Latest post of the previous page:
Tak sobie rozmyślam o podejściu "maratońskim" do pisania.Współczesne życie wymaga jedynie sprintów, najczęściej jest to bieg za autobusem. Nagroda lub klęska pojawiają się szybko - albo zdążymy na ten autobus, lub też - o ile ktoś nas nie wciągnie przez drzwi, co mi się zdarzało w młodości (niczym na filmach akcji z wiejskim krajobrazem w tle), tracimy naszą szansę na ten akurat przejazd.
Ale koniec z metaforami. O co mi chodzi? Pragniemy szybkich rezultatów we wszystkim. Nie jestem tutaj mędrcem, w tym tygodniu chciałam w pięć minut opanować czynność, którą inni opanowują latami i byłam sfrustrowana, że nic nie mogę w tej dziedzinie zdziałać. Tak więc uderzam pierwsza w siebie kamieniem.
Pisanie to maraton. Nie będzie szybkich rezultatów i jeśli ktoś nie kocha pisania jako czynności i procesu, jeśli nie jest to dla tej osoby magiczny moment, to są łatwiejsze drogi, łatwiejsze profesje.
Ale tym postem chcę motywować. Uważam, że jeśli będziemy pisać często i dużo, plus przyjmować na klatę konstruktywną krytykę, poprawiać warsztat, czytać - to ukończymy ten maraton. Nie wiem, jak wy, ale ja nie zwracam uwagi na to, czy ktoś ukończył maraton w pierwszej 10tce biegaczy. Sam fakt przebiegnięcia tego dystansu świadczy o sile charakteru, o mnóstwie odbytych treningów.
Podobnie z pisaniem. Jeden wieczór co dwa miesiące, spędzony na pisaniu, niewiele nam da. Jeden trening co dwa miesiące nie pomoże w przebiegnięciu maratonu. Nie ma takiej możliwości.
Kończąc opowiadanie, jedno, drugie, trzecie - zaliczasz się już do tej grupy osób, które nie gawędzą o pisaniu, ale próbują swoich sił i kończą dany projekt. Doceń samego siebie, ale też nie popadaj w samozachwyt. To pierwsze treningi.
Mimo wydanych dwóch własnych książek ("Nieudacznicy" oraz "Zdążyć przed czarnym kotem") - które po czasie mogłabym napisać lepiej oraz późniejszych książek na zlecenie wciąż czuję, że to dopiero rozgrzewka. W tym roku planuję wydać kolejną książkę. Zostało kilka miesięcy.
Postanawiam ku własnej motywacji prowadzić te tutaj zapiski codziennie i wpisywać swoje osiągnięcia danego dnia.