I to jest dobra rada

Nawet najwięksi mistrzowie mieli swoich mistrzów, których z czasem przerośli. Zanim jednak ich przerośli, musieli urosnąć. Pod okiem tychże mistrzów.
I to jest dobra rada
Ja piszę to w ten sposób, tak wybrałem, gdyż tak bardziej mi się to podoba.jagoda139 pisze: (wt 17 paź 2023, 19:10) Nawet Ci zacytowałam, co jest źle. Przeczytaj, proszę, jeszcze raz mój komentarz, dla odmiany ze zrozumieniem. Formatowanie dorzuciło Ci kropki i wielkie litery???
Szczęśliwie dodałeś "chyba".KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 21:39) Logika nie jest najmocniejszą stroną fantastyki, chyba.
Subiektywna lista na sam początek:KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 21:39) Uprzejmie proszę o polecenie mi jednego, aczkolwiek absolutnego arcydzieła.
Logika może nie być najmocniejszą stroną Twojego tekstu, ale nie dotyczy to całego gatunku. Nie tłumacz nieistniejącymi prawami gatunku własnej niekompetencji.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 21:39) Logika nie jest najmocniejszą stroną fantastyki, chyba
Czyż nie mam racji? Uważasz że logika to mocna strona fantastyki?Michał123 pisze: (wt 17 paź 2023, 21:20) Logika może nie być najmocniejszą stroną Twojego tekstu, ale nie dotyczy to całego gatunku. Nie tłumacz nieistniejącymi prawami gatunku własnej niekompetencji.
Tej dobrej.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 23:45) Czyż nie mam racji? Uważasz że logika to mocna strona fantastyki?
Zgorszyłam się. Czyli piszę tekst: dzielny bohater zakochuje się w królewnie. Królewnę porywa zły czarnoksiężnik. Bohater rusza na ratunek, a podróże zbiera drużynę dzielnych kamratów. Drużyna dociera do siedziby czarnoksiężnika. Czarnoksiężnik wszystkich zabija. Bohater ucieka i żeni się z królewną. Nic nie zgrzyta? Zgrzyta: zabili go, a on uciekł. Bez logicznego wyjaśnienia.
Ależ bynajmniej nie masz racji.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 23:45) Czyż nie mam racji? Uważasz że logika to mocna strona fantastyki?
Bardzo ładna wypowiedź!Adrianna pisze: Jest po prostu różnica między realnością zdarzeń czy świata, a ich wewnętrzną logiką. To pierwsze opuszczamy w fantastyce. To drugie wciąż musi gdzieś tam być, by świat był przekonujący dla czytelnika. Na takiej zasadzie: "ok, to nie ma sensu w naszym świecie, ale w ramach tej rzeczywistości to wynika z...".
Dlaczego tak uważasz?jagoda139 pisze: (śr 18 paź 2023, 10:59) KacperAlgierskiTales, tylko właśnie Twój świat nie przekonuje czytelników i nie posiada tej wewnętrznej logiki. Autor zawsze będzie sądził, że wszystko ma sens, ale warto czasem posłuchać czytelników.
Wróć do „Rozmowy o tekstach z 'Tuwrzucia'”