Jak przygotowac tekst i komu go wyslac - FWK

287
A jak to bywa na ogół z redakcją tekstu kiedy już oficyna się odezwie z ofertą wydania - czy dostaje się co ileś przeredagowanych stron czy dopiero całość? Bo co jeżeli redaktor albo za bardzo będzie ciął, przerabiał tekst albo z kolei za mało dlań się poświęcał? Czy autor ma prawo żądać od wydawcy dalszych/kolejnych poprawek u innego redaktora?

288
Kreator pisze: będę zapierdzielał przez iks miesięcy i bez żadnej gwarancji że mnie wydadzą
też, o tym ostatnio myślałem. Ale to jest wolny zawód, i każdego sprawa, czy chce pisać, czy poświęcić czas powiedzmy na sprawy bardziej wymierne materialnie. Każdy robi to co chce, nikt nikogo nie zmusza, i nawet chyba King w USA musiał się przebić. Nikt mu drogi nie usypał płatkami róż.

Ale, rzeczywiście, świadomość, że może nic z tego nie być, a włożyło się w pisanie czas, pieniądze, zdolności, wysiłek, risercz, i inne cuda na kiju, jest dojmująca :)
I told my whole body to go fuck itself Patrick Coleman, Churchgoer

289
Hej, wiem, że ten temat był już kilka razy na forum wałkowany, ale takie bzdurne, sztuczne normy lubią się zmieniać, więc może wato uaktualnić. Jak wygląda "maszynopis znormalizowany"? Czy to, co na Wikipedii jest nadal aktualne w Polsce (czcionka Times, rozmiar 13, interlinia podwójna)?
"Naucz się, że można coś innego roznosić niż kiłę. Można roznieść światło, tak?"
Robert Brylewski

291
Ja piszę jak popadnie, jak mi się ustawi edytor, ale podobno wydawnictwa wolą jeśli jest według wzoru. Czy jak wyślę teks zapisany czcionką 13 i podwójną interlinię to będą zadowoleni (przynajmniej do przeczytania pierwszej strony)?
"Naucz się, że można coś innego roznosić niż kiłę. Można roznieść światło, tak?"
Robert Brylewski

293
Jim Skalniak, drobiazg. Zajmie im to 5-10 sekund. Więc z automatu pokazujesz że nie chciało Ci się poświęcić błahych 5-10 sekund dla ich wygody czytania.
A jak spośród 120 tekstów jest to 102-gi źle sformatowany albo 18-ty dobrze sformatowany - różnicę dopowiedz sobie sam.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

294
Ale skąd ja mam wiedzieć co stanowi o ich wygodzie czytania? Przecież nie będę im przed wysłaniem maszynopisu wysyłał maila z pytaniem o to, którego być może też im się nie będzie chciało przeczytać. Tak więc... Ponawiam pytanie: jaki jest obowiązujący wzór w polskich wydawnictwach?
Robert Brylewski

297
Jim Skalniak pisze: Aha, czyli rozumiem, że nie ma jednego, ścisłego wzoru dla wszystkich wydawnictw?
Znormalizowany tekst to czcionka Times New Roman, normalnej grubości, o rozmiarze 12 pt, odstęp między wierszami wewnątrz paragrafu 1,5 wiersza, poszczególne akapity bez oddzieleń (0 pt), wcięcie pierwszego wiersza akapitu 25 pt, tekst automatycznie wyrównany do prawego i lewego marginesu (wyjustowany).
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

298
Jim Skalniak pisze: Aha, czyli rozumiem, że nie ma jednego, ścisłego wzoru dla wszystkich wydawnictw? Sorry jak tym męczę, ale wydaje mi się to przydatną informacją i chyba nie tylko dla mnie.
Przede wszystkim sprawdzaj na oficjalnych stronach wydawnictw, bo tam często jest zaznaczone, w jakiej formie życzą sobie tekst (nie tylko formatowanie, ale również długość tekstu i format pliku). Jeżeli wydawnictwo nic o tym nie wspomina, to najrozsądniej sformatować jako znormalizowany maszynopis właśnie.

299
Cześć.
Czytam o Waszych doświadczeniach z wydawnictwami, nie tylko tutaj, ale i na innych wątkach i nie mogę się nadziwić, że na odpowiedzi po wysłaniu tekstu naprawdę tak długo się czeka. W NF nawet rok? Życia może braknąć, żeby zadebiutować. W takim wypadku wysyłacie teksty kolejno do pojedynczych wydawnictw, czy od razu do kilku na raz, i które pierwsze odpowie, to podpisuje (o ile warunki odpowiadają, oczywiście) umowę?
Nie ma nudnych historii, są tylko źle opowiedziane...

300
themashall pisze: (ndz 29 gru 2024, 23:38) W takim wypadku wysyłacie teksty kolejno do pojedynczych wydawnictw, czy od razu do kilku na raz, i które pierwsze odpowie, to podpisuje (o ile warunki odpowiadają, oczywiście) umowę?
Jasne, że do kilku(dziesięciu). Jak masz preferowane wydawnictwo lub wydawnictwa to po prostu wyślij im w pierwszej kolejności, a całej reszcie miesiąc lub dwa później...
jestem zabawna i mam pieski

301
Witam, napisałam ostatnio książkę opowiadającą trochę moją własną historię dotyczącą związku w którym jest przemoc psychiczna. Czy jakieś rady odnoście konkretnych wydawnictw do których można wysłać ją czy po prostu próbować po kolei. Zrobiłam mały reaserch dając do przeczytania kawałek znajomym i opinie są pozytywne ale wiem to tylko znajomi. Ale chcę spróbować bo inaczej się nie dowiem czy coś z tego będzie
Pozdrawiam

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”