Latest post of the previous page:
A heretyków, na stos!Leszek Pipka pisze:Ale nic to, trzeba głosić prawdę uparcie i do skutku :-P

Oczywiście, całkowicie zgadzam się z Twoją opinią. Pytanie tylko, kto konkretnie ma ten poziom wyznaczać? Bo przecież nawet wieloletni użytkownicy Wery potrafią napisać pod tekstem w 100% grafomańskim opinię typu "Kochana, cudowne! Bardzo mi się!". I co ma wtedy myśleć początkujący autor - komu wierzyć, skąd wiedzieć, co jest dobre jakościowo, a co nie, i dlaczego?
No i własnie, cóż to za kryterium? Czy autor trudny, czy nie trudny, ocenie podlega tekst, nie osoba piszącego. Podobnie jeśli ktoś napisze gniota, to jego tekst nie powinien być podziwiany tylko dlatego, że jest skądinąd sympatyczną osobą. Własnie to uważam za pomylenie pojęć, jeśli rzeczywiście Wery ma być miejscem weryfikacji tekstów i uczenia się.
Zgadzam się z Tobą całkowicie. Ale znowu pytanie - kto konkretnie ma być tą "elitą aktywną, kreatywną, wciągającą adeptów w literackie rozterki, podpowiadającą rozwiązania"? Czy przewidujesz utworzenie czegoś w rodzaju Rady Arbitrów, którzy określaliby ten "cel dla początkujących, doskonale widoczny i niemożliwy do zakwestionowania"?Leszek Pipka pisze: Wery, jak napisała Thana, jest dla wszystkich, a zasadą organizująca je w kwestiach stricte literackich powinna być – w moim pojęciu – dobrze pojęta elitarność. Z elitą aktywną, kreatywną, wciągającą adeptów w literackie rozterki, podpowiadającą rozwiązania. Z wzorcami określającymi cel dla początkujących, doskonale widoczny i niemożliwy do zakwestionowania. Dział Wyróżnione ze starannie wyselekcjonowanymi tekstami cel taki stanowi.
Ju, bez podania przykładu to zdanie nie ma sensu, jest pustym zarzutem rzuconym w nieokreślony eter.Julia pisze:Pytanie tylko, kto konkretnie ma ten poziom wyznaczać? Bo przecież nawet wieloletni użytkownicy Wery potrafią napisać pod tekstem w 100% grafomańskim opinię typu "Kochana, cudowne! Bardzo mi się!".
Leszek też o tym pisał bez podawania przykładów, w tym poście, który zniknął - że rumieni się czytając wielkie zachwyty pod grafomańskim tekstami. Oczywiście gdy tylko odnajdę, wkleję:-))Godhand pisze:Ju, bez podania przykładu to zdanie nie ma sensu, jest pustym zarzutem rzuconym w nieokreślony eter.Julia pisze:Pytanie tylko, kto konkretnie ma ten poziom wyznaczać? Bo przecież nawet wieloletni użytkownicy Wery potrafią napisać pod tekstem w 100% grafomańskim opinię typu "Kochana, cudowne! Bardzo mi się!".
G.
W końcu znalazłam jeden z przykładów, wklejam:Godhand pisze:Ju, bez podania przykładu to zdanie nie ma sensu, jest pustym zarzutem rzuconym w nieokreślony eter.Julia pisze:Pytanie tylko, kto konkretnie ma ten poziom wyznaczać? Bo przecież nawet wieloletni użytkownicy Wery potrafią napisać pod tekstem w 100% grafomańskim opinię typu "Kochana, cudowne! Bardzo mi się!".
G.
Jeśli Leszek Pipka wskaże teksty w jego opinii grafomańskie, o których pisał, wtedy ja tez uzupełnię listę.
O kroju reform powinni zdecydować: Thana, Leszek Pipka, Misieq, Rubia i Baribal.
Wymieniłaś postacie ważne dla tego forum i ja też bardzo je poważam, ale mimo to twój i mój głos się tu równie mocno liczy - może nie w każdym przypadku, ale w większości :<3<3: , więc spokojnie.
Gebilis, no!