Pytania do Andrzeja Pilipiuka

2656

Latest post of the previous page:

Biografii nigdy dość ;) przeczytałam trzy biografie Marii Antoniny i z każdej wyłaniała się inna kobieta. Ten proces czytania i odkrywania osoby był fascynujący sam w sobie.
Nansen wielki człowiek, szkoda, że się o nim szerzej nie mówi (w Polsce przynajmniej).
"ty tak zawsze masz - wylejesz zawartośc mózgu i musisz poczekac az ci sie zbierze, jak rezerwuar nad kiblem" by ravva

"Between the devil and the deep blue sea".

2657
Ano szkoda. ale obawiam się że jestem tu wybitnie niekompetentny... :(

*
Przekładam z angielskiego niepublikowany rękopis Roberta E. Hogwarta
Jakub i Semen z wizytą u Conana.

-Co robimy? – zagadnął Semen.
-Transfer do naszych czasów dopiero o północy… Może spróbujemy miejscowego piwa, bo chyba browary już wynaleziono?
-Browary to chyba jeszcze nie, ale piwo…? Neolit preceramiczny fazy B skończył się około… - Semen zaczął liczyć coś na palcach. - Nie, cholera, tu nie ma piwa. Nie da się go zrobić bez glinianych naczyń. Wedle nauki jesteśmy o trzy tysiące lat za wcześnie.
Ale Jakub już wypatrzył wypisany runami szyld szynku.

2658
Potraktowane z kopa drzwi otworzyły się w kierunku nie przewidzianym normami ISO dla lokali gastronomicznych. Jakub i Semen odważnie i z przytupem wmaszerowali do wnętrza. Na ich widok Bardacy zamilkli i odruchowo wtulili głowy w ramiona. W sali zaległa niedobra złowroga cisza. Zakłócał ją tylko chlupot wody – to ajent płukał kufle pod kranem.
-Oj pozmieniało się w mojej ulubionej knajpie przez te parę dni i to wcale nie na lepsze – warknął egzorcysta.
Bardacy, dawniej stłoczeni w jednym kącie teraz bezczelnie rozsiedli się po całej sali. Co gorsza ulubiony stolik Jakuba miał nowego lokatora. Za porzniętym nożami laminowanym blatem siedział wygodnie rozparty Oswald. Jego kraciasta koszula wyglądała w tym miejscu jak flaga zatknięta na zdobytej twierdzy.

2660
to właśnie tą Centkiewicza o której wspominała Wolha.

Fajna ale ma wady khm... dyskwalifikujące...

1) to jest pisane dla dzieciaków - fabularyzowane lekko - jak się ma 12-15 lat - brać i czytać w ciemno!

Ale...

2) pomija baaaardzo wiele rzeczy. wiemy z niej że Nansen wystawiał paszporty nansenowskie - Centkiewicz nie mógł napisać o wielu aspektach jego pracy w ZSRR.

3) Nansen w ZSRR przebywał z V.Quislingiem - późniejszym naziolem i zdrajcą Norwegii. O tym nie ma u Centkiewicza nic.

4) praca Nasena w Lidze Narodów - tylko zasygnalizowana...

5) młody Nansen jako uczony zoolog i badać układ nerwowego - znowu lekkie zasygnalizowanie tematu...

6) biografia kończy się w chwili śmierci F.Nansena nie ma nic o jego spuściźnie, o domu który zbudował (bardzo ciekawa historia), o ratowaniu okrętu Fram, o synu i wnuku Nansena...

2662
Hej! Nie wiem czy moja poprzednia odpowiedź do tego tematu w końcu się pojawiła, więc powtórzę. Andrzeju, rozmawialiśmy na Smokonie w zeszły weekend przy stoisku z biżuterią steampunkową. Na wiele tematów. Od polityki, przez archeologię, a na ciekawostkach kończąc. Miałem wysłać artykuł mailem, ale okazało się, że adres który posiadam, jest nieprawidłowy. Czy mógłbym prosić o poprawny na PW ;-)?

2671
Andrzeju, postanowiłem za Twoją inspiracją poczytać Feliksa Kresa i nurtuje mnie kilka pytań na jego temat. Czy już definitywnie skończył z pisaniem, czy może potrzebuje czasu na "naładowanie baterii". Wiesz może czym się aktualnie zajmuje?

Ciekawi mnie też jak wygląda to z pozycji wydawnictwa, tzn.: autor przekazał prawa do książek i jak będzie zapotrzebowanie zawsze możemy zrobić dodruk. A jak autor zrobił się nieco zapomniany wydawnictwo ma jakieś narzędzia, żeby jeszcze na takim autorze zarobić? Czy po prostu biznes kręci się dalej i publikujemy innych?

Wróć do „Strefa Pisarzy”