
Usprawiedliwiony naturą.
Lodowiec dziejów
2bardziej mi to poezja niż proza
ale ładne
bardzo
ale ładne
bardzo
Lodowiec dziejów
3Pasuje jako tekst do metalowego utworu. Treść szatańska, podejrzewam. Podoba mi się symbol czarnej ziemi, choć wolę czarnoziem, czyli urodzajne cmentarzysko. Czemu ten tytułowy lodowiec? Hmm... Wieczność? Kombinuję, ale to chyba treść niedostępna przeciętnemu czytelnikowi. 

Lodowiec dziejów
4To przepiękne.Baribal pisze: (pn 18 wrz 2023, 23:00) Gdzie topnieje, gdzie zamarzam, tam rzekami płyną jery, wzniesieniami pną umlauty.
A tu nie łapię sensu. Jeżeli jest osobno gwałt i rzeź to mi ten gwałt nie brzmi jak ten, co się gwałtem odciska, tylko jak ten na kobiecie. I dlaczego rzeź jest niewidzialna? Przecież co chwilę ją widać?Baribal pisze: (pn 18 wrz 2023, 23:00) Lecz ja zostanę, wierny wieczności jak gwałt. Niewidzialny jak rzeź.
Aha, ogonków brak - przy topnieję i przy rzeźbię.
Dodano po 2 minutach 33 sekundach:
PS. Tylko czy piąć się może być niezwrotne? Ale nawet jeśli nie może, to i tak bym zostawiła. Rytm piękny.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka