Po pierwsze napisałeś tytuł mojego uniwersum źle

.
"Wygodną ciszę zmącił jakiś łagodny dźwięk, który wydał się Tamirowi uderzeniem pioruna.
i dugi babol. Łagodne uderzenie (!) pioruna? "
Chciałem tu napisać, że dla innych było to łagodne, ale Tamirowi wydało się to głośne

. Gdzieś, gdzie nie wiem czy nawet doczytałeś, pisałem, że Tamir strasznie nie lubi jak mu się przerywa rozmyślenia. I tu był taki moment

. Dlatego tak wyjątkowo go ten dźwięk uderzył

.
"Tamir nigdy nie wstydził się, iż został narodzony w takim otoczeniu.
a to już babol prawie doskonały

"
Gdybym napisał inaczej, marudziłbyś przez powtórzenie

.
"To miejsce stanowiło dla Tamira najgłębszą i najszerszą oazę, choć między domami stało tylko kilka studzienek. W tej oazie może brakowało wody i pożywienia, za to aż kipiała od wspomnień.
oaza kipiała od wspomnień, czy może bohater w tym miejscu? "
Co dawało to wspomnienia, jak silne itd... chciałem zaakcentować, że to jest po prostu dla niego najważniejsze miejsce.
"Co to jest za ubiór?" Normalny tak, jak te rzeczy który Ty nosisz na sobie

.
"dlaczego nieznajomy? Przeciez to Tamir - twój bohater! Masz zadanie opowiadać o nim, więc opowiadaj. Budowanie tak sztucznego wprowadzenia zakrawa na kolejny absurd."
Ale czy tamci przechodnie to wiedzieli? Popatrz z ich perspektywy. Ogólnie Tamir nie bardzo chciał, żeby oni ogarnęli kim on jest.
"[9] - skoro dumnie, to znaczy że stroją piórka - prawda, że?
[10] - dlaczego spychali ludzi bez błyskotek? Czyżby kłaniali się tym z pierścionkami na palcach? Mało to logiczne i uzasadnione. "
Drugi wynika z pierwszego. Z tym, że źle to zinterpretowałeś. Usuwali się, bo się ich bali, a i Ci bogaci spychali biednych z drogi, bo chcieli mieć ją tylko dla siebie. Dumnie pragnęli centrum uwagi.
"[1] - Czyli: szedł cicho i wolno? (tak wynika z porównania) Mało to plastyczne. "
Właściwie to tak

.
"[2] - w czerni: kolor może być, ale co takiego ma czarny kolor? Płaszcz, czarna opaska na biodrze, habit, stary mundur, frak? Za dużo możliwości, żeby tak nie precyzować. "
No nie wiem, ale szatą z reguły możesz sie cały pokryć

.
"[3] - tłum to ludzie. " A opisanie kto był w tym tłumie już pozostanie zagadką. W książkach też spotykam takie pisownie i jakoś jest

.
"[7] - Dlaczego niektórzy się włóczyli? Którzy dokładnie? Dlaczego wskazujesz pewną grupę (bo to pokazujesz), i jak ma to się do reszty? "
Będę opisywał, że jednemu stało się to i był smutny, drugiemu to, trzeciemu to, a było tam dziesiątki ludzi

. Chciałem dać wzmiankę o ich zachowaniu, charakterze

.
"Rozglądając się na prawo i lewo, zobaczył wiele ciasno rozstawionych domów.
Że w prawo i lewo to jasne jak cholera.
Te dwa określenia do wycięcia. "
Jeden gada o niedomówieniach, drugi, że piszę zbyt jasno ;p xD.
Na razie tyle, bo nie zdążyliście poznać Amun'hepnesa i ogólnie historii.

.