Latest post of the previous page:
Witam wszystkich :-)Dwa wydawnictwa wyraziły chęć wydania mojej bajki dla dzieci. Na razie tylko jedno przesłało mi wstępną umowę, ale jakoś mi się wydaje, że takie nie za bardzo te warunki. Możecie mi podpowiedzieć co w niej jest ok, a o co negocjować?
Zaproponowano mi zaliczkę i chcę żeby jej wysokość i termin płatności zamieścić w umowie, podobnie jak konkretne sumy, od których naliczany jest mój procent. Czy mam rację? I czy te 7% to nie mało? Takie są stawki? Chciałam też, aby umowa obejmowała konkretny nakład, ale na to nie chcą się zgodzić. Czy na coś jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
"I
1. Autor oświadcza, że dzieło przedłożone Wydawcy pod tytułem
jest wynikiem jego twórczości i w żaden sposób nie narusza praw autorskich osób trzecich.
2. Autor oświadcza, że jego prawa autorskie do dzieła nie są ograniczone w zakresie objętym
niniejszą umową.
II
1. Autor przenosi na Wydawcę wyłączne prawo wydawania dzieła w formie książki
drukowanej oraz elektronicznej, utrwalanej na dowolnym nośniku, a także
dystrybuowanej jako pliki do pobrania.
2. Sposób wydania dzieła, liczbę egzemplarzy w każdym wydaniu oraz cenę książki ustala
Wydawca.
III
Strony ustalają treść noty copyright w następującym brzmieniu „Copyright © Autor ©
Wydawnictwo .
Nota zostanie zamieszczona na odwrotnej stronie karty tytułowej książki.
IV
1. Wynagrodzenie Autora strony ustalają na:
a) 7% przychodów Wydawcy netto (po potrąceniu VAT) ze sprzedaży pierwszych 3 tys.
egz., 10% przychodów Wydawcy netto ze sprzedaży pozostałych sprzedanych
egzemplarzy.
b) 20% przychodów Wydawcy netto (po potrąceniu VAT) ze sprzedaży książki
elektronicznej (e-book) dystrybuowanej jako pliki do pobrania.
d) 10% przychodów Wydawcy netto (po potrąceniu VAT) ze sprzedaży książki do
słuchania (audiobook w dowolnym formacie).
2. Wynagrodzenie Autora wypłacane będzie za sprzedane egzemplarze książki w
rozliczeniach co 6 miesięcy na podstawie stanu sprzedaży książki.
3. Wydawca zobowiązuje się na życzenie Autora przedstawiać Autorowi lub osobie przez
niego upoważnionej dokumentację w zakresie niezbędnym do ustalenia wynagrodzenia.
4. Po 12 miesiącach od daty przystąpienia do rozpowszechniania dzieła Wydawca w
porozumieniu z Autorem ma prawo podjąć decyzję o obniżeniu ceny książki.
V
1. Wynagrodzenie Autora, określone w par. IV umowy, obejmuje napisanie i dostarczenie
dzieła w umówionej formie, wykonanie korekty autorskiej oraz przeniesienie praw do
wydawania w zakresie przewidzianym umową.
2. Autor ma prawo do 20 egzemplarzy gratisowych pierwszego wydania książki oraz 5
egzemplarzy następnych wydań.
VI
Wydawca ma prawo do dokonania niezbędnych zmian w dziele, wynikających z
opracowania redakcyjnego.
VII
Autor zobowiązany jest do wykonania korekty autorskiej w ciągu 21 dni. Niedotrzymanie
tego terminu oznacza zgodę na druk dzieła w przedłożonej postaci.
VIII
1. Wydawca zobowiązany jest ukończyć druk i wprowadzić egzemplarze książki
drukowanej do obrotu w ciągu 12 miesięcy od daty podpisania umowy.
2. W wypadku niedochowania przez Wydawcę terminu określonego w ust. 1. Autor
może odstąpić od umowy dopiero po upływie dodatkowego 6-miesięcznego terminu
na dokończenie druku i przystąpienia do rozpowszechniania dzieła.
3. Decyzja o terminie opublikowania wersji elektronicznej dzieła (e-book) oraz książki
do słuchania (audiobook) będzie należała wyłącznie do Wydawcy.
IX
1. Autor ma prawo odstąpić od umowy, jeżeli po wyczerpaniu nakładu Wydawca oświadczy,
że nie zamierza wznawiać utworu, lub jeśli dłużej niż 2 lata nie wznawia wyczerpanego
nakładu.
2. Wszelkie inne wydania utworu wymagają udzielenia licencji przez Wydawcę. Autor
będzie otrzymywał 30% wynagrodzenia uzyskanego przez wydawcę z tytułu udzielenia
licencji.
X
1. Autor zobowiązuje się uczestniczyć we wszelkich działaniach promocyjnych
przygotowanych przez Wydawcę we wcześniej ustalonych, zaakceptowanych przez obie
strony terminach oraz dokładać własnych starań na rzecz promowania książki.
2. Autor upoważnia Wydawcę do nieodpłatnego publikowania i prezentowania fragmentów
dzieła w ramach prowadzonych przez Wydawcę działań promocyjnych.
XI
Wydawca będzie miał możliwość przeczytania następnego utworu Autora i po wspólnym
uzgodnieniu warunków umowy, wydania dzieła. Jeżeli nie dojdzie do porozumienia co do
warunków wydania następnego dzieła autora, Autor będzie mógł zawrzeć umowę z innym
wydawcą, jednakże nie będzie miał prawa zaakceptować warunków mniej korzystnych niż
zaoferowane przez Wydawcę.
Wydawnictwu przysługuje prawo przeniesienia na osobę trzecią uprawnień i zobowiązań
wynikających z tej umowy.
XII
W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy ustawy o
prawie autorskim i przepisy kodeksu cywilnego.
XIII
Umowę sporządzono w 2 jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron."