umowa pisarz - sklep

1
Chcę sprzedawać własną książkę w księgarni. Nie prowadzę działalności gospodarczej wydrukowałem książkę w self-publishing w małym nakładzie. Księgarnia chce sprzedawać moją książkę ale nie wie jak to rozliczać. Gdzie znajdę wzór takiej umowy? Jak to rozliczyć?

umowa pisarz - sklep

2
Chciałabym Ci pomóc, ale nie mam takich doświadczeń. Wiem, że do pewnej kwoty możesz sprzedawać nie mając działaności gospodarczej - ale tu polecam kontakt z kimś, kto zna się na odpowiednich przepisach. Gdzieś chyba było o tym na forum - poszukaj.

Added in 7 minutes 25 seconds:
Poszukałam i znalazłam cytat:
Sarah pisze: Od początku ..
Kasa fiskalna obowiązuje, gdy sprzedaż na rzecz osób fizycznych przekroczy w roku podatkowym 20 000 zł.
Ponieważ nie mamy tu do czynienia z działalnością gospodarczą, dla bezpieczeństwa przyjęłabym kwotę w proporcji do miesięcy - czyli upraszczając - byłaby to kwota 1666 zł miesięcznie.
Jeśli chodzi o podatek dochodowy - to rzecz jest niestety dużo bardziej skomplikowana.
W grę wchodzi bowiem nie tylko opodatkowanie samej sprzedaży, ale też i forma nabycia własnej książki ( czyli prościej mówiąc - koszt zakupu tego co chce się sprzedawać). Zgodnie z moją wiedzą, autor nie korzysta z jakiś specjalnych przywilejów PODATKOWYCH związanych z tym, że sprzedaje WŁASNĄ książkę. To znaczy albo sam nabył książki, które chce sprzedawać, albo dostał egzemplarze bezpłatne, które zamierza sprzedać. I cały ambaras polega na tym, by odpowiednio zakwalifikować owo źródło przychodu.
(Oczywiście, wyłączamy z tego tych, którzy wydali się za własne pieniądze i ponieśli wydatki na druk, dystrybucję i reklamę itd..)
Przede wszystkim zaś przychody ze sprzedaży książki będą musiały być połączone z przychodami autora z innych źródeł.
Nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi, bo ta uzależniona jest od wielu bardzo czynników.
Jeśli przychody zostaną prawidłowo opodatkowane i wykazane w zeznaniu rocznym - obowiązki wobec fiskusa zostaną wypełnione.
Po nowelizacji ustawy o podatku dochodowym, nie trzeba zakładać działalności gospodarczej, jeśli kwota przychodu nie przekracza 1000 zł miesięcznie -jest to więc furtka dla tych, którzy myślą o sprzedaży własnych książek.

Wiem wiem, odpowiedź może być skomplikowania i niezrozumiała dla większości autorów.
Konkluzja jest taka - nie ma prawdy ogólnej - każdą taką sytuację podatkową należy rozpatrywać indywidualnie.

Oraz tutaj:
http://piszebochce.pl/rozliczyc-sie-ze- ... y-ksiazki/

A poza tym - czy to nie księgarnia powinna dysponować taką wiedzą? Może poszukaj takiej, która ogarnia podstawowe zasady?
Czy szykując się do wydania książki nie wziąłeś pod uwagę kanałów dystrybucji, kosztów magazynowania, marketingu itp? ;)
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”