2386

Latest post of the previous page:

Powiem tak z Grina poleciłbym na początek "opowiadania niesamowite" a jak zasmakują to "Szkarłatne żagle" i "Biegnącą po falach"

Jest w tej prosie szlachetna elegancja i prostota - fakt że to tłumaczenie - ale miał szczęście do tłumaczy. Jak kto zna rosyjski - można w oryginale... Są też ekranizacje

*

dla nazwijmy to edukacji artystyczno-estetycznej na youtoube są programy z cyklu "Piórkiem i węglem" profesora Wiktora Zina - zwłaszcza polecam najmłodszym użytkownikom forum - pozawalają spojrzeć na wiele rzeczy z zupełnie nowej perspektywy.

Jak komu będzie mało jest jeszcze książka "Piękno niedostrzegane"

*

Stanowczo zalecam "Czekając na Herhora" profesora A.Niwińskiego. Nie tylko miłośnikom Egiptu. To genialny przykład pracy popularno-naukowej napisanej niezwykle czystą i wysmakowaną polszczyzną - a przy okazji fascynująca historia 200 lat badań fascynującego miejsca...

*

Z fantastyki polecam Marka S. Huberatha - na początek chyba opowiadania, potem "Miasta pod skałą". Tu można spostrzec jaki efekt daje praca naukowa (autor jest wybitnym biofizykiem) połączona z zainteresowaniami obejmującymi historię sztuki, oraz co dają wędrówki po alpach.

A jak dla kogo zbyt ciężkie to łapcie się za Grzędowicza.

*

co od klasyki - Janusz A. Zajdel i jego wielkie antyutopie "Limes inferior" i "Paradyzja".

warto też poczytać Grabińskiego.

2388
Vatran faktycznie skończył się trochę nijak - nawet nie wybrali się zbadać domniemanej sąsiedniej doliny...

spoza fantastyki praktycznie nic nie czytam. Ale jak ktoś chce odetchnąć klimatem dawnego Lublina - polecam cykl kryminałów o komisarzu Maciejewskim pióra Marcina Wrońskiego. Bardzo fajna rzecz.

A z horroru oczywiście Stefan Darda.

:wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

[ Dodano: Pon 10 Lut, 2014 ]
Przed kilkoma dniami ruszyły prace Misji Skalnej w Deir-el-Bahari. Potrwają do połowy marca. Główny cel - usunięcie kilku tysięcy ton skalnych odłamków - oczyszczenie stanowiska do poziomu skały macierzystej. Nie wykluczone że już w tym sezonie zostanie odsłonięte wejście do grobowca arcykapłana Herhora.

Postęp prac można śledzić na blogu ekspedycji.

http://www.misjaskalna.blogspot.com/

Jeśli ktoś chce wesprzeć przedsięwzięcie podaję raz jeszcze numer konta. Liczy się każdy grosz.

Stowarzyszenie Miłośników Egiptu SME „Herhor”, BRE Bank 04 1140 2105 0000 4900 4500 1001 z dopiskiem: Misja Skalna Deir el-Bahari

2389
Ty na serio się zgadzasz z tym błaznem Korwinem, czy używasz go tylko jako narzędzia autopromocji?

Grimzon: Przypominam, że to nie jest forum o tematyce politycznej. Co więcej do dobrego tonu należałoby także nie wypowiadać się na temat poglądów innych w tak kategorycznych ocenach szczególnie, że nie przedstawiasz żadnych argumentów.
Ostatnio zmieniony śr 19 lut 2014, 16:21 przez Tiki, łącznie zmieniany 1 raz.

2390
smtk69 pisze:A ja sprowadze dyskusję na ziemię :-)
Andrzej, jak ty chcesz dobrze zarabiać na pisaniu, skoro twoje książki nie są dostępne w księgarniach? Odwiedziłem już 2 empiki, jeden na zachodzie, drugina wschodzie - ale powiedzmy szczerze, w miastach cokolwiek prowincjonalnych - i dupa panie - poza "manierka" nie ma innych tytułów.
No bo ledwo książki pana Pilipiuka pojawią się na półce, a już od razu ludzie wykupują jak mięso w PRL-u. Kto pierwszy ten lepszy. Jak masz chody u pracownika księgarni to zagadaj, żeby dał Ci cynk, kiedy pojawi się nowa dostawa. Tylko uzbrój się w sztachety czy łańcuch krowiak, bo może czekać cię bitwa z innymi fanami.
Nie wierzę i nigdy nie uwierzę w żadne utopie, ale za to wierzę we wszelkie możliwe antyutopie.

http://edwardhorsztynski.blog.pl/

https://www.facebook.com/pages/Edward-H ... 81?fref=ts

2391
Tiki pisze:Ty na serio się zgadzasz z tym błaznem Korwinem, czy używasz go tylko jako narzędzia autopromocji?
proponuję żebyś wrócił tu uzyskawszy uprzednio drogą lektury choćby minimalną orientację w temacie

[ Dodano: Czw 20 Lut, 2014 ]
E.Horsztyński pisze: No bo ledwo książki pana Pilipiuka pojawią się na półce, a już od razu ludzie wykupują jak mięso w PRL-u.
dobrze by było... :|

2392
Andrzej Pilipiuk pisze:proponuję żebyś wrócił tu uzyskawszy uprzednio drogą lektury choćby minimalną orientację w temacie
Wiem kim jest Korwin i mam go za kogo go mam.

[ Dodano: Śro 19 Lut, 2014 ]
Chodzi mi jednak o szczerą odpowiedź.

2393
Andrzej Pilipiuk pisze:
Tiki pisze:Ty na serio się zgadzasz z tym błaznem Korwinem, czy używasz go tylko jako narzędzia autopromocji?
proponuję żebyś wrócił tu uzyskawszy uprzednio drogą lektury choćby minimalną orientację w temacie

[ Dodano: Czw 20 Lut, 2014 ]
E.Horsztyński pisze: No bo ledwo książki pana Pilipiuka pojawią się na półce, a już od razu ludzie wykupują jak mięso w PRL-u.
dobrze by było... :|
W kielcach w realyu manierka z autografem nadal wisi, niesprzedana. i jeszcze odniosę się do wypowiedzi tiki(ego?) z form... kiedy Endrju został koronowany na wzór do ślepego naśladowania? I czemu mnie nie było, bym mogła rzucać popkornem?
tl;dr

Kawa moim bogiem.

2394
Majorette pisze:W kielcach w realyu manierka z autografem nadal wisi, niesprzedana.
Bo jest wystawiona koło zabawek i telewizorów, a powinna być w dziale z alkoholami :P
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

2395
Tiki pisze: Wiem kim jest Korwin i mam go za kogo go mam.
poszukaj zatem innego wątku na forum.
albo innego forum.
Chodzi mi jednak o szczerą odpowiedź.
Niby mógłbym szczerze - ale nie lubię rzucać mięchem,
a i moderator by mnie pewnie skarcił.

[ Dodano: Pią 21 Lut, 2014 ]
Majorette pisze: kiedy Endrju został koronowany na wzór do ślepego naśladowania? I czemu mnie nie było, bym mogła rzucać popkornem?
Popcornem w Króla? Przecież to grzech i ręce za to też ucinają... ;>

*

hmm... a znasz na tym forum kogokolwiek kto próbowałby mnie naśladować? :twisted:

Majorette pisze:W kielcach w realyu manierka z autografem nadal wisi, niesprzedana.
ciekawe.

Hmmm... a może dla Kielc i okolic trzeba było przygotować wydanie specjalne z inną okładką i pt. "Carski Scyzoryk" ;>

2396
Andrzej Pilipiuk pisze:Niby mógłbym szczerze - ale nie lubię rzucać mięchem,
a i moderator by mnie pewnie skarcił.
Zawsze możesz wysłać PW. Mi nie robi różnicy.

2399
Andrzej Pilipiuk pisze:hmm... a znasz na tym forum kogokolwiek kto próbowałby mnie naśladować? :twisted:
daj spokój, do tego trzeba miec końskie zdrowie ;-)
Hmmm... a może dla Kielc i okolic trzeba było przygotować wydanie specjalne z inną okładką i pt. "Carski Scyzoryk" ;>
i musicbox z kawałkiem sprzed... o rany, ile to już lat jak "scyzoryk..." leciał w radiach z numerem 1 w toplistach?
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

2400
Andrzej Pilipiuk pisze:zechciej definitywnie uwolnić mnie od swojego towarzystwa.
W takim razie ostatnie pytanie do następcy tronu. Kiedy Korwin wprowadzi już w Polsce monarchię i koronuje się na króla (Janusz I Rurkowiec), to raczej i tak długo nie porządzi. To prawda, że to ty po nim wstąpisz na tron jako Andrzej I Pilipiuk-Wędrowycz?

Grimzon: Rozumiem, że nie potrafisz po dobroci się uspokoić. Po raz ostatni ostrzegam słownie. Takie stawianie dyskusji nie będzie tolerowane na tym forum.
Ostatnio zmieniony pt 21 lut 2014, 14:54 przez Tiki, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Strefa Pisarzy”