Agent literacki

1
Hej. W ciągu 4 lat dwa razy wysłałam powieść do 50 wydawnictw i nic, zero odzewu poza paroma odmowami kopiuj-wklej, mam mocne poczucie, że nikt nawet nie czytał mojego tekstu, ponieważ w międzyczasie beta czytelnicy dzielili się podobnymi do siebie przychylnymi opiniami, więc nie podejrzewam ich o głaskanie po głowie, plus tekstem zajmował się profesjonalny redaktor. Nie udało się przebić.

Czy ktoś z Państwa korzystał z usług agenta literackiego i może kogoś polecić? Czy to się opłaca? Trzeba zapłacić przed znalezieniem wydawcy?

Agent literacki

2
Napisz trzy komentarze, a później wklej jakiś kawałek tekstu, to wyjaśni, czy... masz pecha, czy pisać nie umiesz :) A tak w sumie, to jakieś Dzień Dobry też nie zawadzi, to Forum Literackie, a nie grupa miłośników Plebani na Facebooku...

Dodano po 4 minutach 38 sekundach:
Sorki, bo się już przedstawiłaś, to teraz tylko komentarze napisać i wszystko niedługo będzie wiadome :)

Agent literacki

6
W Polsce agent literacki raczej nie jest w stanie zainicjować czyjejś kariery, ale podłącza się w sytuacji, kiedy autor odniósł już pewne sukcesy i opłaca mu się zatrudnić kogoś, kto da mu jeszcze większe zyski i sławę ;) Miałem agenta literackiego swego czasu w Rosji, płaciłem mu określony procent od zysków. Tam się przydawał, żeby zwrócić uwagę rosyjskich wydawnictw na moje pisanie ( z tego co wiem, świadczył te usługi sporej grupie polskich pisarzy).
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”