Spotkania autorskie

31

Latest post of the previous page:

mrs.durst1 pisze:Generalnie ze spotkaniami autorskimi to mam niezłe przeboje. Dostałam chyba z 25 wiadomości w przeciągu 2 miesięcy, wszystko ładnie pięknie owszem, ale za darmo.
Jedna babka z przedszkola to się zdziwiła, że ja w ogóle chcę kasę, a zamiast niej zaproponowała, żebym zostawiła ulotki reklamujące książkę...
W jednej księgarni jest cykl spotkań "współfinansowanych z...", ale jak poszłam na spotkanie, żeby się dogadać to właścicielka uprzedziła, że nie dostanę wynagrodzenia i ogólnie to powinnam się cieszyć, że takie spotkanie mi zaproponowała i że to zaszczyt dla mnie, że się w jej księgarni pojawię.
Usłyszałam jeszcze parę innych rzeczy, po których miałam chec jej powiedzieć, żeby :shhh: :shhh: :shhh: ale dałam już wcześniej słowo, że przyjdę i umieściła informację na fb o spotkaniu tam, więc nie chciałam sobie mieszać.
:shock:
Brzmi to wszystko strasznie.
"Moje znaki szczególne
to zachwyt i rozpacz."
W. Szymborska

Spotkania autorskie

32
No niestety, bywa i tak. Pisanie to ciężki kawałek chleba :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Spotkania autorskie

33
Katka pisze:
mrs.durst1 pisze:Generalnie ze spotkaniami autorskimi to mam niezłe przeboje. Dostałam chyba z 25 wiadomości w przeciągu 2 miesięcy, wszystko ładnie pięknie owszem, ale za darmo.
Jedna babka z przedszkola to się zdziwiła, że ja w ogóle chcę kasę, a zamiast niej zaproponowała, żebym zostawiła ulotki reklamujące książkę...
W jednej księgarni jest cykl spotkań "współfinansowanych z...", ale jak poszłam na spotkanie, żeby się dogadać to właścicielka uprzedziła, że nie dostanę wynagrodzenia i ogólnie to powinnam się cieszyć, że takie spotkanie mi zaproponowała i że to zaszczyt dla mnie, że się w jej księgarni pojawię.
Usłyszałam jeszcze parę innych rzeczy, po których miałam chec jej powiedzieć, żeby :shhh: :shhh: :shhh: ale dałam już wcześniej słowo, że przyjdę i umieściła informację na fb o spotkaniu tam, więc nie chciałam sobie mieszać.
:shock:
Brzmi to wszystko strasznie.
Daj spokój... Nie wiem czy każdy debiutant jest tak traktowany, ale ogólnie to jakaś masakra.

Spotkania autorskie

34
Nie tylko debiutant, ja miałem straszniejszą przygodę, ale to nie na forum :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Spotkania autorskie

36
Odkopuję temat, bo w ramach próby (przynajmniej częściowej) profesjonalizacji mojego pisania - nadszedł czas na spotkania autorskie. Myślę, że od strony merytorycznej jakoś dam radę - pytania mam o inne rzeczy, szczególnie finansowo-podatkowe. Nie jestem w tym zbyt biegły, nie chcę się zdawać tylko na zdanie pań bibliotekarek - na co mam uważać? Nie mam żadnej działalności gospodarczej. Czy takie spotkanie można załatwić w ramach umowy o dzieło? Pamiętam, że był spór w tej kwestii, ale nie wiem, na czym stanęło.

Spotkania autorskie

37
Óp, umowę o dzieło podpisujesz z biblioteką. Jeśli na spotkaniu chcesz sprzedać ksiażki, to najlepiej jak zajmie się tym biblioteka w porozumieniu z wydawnictwem.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”