Silva szuka swojego gatunku

1
Ostatnio Mamba zwróciła uwagę, że mój wielki kudłaty łeb jest mocno zbrodniczy. I zacząłem się zastanawiać na ile to prawda? Może moim gatunkiem jest kryminał? A może trzeba poeksperymentować? Porobić krótkie wprawki, zapisać pomysły i inspiracje. I na koniec tygodnia zrobić posta, a na koniec miesiąca dać publikację na forum. Liczę na Weryżeców, że hamować się nie będą i każdy temat radośnie rozszarpią. Cóż zobaczymy jak to wyjdzie... Życzcie mi powodzenia :mrgreen:
Alicja dogoniła Białego Królika... I ukradła mu zegarek.

3
ela pisze: (wt 24 paź 2023, 18:04) Hot romans mafijny na przykład? :<3<3:
Przeczytałabym!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

10
Czarna Emma pisze: (wt 24 paź 2023, 21:00) ile historii można ulokować w małej wsi?
Dużo i jeszcze trochę ;)
Bierz przykład z Ojca Mateusza. Sandomierz to co prawda miasteczko, nie wieś, ale zobacz, ile tam się dzieje :P
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

12
Jestem leniwą bułą, to nie ulega wątpliwości. Bywa. Ale obiecałam Murdle, to bedą :lol:
MURDLE Tom 1. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji. Autorem jest G. T. Karber.
Logico spacerował po terenie posiadłości Damy Obsydianowej, zastanawiając się, czy to możliwe, że jest niewinna. Nagle usłyszał krzyk dobiegający z żywopłotowego labiryntu. Pobiegł za tym głosem, zgubił się, a wreszcie wpadł na Damę Obsydianową. Teraz już wiedział, że jest niewinna, jako że była martwa.
PODEJRZANI:
Posterunkowa Cooper- siostra bliźniaczka oficer Cooper. Po rozwodzie rodziców wyjechała na inny kontynent. Siostry nie tyko są identyczne z wyglądu, lecz mają też wiele wspólnych cech, np. skłonność do przemocy. 165 cm wzrostu, praworęczna, niebieskie oczy.
Lord Lavender- konserwatywny poseł Izby Lordów, a oprócz tego kompozytor oper i musicali, takich jak Psy czy Pan Mojżesz Megastar. 175 cm wzrostu, praworęczny, zielone oczy, szpakowate włosy.
Panna Saffron- olśniewającą i urocza, ale nie grzeszy rozumem. A może chcę, by wszyscy tak myśleli? 157 cm wzrostu, leworęczna, piwne oczy, blond włosy.
MIEJSCA:
Fontanna (na zewnątrz ) fontanna znajduje się na środku labiryntu. Możesz spróbować ja znaleźć.
Wieża widokowa (wewnątrz) widać z niej wszystkie tereny zielone. W środku na ścianie wisi mapa przedstawiająca część labiryntu.
Starożytne ruiny ( na zewnątrz) nieodmiennie te same. Były tutaj na długo przed labiryntem.
NARZĘDZIA:
Sekator ( waga średnia) nieco zardzewiał i wypadają z niego śrubki.
Donica (waga średnia) jeśli chcesz jej użyć jako narzędzia zbrodni, najpierw przesadź kwiaty.
Zatruta herbata ( waga lekka) napij się aromatycznej herbatki, a potem utnij sobie baaaardzo długa drzemkę.
POSZLAKI I WSKAZÓWKI:
  • Zatrutej herbaty nie było w ruinach ani przy fontannie
  • Najwyższego z podejrzanych i osobę z sekatorem coś łączyło
  • Donicy nie było w starożytnych ruinach
  • Panna Saffron nie potrafiła żyć bez produktu dostarczanego jej przez przyjaciela, earla Greya. Trucizna była jej własnym dodatkiem.
Ciało Damy Obsydianowej leżało obok poplamionej krwią mapy.
Zasada jest taka: trzeba połączyć osobę, miejsce i narzędzie. Jeśli jeden podejrzany jest powiązany z jednym miejscem, to nie może być powiązany z innym, tak samo z narzędziami.
To kto powie: KTO ZABIŁ DAMĘ OBSYDIANOWĄ? pokażcie się kryminaliści :lol:

15
Okazuje się, że Chii, jest prawie materiałem na kryminalistkę! Zabiła panna Saffron, zatrutą herbatą w wieży widokowej. Ale owszem Lord Lavender jest powiązany z donicą, fontanną. Posterunkowa Cooper- sekator, starożytne ruiny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Maraton pisarski”