Pytania do Adrianny Filimonowicz

65
Adrianno, przeczytałam. :) Dobre opowiadanie. Podobało mi się, że nieboszczyk jest takim samym podmiotem, jak żywi. To nie takie łatwe do zrobienia. Ale najlepsze, że potem mi przyszły do głowy feministyczne rozkminy,
Uwaga! Spoiler!bo trzeba aż trzech kobiet, żony, matki i siostry, żeby uratować jednego (w dodatku martwego!) faceta. A przynajmniej im się wydaje, że trzeba, bo może i bez tego duchy by go przyjęły, nie wiemy.
A jak mamy w baśniach ratowanie księżniczki, to wystarczy tylko jeden rycerz, byle odpowiednio wyposażony w przymioty. A niby dlaczego? Gdybym była księżniczką, to oczekiwałabym co najmniej czterech!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

66
Dzięki, Thano, za przeczytanie :D
Cóż, nie pomyślałabym o takim spojrzeniu na sprawę
Uwaga! Spoiler!zwłaszcza, że tam poza trzema kobitami jeszcze czterech chłopa trzeba
, ale nieodmiennie cieszy mnie, gdy tekst wywołuje rozkminy :)

A jak trzeba ratunku, to im więcej rycerzy, tym lepiej. Niech i będzie czterech!
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

67
Uwaga! Spoiler!Ale wszyscy faceci tę imprezę przeżyli, a babki nie! ;)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

70
No dobra, książka już dostępna w przedsprzedaży, więc chyba pora się pochwalić... :D

Obrazek

Dziś rozpoczyna się przedsprzedaż mojej drugiej powieści pt. "Odejścia", którą pod skrzydła wzięło Wydawnictwo Seqoja. Premiera 8.04.2025 r.
Cóż znajdziecie w tej książce?
Garbuskę, topielca, który wrócił między żywych, mówiącego kota i chłopca rzucającego kamieniami... Ale także samotność i przyjaźń. Zmagania z żałobą i wyboistą drogę do zrozumienia samego siebie.

Przedsprzedaż trwa na stronie wydawnictwa, po premierze powieść pojawi się też w innych księgarniach internetowych (oraz na platformach e-bookowych)
https://seqojawydawnictwo.pl/produkt/od ... dsprzedaz/
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.

Strona autorska
Powieść "Odejścia"

73
Dziś premiera! :waryjaci:

Czytajcie, piszcie, co myślicie, pytajcie, o co chcecie... Jest papier, jest e-book (w tym w abonamentach), jest ogólnie fajna książka ;) Zachęcam! :D
Obrazek

Strona autorska
Powieść "Odejścia"

Wróć do „Strefa Pisarzy”