Czasopisma i konkursy - gdzie można debiutować

1
Gdzieś tu widziałam podobny temat o wydawnictwach, o czasopismach - nie znalazłam; jeśli jest, to mnie zbesztajcie ;P

Przemierzyłam ostatnio znane mi kioski i Empiki, jednakowoż nie udało mi się namierzyć nawet Nowej Fantastyki (a były najdziwniejsze rzeczy jakie widziałam, wliczając w to dwa czasopisma z dawno zapomnianej niszy wydawniczej, która po upadku trzech mocnych magazynów zdawała się nierentowna), a o konkursach jeśli dowiaduję się na czas, to tylko pocztą pantoflową.

Prośbo-pytanie jest więc takie: gdzie można nieśmiało próbować się wepchnąć z debiutanckim tekstem, jak wyrobić sobie nazwisko, żeby potem mieć z czym do realnego wydawcy się pokazać? Jakie periodyki (niekoniecznie papierowe?) mają na swoich łamach miejsce dla jakich opowiadań (gatunek, długość, wszystkie inne kryteria), jakie cykliczne konkursy polecacie (bo o ile kojarzę, to nowe lub niecykliczne mają tu swój dział informacji ;)), gdzie lepiej a gdzie gorzej traktują twórców?

Może jakieś doświadczenia własne?

Myślę, że taka lista byłaby pomocna w starcie, a i pewnie niektórzy redaktorzy może w końcu odetchnęli by z ulgą, nie dostając na biurko non-stop stosów młodocianych wypocin bliżej nieokreślonych twórców :D Wiem, że gdzieś po internecie pałętają się różnorakie spisy i katalogi czasopism oraz zinów, natomiast większość przestarzała, niepełna, z błędami, dlatego coś tworzonego przez nas jako żywą społeczność wg. mnie lepiej zda egzamin (jednak jeśli spis jakiś wiarygodny znacie, to pewnie warto podzielić się na niego namiarami).

Co wy na to?
Never do something you wouldn't want to explain to paramedics.

---

"Mała dawka filozofii czyni z człowieka ateistę,

duża zwraca go ku religii."

Francis Bacon

2
Jeśli chodzi o czasopisma, to wciąż działa i ma się dobrze dwumiesięcznik literacki "Topos". Ma już pewną renomę, ale nie specjalizuje się raczej w fantasy. Z tego co wiem, preferują poezję i prozę obyczajową, chociaż nie jestem pewna na 100%.
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"

Woody Allen

3
"Mistrzowie i adepci" Fabryki Słów.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

4
A z periodyków niekoniecznie papierowych Fahrenheit (fantasy, SF i horror + publicystyka w podobnym zakresie). xP
Piszcząco - podskakująca fanka Mileny W.

5
Mam pytanie.
Czy czasopismo, w momencie przyjęcia tekstu do druku, przejmuje prawa do tego opowiadania? Czy mogę sobie potem zamieszczać dane opowiadanie gdzie mi się podoba, czy są już jakieś ograniczenia?

6
Zależy od umowy jaką podpisujesz z redakcją pisma. Przeważnie możesz zamieścić tekst w swoim zbiorze opowiadań, nie możesz w innych czasopismach.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

8
Pozwalam sobie wynorać starawy temat, żeby nie tworzyć nowego bo i ten pasuje jak ulał.
Chciałbym Was, szacowni, poinformować (tak szybko, przelotem), że w ostatnim czasie udało się nam w Fahrenheicie nadludzkim wysiłkiem (tytanicznym, rzekłbym) nadrobić paroletnie zaległości w czytaniu nadesłanych do publikacji propozycji.

Co oznacza, ni mniej, ni więcej, że jeśli ktosik z Was zechce popróbować opublikować coś w Fahrenheicie, to na odpowiedź nie będzie musiał czekać, dajmy na to 3 lata, ino ledwie miesiąc (góra dwa, daję sobie na wszelki wypadek takie szersze pole manewru).

Gdyby więc ten, tego, ktoś chciał i pisał w fantastykę szeroko rozumianą, to tutaj:
https://www.fahrenheit.net.pl/jak-przeslac-utwor/
:uszanowanko:
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy

9
Kruger pisze: że w ostatnim czasie udało się nam w Fahrenheicie nadludzkim wysiłkiem (tytanicznym, rzekłbym) nadrobić paroletnie zaległości w czytaniu nadesłanych do publikacji propozycji.
Ale "nadrobić" oznacza także "Wysłać odpowiedzi"? Bo jedno moje opko wysłane 8 stycznia jeszcze odpowiedzi nie dostało :D Wprawdzie siedem miesięcy to jeszcze daleko od rekordów, ale skoro góra dwa...
http://radomirdarmila.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”