16

Latest post of the previous page:

Huh... Przez prawie dwa miesiące 1k znaków przybyło.

Lipa :/ Fakt, że w międzyczasie miałem generalny remont w mieszkaniu jest pewną okolicznością łagodzącą...

Ale nadal nie mogę wsiąść na tego konia i galopem przelać na papier tego co mi tam bulgocze między uszami.

#Zamałopiszęzadużosięzastanawiam.

A tak na poważnie to postanowiłem sobie zrobić mały blackout od internetów. Stanowczo za dużo tutaj rozpraszaczy. A im więcej czytam o rynku, o nowych książkach i autorach tym mniej mi się chce samemu coś tworzyć. No i wyobraźnia jakby zardzewiała.

Olej to załatwi.

20
Huh, nieco ponad 60k.
Ale też sporo wydaje mi się do obcięcia/wywalenia z tego ;)

Dzisiaj nieźle mi się pisało, oby tak dalej :D

Ja wcale nie piszę dla sławy.

25
Jakby to ująć, coś drgnęło.

Zerknąłem na swoje pliki z 2016 roku, i niewiele się ruszyło w tej materii. Chociaż swoje najważniejsze pomysły mam w jakiś sposób przerobione i ułożone w głowie :)

W ciągu tego tygodnia stworzyłem konspekt, poprawiłem to co napisałem (i wydało mi się to dość dobre, pomimo upływu czasu - co mnie podbudowało ;)) i zacząłem tworzyć nową treść. Jest nawet miejsce aby wpleść pojedyncze rozdziały, które pisałem w międzyczasie: jak puzzle.

W procesie zmieniła się pora roku dla całej historii (która w domyśle ma zająć niewielki horyzont czasowy - tydzień do miesiąca), no i powstała główna intryga - klucz, którego wcześniej trochę mi brakowało i motałem się nad możliwościami.
Z tego wszystkiego nie wiem też, czy nie usunę jednej z 3 kluczowych postaci dla fabuły... I chociaż od niej powstał cały pomysł na tą powieść, wydaje mi się teraz większym problemem, niż pożytkiem. Na tą chwilę walczę z zawiązaniem akcji, które nie powinno zając więcej jak 50 stron, potem już tylko akcja, komedia i przygoda ;)

Problemem jak zawsze jest energia i czas. Chwila wytchnienia od obowiązków, rodziny, pracy (tzw. prozy życia), na które duch kreatywności reaguje różnie.

26
Remanent.

Cóż... tchnięty duchem Nowego Roku zrobiłem wielkie porządki w swoich plikach. Posegregowałem całą dotychczasową twórczość, jaką udało m się znaleźć.... Uporządkowałem poszczególne projekty i dokonałem selekcji na te warte grzechu i te co stoczą się ku otchłani zapomnienia.
Ogółem mocno przewietrzyłem również główny projekt (do niedawna był zapisany w 27 plikach, będących kolejnymi kopiami zapasowymi tworzonymi w miarę dodawania treści... sam się w tym gubiłem :)), robiąc z nim porządek.
Zastosowałem jeden plik szkieletowy oraz folder na oddzielne rozdziały, które osobno edytowalne i poprawiane będą składane w całość jak dojrzeją :) W końcu zapanował ordnung.

Liczę, że pomoże mi to w koncentracji nad tym, co istotne.
Tyle, jeżeli chodzi o dokonania twórcze w tym roku :)

27
Coś tu chyba na tym forum szwankuje... Ja ten post wyżej napisałem 4 lata temu?
Ojej...

A więc przez te 4 lata wytężonej pracy... niewiele przybyło. Jednakowoż ostatnio światełko w tunelu świeci dość jasno, a nowe teksty dość regularnie produkuję.
Problemem jest jednak wciąż "główny front" na którym przełomu nie widać. Niby mam to wszystko w głowie, w miarę poukładane. Nawet kilka rozdzialików przybyło, rozwijając historię. Ale nadal klucz do opowieści jest w na stole operacyjnym i nie wiadomo czy pacjent przeżyje.

28
Ktoś jeszcze wykorzystuje czas #zostanwdomu na twórcze działania?

Cóż, ja się staram. Wystukałem 10 stron maszynopisu czegoś, co piszę na poważnie. Na razie nie wiem jak wyjdzie z objętością, ale to nie ważne.
Przeć do przodu i nie oglądać się za siebie - to moja dewiza. Czasu trochę mam, bo chociaż pracuję w miarę normalnie, to na razie rodzinka na wychodnym w przyjemniejszych okolicznościach przyrody.
Z drugiej dookòlna panika nie pomaga, no i tęsknota oraz tkwiące gdzieś z tyłu głowy obawa o ich zdrowie... Także są dni lepsze i gorsze.
Niemniej wyrabiam w sobie nawyk i codziennie coś tam rośnie na kupce. Raz pół strony raz dwie... Winko i smakołyk pomaga dodać pozytywne bodźce do tej katorgi ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Maraton pisarski”