Redna: dziennik - motywator

91

Latest post of the previous page:

Poprawiłam ostatnio napisany rozdział według wskazówek uniwersa (dziękuję raz jeszcze) i teraz mam 278 k. Stwierdzam, że ta powolna dłubanina na zasadzie 1 k tu, 1 k tam, przynosi całkiem fajne efekty. Mimo że przyrost tekstu nie jest duży, jednak ten system pozwala zostać w świecie tekstu, tak, że się z niego nie wybijam i nie tracę czasu na przypominanie sobie kto, kiedy, z kim i dlaczego.
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

94
Wolha.Redna, kibicuję nieustannie :) A sposób każdy ma własny, ważne, żeby przynosił efekty :)
szopen pisze: Nic gorszego niz powrót po paru miesiącach i konstatacja, że nie pamięta się połowy bohaterów i wątków :D
Ale że jak, zapomnieć? Znaczy, szukam na to patentu, bo mogę zapomnieć sposób napisania, ale nie co i o kim... :(
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

95
Dziś udało mi się napisać 14 k. Ogółem więc jest 292 k tekstu. Znowu przeniosłam się w "rycerski" świat i wprowadzam jednego z "główniejszych" (bo może nie tak całkiem głównych) bohaterów. Bardzo się cieszę, że udało mi się przełamać impas dotyczący tej sceny. Walki, intrygi dworskie, zamieszanie itd. - trudno mi było to ująć, ale jakoś z tego wybrnęłam. Uff :)
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

96
Kilka dni wytężonej harówki i tak oto mam już 307 k. Opowieść zaczyna nabierać wyraźnego kształtu, będzie można wreszcie wyodrębnić głównych bohaterów ;) a ja mam jakiś przypływ natchnienia, oby trwało to jak najdłużej, to może nadrobię ten wielomiesięczny zastój.

98
310 k, staram się, by przybywało co najmniej 1 k dziennie. Grunt został przygotowany pod wprowadzenie jednego z kluczowych bohaterów. No i pojawiła mi się nowa zagwozdka: do charakteru tej postaci i klimatu całości pasuje, by interesowała się układaniem drapieżnych ptaków, takie amatorskie sokolnictwo. Nie mam wiedzy w temacie, musiałabym poszukać, ale ugrzęzłabym w researchu, jak słusznie zwrócił uwagę uniwers. Ale pokusa jest duża.

99
Sama nie wiem jakim cudem, ale mam 325 k i wytyczoną w głowie dalszą fabułę. Rozstawiłam na szachownicy wszystkich, którzy byli lub będą mi potrzebni. Finisz coraz bliżej, mam nadzieję, że efekt okaże się wart wysiłku.

101
Nieco przystopowałam, jest 326 k. Dostałam info zwrotne od bet - jest ciekawie. Bety miały okazję zapoznać się z wcześniejszym szkicem jednej postaci. Dowiedziałam się, że teraz postać jest znacznie ciekawsza, choć nadal małomówna.

102
5 k kolejnych, czyli łącznie 331 k. Jestem z siebie dumna, bo pokonałam epizod, z którym zmagałam się wiele miesięcy, nie wiedząc, jak go ująć. Rozwiązanie okazało się proste: jak coś przerasta mnie warsztatowo, omijam to, pisząc coś, co potrafię z grubsza ogarnąć. Typu: akcję tłumu opisuję w dialogu, a nie w scenie akcji tłumu ;) Jak dotąd, działa.

103
Wolha.Redna pisze: Rozwiązanie okazało się proste: jak coś przerasta mnie warsztatowo, omijam to, pisząc coś, co potrafię z grubsza ogarnąć.
Fajna technika. Życzę dalszych postępów! :)
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

104
363 k. Miałam tygodniowy przestój, bo nawiedziła mnie jednoosobowa horda tatarska w postaci małoletniego braciszka. Horda pojechała pustoszyć inne kraje, tymczasem ja przygotowuję się wewnętrznie do finiszu.
W międzyczasie oczywiście lektury. Przeczytałam "Córki Wawelu" Brzezińskiej, żywot Henryka VIII (i przy okazji dowiedziałam się, że istniało coś takiego, jak szkandele :shock:) i książkę o życiu żon i kochanek królów Francji. W planach: "Tajemnice rodu Romanowów" i coś o wojskowości - moja pięta Achillesowa.
Coś tam jest pomału w tekście i chyba nawet z sensem.

105
I co to te szkandele?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

106
Takie przenośne cosie do ogrzewania. W książce stało, że ogrzewano tym pokoje, tzn przenoszono zakryte tlące się drewno czy węgle do jednego lub drugiego kąta, tam gdzie akurat było zapotrzebowanie. Wikipedia z kolei twierdzi, że służyło to wyłącznie do ogrzewania pościeli. Nie wiem, może błąd w tłumaczeniu. Ale tak czy inaczej - dowiedziałam się, że toto istniało.

Wróć do „Maraton pisarski”