16

Latest post of the previous page:

Zgłaszam się i ja. Co prawda, grudzień ma dla mnie, realnie licząc, trzy tygodnie - święta i wyjazd służbowy są pożeraczem czasu. 250 000 znaków w trzy tygodnie? Impossible.
Jednego długiego tekstu nie popełnię. Ale chcę zakończyć dwa mniejsze, a w tym najważniejszym - powieści - przepracować jeden wątek, retrospektywny. To odrębna całość ,więc powinno się udać.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

17
Cel? Pfff, spróbujemy go określić.
1. W liczbie znaków się gubię, więc będzie w stronach. Celem ogólnym będzie napisać powieść, która w ma mieć ok. 200-250 stron.
2. Założenie na ten miesiąc: napisać 100 stron. Mało ambitnie, ale cóż.
3. Założenie dzienne: minimum 3 strony. (Tygodniowe minimum 20 stron - wiem, że 3*7 to nie 20 :P)
4. Zrobić plan wydarzeń.
5. Spróbować przeczytać jak najwięcej źródeł, żeby powieść była wiarygodna.

No i nie wiem co dalej. Powodzenia wszystkim!

19
Ja też dołączam się do wyzwania. Nie dam rady napisać książki w ciągu miesiąca - nie przy moim trybie pracy... :/

Ale, ale, są inne rzeczy, które należałoby dopiąć na przysłowiowy "ostatni guzik" przed końcem tego roku. A jest to, przynajmniej kilka (naście?) fabularnie rokujących nadzieję opowiadań i co najważniejsze, porządne przygotowanie się od strony merytorycznej, do pisania pierwszej książki.

A szczególnie z tym ostatnim będzie ciekawie. Co mogę zdradzić, przyda mi się wiedza o wpływie promieniowania na degenerację DNA. I to na sam początek. Więc, koniec gadania, czas pracowania! I powodzenia wszystkim!
Way, way down inside, there's a hollow soul...

20
Wchodzę w to. Potrzebuję solidnego kopa w dupę.
Jednak od razu zaznaczę, że mój Czas jest bardzo wybredny i nie zawsze znajdzie dla mnie czas :/ Postanowiłem po Dzikości - pisać, pisać i jeszcze raz się mniej lenić!
Tyle ode mnie. No, to wracam do pisania!
http://dnokufra.pl/ - Co się kryje na dnie kufra...

21
Witam,
Chciałabym dołączyć do maratonu, ale czy nie jest za późno? Byłby to dla mnie doskonały doping do skończenia wreszcie jakiegoś projektu, choćby w ramach podszlifowania warsztatu.
Pozdrawiam,
BlueBlue

24
A jaki masz cel? :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

26
Hm. To trzeba zapytać Katamorion, czy przewiduje przedłużenie imprezy. ;) Ja mogę Cię powspierać nawet i do przyszłego grudnia. A chcesz prowadzić dziennik?
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.

28
To zakładaj. Dziennik jest motywujący bardzo. :)

A właściwie, to moglibyśmy urządzić Nieustający Maraton Pisarski. I wtedy każdy sam ustalałby terminy...

30
A właściwie, to moglibyśmy urządzić Nieustający Maraton Pisarski. I wtedy każdy sam ustalałby terminy...
Za! Za! Tzn. Jestem jak najbardziej za! Grudzień to dla mnie straszna pora na podjęcie wyzwania, a bardzo chciałbym "się zobowiązać". Do pracy potrzebuję bata nad plecami i choćby najdelikatniejszego przymusu ;).

31
padaPada pisze:Nie mogę znaleźć: do kiedy ma trwać ten maraton oficjalnie?
Teoretycznie miesiąc od 1 grudnia, tj. do końca roku. Ale idea jest "miesięczna", więc zaczynając dziś, miałbyś pewnie czas do 17 stycznia... A i tak idea nie ma na celu ograniczania, ale motywowanie. Czyli - staramy się, ale jak nie zdążymy, nie rozpaczamy, tylko cieszymy się, że podjęliśmy wyzwanie.
Ugh, nie wiem, czy bym wytrzymał. Ale taki Nieustający Maraton Pisarski to pewnie norma dla takich Pilipiuków, Kosików i innych Dość Często Wydających. Byśmy się wdrażali w taki tryb życia... A dzienniczki zmieniłyby się w pasjonujące (dla przyszłych rzesz fanów także) zapiski... Ale nie wiem, czy by idea nie straciła na wyjątkowości. Może rzucajmy sobie wyzwanie tak co drugi miesiąc?
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Maraton pisarski”