Pseudonim

1
Na jakim etapie pisania ksiązki wybieracie pseudonim. Do wydawcy pod swoim nazwiskiem czy pseudonim, a potem (w razie podpisania umowy) podajecie swoje nazwisko?

Pseudonim

2
Umowę podpisujesz na woje nazwisko i w niej zawierasz pod jakim pseudonimem będą wydawane książki. Ofertę wydawniczą wysyłasz pod swoim nazwiskiem.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Pseudonim

3
ithi pisze: (czw 29 gru 2022, 22:25) Umowę podpisujesz na woje nazwisko i w niej zawierasz pod jakim pseudonimem będą wydawane książki. Ofertę wydawniczą wysyłasz pod swoim nazwiskiem.
Czy wydawnictwo wybiera pseudonim czy autor?
Czy wydawnictwa maja duzy wpływ na treść książek?

Pseudonim

4
Eviar pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:05) Czy wydawnictwo wybiera pseudonim czy autor?
Zazwyczaj autor, choć pewnie są i przypadki gdy chce tego wydawnictwo. A jakie to ma znaczenie?
Eviar pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:05)
Czy wydawnictwa maja duzy wpływ na treść książek?
To jest bardzo różnie i zależy od konkretnych przypadkow.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Pseudonim

5
ithi pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:17) Eviar pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:05)

Czy wydawnictwo wybiera pseudonim czy autor?
Zazwyczaj autor, choć pewnie są i przypadki gdy chce tego wydawnictwo. A jakie to ma znaczenie?
Tak pytam. Dla mnie właściwie żadnego, gdyż ani nie piszę, ani nie wydaję, ani nie zamierzam.

Rozumiem, ze treść musi spełniać pewne normy i oczekiwania, i w pewnych momentach wydawnictwa chcą coś poprawić?

Pseudonim

7
jagoda139 pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:25) Po co zadawać pytania, na które odpowiedzi nie mają dla nas znaczenia?
A może to nie ja zadaje te pytania? xd
ps. oglądałaś film "Venom"?
Taki żart. Chyba.
A teraz poważnie. A dlaczergo nie? To jakaś tajemnica? Nie wiem ską to oburzenie.

Pseudonim

8
Eviar pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:24) Rozumiem, ze treść musi spełniać pewne normy i oczekiwania, i w pewnych momentach wydawnictwa chcą coś poprawić?
Wiesz, jest tyle wydawnictw i tyle podejść do procesu wydawniczego, że to naprawdę bywa różnie i zależy od redaktora prowadzącego.
Czasem chcą coś wyciąć, czasem sugerują dopisanie czegoś. Każdy ma indywidualne doświadczenia, często bardzo różne.
gosia

Obrazek

Pseudonim

9
ithi pisze: (ndz 08 sty 2023, 19:46) Wiesz, jest tyle wydawnictw i tyle podejść do procesu wydawniczego, że to naprawdę bywa różnie i zależy od redaktora prowadzącego.
Czasem chcą coś wyciąć, czasem sugerują dopisanie czegoś. Każdy ma indywidualne doświadczenia, często bardzo różne.
A w fabułę ingerują? Czy u ciebie sie tak zdarzyło, że mnieniono ci część fabuły?

Pseudonim

10
Mnie się nie zdarzyło. Raz miałam dopisać jedną scenę, ale ona uzupełniała to co wydarzyło się wcześniej.
gosia

Obrazek

Pseudonim

11
Pociągnę temat, jeśli można.
Czy ingerencja wydawnictwa w tekst jest znana jeszcze przed podpisaniem umowy?
Co, jeśli nie spodobają mi się zmiany, które chcą wprowadzić?
Nie ma nudnych historii, są tylko źle opowiedziane...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”