Pytania do Adrianny Filimonowicz

1
Oto temat, w którym można zadawać wszelkie pytania dotyczące twórczości Adrianny. Chodzi tu nie o bardziej ogólne porady, bo tych jest pełno w różnych działach, ale właśnie o pytania do naszej Autorki.

Obrazek
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Pytania do Adrianny Filimonowicz

10
Dziękuję wszystkim za gratulacje, miłe słowa i w ogóle! Bardzo, bardzo mi przyjemnie :D
Czarna Emma pisze: (pt 25 lis 2022, 12:36) Bardzo Ci ładnie w fiolecie, oby ściemniał.
Mocno nad tym pracuję. A co będzie, zobaczymy :)
ela pisze: (pt 25 lis 2022, 10:59) A skąd pomysł na książkę?
W zasadzie z trzech rzeczy... Gór - o których dużo piszę i które kocham. Tańca - o którym dużo piszę i który kocham. (Surprise, surprise, nie? :P ) i tematu konkursu, jaki zorganizowało GC. Po prostu. Wrzucili tych "Fantastycznych Słowian", ja już miałam od nich dwie odmowy i pomyślałam "jak nie drzwiami to oknem!". Tylko potem miałam problem, bo wcale nie jestem oblatana w tematyce słowiańskiej, a termin był krótki, więc w zasadzie musiałam znaleźć sposób, by ograć to w jakiś pasujący sobie sposób. Więc zadałam sobie pytanie: "czy Podhalanie to Słowianie?". No i odpowiedź brzmiała... to skomplikowane :P Ale ta komplikacja dawała już wystarczająco dużo podstaw i inspiracji, gdy się w nią trochę głębiej weszło, by coś fajnego napisać :D
No i tak wyszły mi te tańczące góry.
Jeszcze miałam zawczasu pomysł na główną bohaterkę. Do innego tekstu i wtedy miała inne imię, ale wpasowała się świetnie :)

Ach, no mam radochę :mrgreen:
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

Wróć do „Strefa Pisarzy”