Niecodziennik pisarski - misieq79

1
To i ja, bo dlaczego nie?
Startuję z kawałkiem "Pirata" który już się pojawił na Wery i całością "Książeczki", która jest kontynuacją owego kawałka.
Plan A zakładał stworzenie zbioru opowiadań, ale za radą życzliwych Werych, m.in Ithi, Romka P. i Godhanda, narodził się plan B - rozdmuchujemy to, co mamy, w powieść.
Stan aktualny - 129 tys znaków.
Zadania:
- Rozdmuchać kawałek Pirata, co się w sumie sprowadzi do (prawie) napisania go od nowa.
- Co oznacza więcej opisów, ubarwienie postaci, słusznie zauważono że poza Reckardem na początku są to praktycznie gadające głowy (chociaż z imionami).
- Książeczka w sumie się broni, ale po tuningu wstępu też może wymagać przeróbek.
- Wymyślić domknięcie intrygi, oparte zapewne na zawartości koperty Eztli - a może tego, co Kull miał w bagażu?
- A może wpadnie inny genialny przebłysk ;) już kilka było.

Apdejty wstępnie przewiduję co tydzień, ale...
Wiatr osiem węzłów NNE, zachmurzenie małe. Silniki mała naprzód i startujemy.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

4
i jeszcze jakiś zdrajca, którego plan niemal rozpirzy wszystko, aż będzie żal... :) Powodzenia.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

5
Po tygodniu. Więcej czytania i recków niż pisania, urwanie głowy itepe.
Ale:
- Fragment "Reckard dostał poufną wiadomość i kazał mechanikowi opóźnić start" ma 10k i dalej puchnie. Aktualnie na budziku 140k.
- Dalej brak pomysłu na master plot (czym się, póki co, nie przejmuję).
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar

7
Kierunek narracyjny zasadniczo jest, pracuję na istniejącym tekście. I kombinuję nad wątkiem domykającym fabułę. Problem w tym, że sam nie wiem co było w tej cholernej kopercie, do opowiadania standalone nie było to potrzebne :D

Added in 6 minutes 1 second:
Dodatkowo: Książeczka była zamierzona na opowiadanie. A to miało konsekwencje: dwie postacie nakreślone solidnie a reszta maźnięta. Dossier Wilhelma walnięte w jednej pigule zamiast powolnego rozłożenia go w tekście. Ubogość opisów np miejsc czy wrażeń sensorycznych postaci. Urosło bydlę na 96k gdzie powyższe braki już kłują.

8
Dasz radę. Tylko puchnij tekst właśnie nie tylko wszerz (zawsze możesz wprowadzić nowe postacie i wątki, pokazując więcej świata), ale i wzdłuż - najlepszym sposobem puchnięcia jest pociągnięcie fabuły, i to wcale nie metodą na barona M., bo zwykle da się wykombinować sensowną kontynuację.
Zasadniczo takim sposobem do 400-500 tysięcy znaków dojedziesz.
Powodzenia :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

9
misieq79 pisze:Problem w tym, że sam nie wiem co było w tej cholernej kopercie, do opowiadania standalone nie było to potrzebne :D.
Heh tez sie zastanawiałam czy wiesz
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

10
misieq79 pisze: Kierunek narracyjny zasadniczo jest, pracuję na istniejącym tekście. I kombinuję nad wątkiem domykającym fabułę. Problem w tym, że sam nie wiem co było w tej cholernej kopercie, do opowiadania standalone nie było to potrzebne :D
Kombinuj i lepiej to wiedzieć na tym etapie, bo możesz wrzucać łatwo wskazówki w tekst.

Mam nadzieję, że będzie to coś ciekawszego niż w Czarnym Pergaminie ;)
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

11
Jason pisze: Mam nadzieję, że będzie to coś ciekawszego niż w Czarnym Pergaminie
Pirsze sysze ;)

Raport kolejny. Tydzień praktycznie bez pisania (bo dużo czytałem i miałem co, Nav aj hejt ju!), ale wczoraj wieczorem miałem przebłysk który zaowocował kompletnie nowym prologiem (dotychczasowy dostał delegację do I rozdziału). A dzisiaj słowo stało się... też słowem, jeno pisanym. Scenka zestrzelenia Szermierza dodaje nowe zazębienie postaci Eztli. I oczywiście jest surowa, pewnie doczeka się szlifierki.
Dodatkowo urosła scena jazdy Reckarda z aeroportu do domu, miasto dostało kolorów i życia, dźwięków i zapachów mniej i bardziej miłych.

PS zaczyna się kolebać w głowie wątek na master plot :)

Na liczniku 151k z ogonkiem.

12
Status report.

Eureka! Jeśli pisanie powieści jest jak układanie puzzli, to ułożyłem ( w głowie póki co) ramkę. Znaczy, jest master plot. Jupi!
I już chyba wiem co było w tej kopercie ;)
Rozdmuchiwania ciąg dalszy. Zmieniona scena rozmowy z Aidą, teraz wina leży nie do końca po jednej stronie. Nowa scena która wzbudziła kontrowersje, mianowicie płaczu Reckarda (ale dalej jest płacz). Dotarłem z dzielnym kapitanem do Chabaru, gdzie po lądowaniu robi nie do końca legalny szacher-macher, ale co mu tam, i tak skarbówka ściga. Będzie miał więcej żywej gotówki na starcie.

Nowa scena akcji do wykorzystania w przyszłości. O tym, że topić trza umić tudzież o kreatywnym wykorzystaniu zapalniczki.

Na liczniku 167k

15
No własnie fioletowo-niebiescy radzą coby za dużo nie wrzucać jeśli człek myśli o wydaniu a nie szufladzie. Ale kawałki do zaorania zbetowania mogę wysłać ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Maraton pisarski”