Latest post of the previous page:
Wszystko można byle z wolna i z ostrożna - takie powiedzonko jest. Co z tego, że inni tak nie robią? To czy on przeczyta twój tekst, zalezy od tego jakim jest człowiekiem. Musisz sprawdzić, żeby się dowiedzieć.Jak przygotowac tekst i komu go wyslac - FWK
242Miggy, na Twoim miejscu nie przynosiłbym tekstu na spotkanie. Ale jak już będziesz, to możesz wspomnieć o tekście i zapytać o możliwość przesłania.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude
B.A. = Bad Attitude
Jak przygotowac tekst i komu go wyslac - FWK
243Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Ktoś, proszę wybaczcie, że nie podaję nicku, ale po przekopaniu się przez 16 stron tego tematu po prostu zapomniałem, wspomniał, że powinniśmy uważać na format pliku. Dlatego zapytam: Jaki powinien on być? Zawsze .doc? A może .pdf? Przyznam, że większość swoich prac przesyłałem właśnie w pdfie. Czy istnieje jakaś niepisana umowa, że powinien to być .doc, a resztę plików rytualnie usuwa się w koszu?
244Wydawnictwa najczęściej w zakładkach "dla autorów" czy podobnych na swoich stronach określają w jakim formacie przyjmują manuskrypty. Niektóre wymagają wydruku. A jeśli elektronicznie to raczej wolą formaty edytowalne (czyli nie pdf).
245Chodzi o to, że różne wydawnictwa, mają różne systemy z różnymi programami (w różnych wersjach: stare, nowe). Dlatego swoją powieść musisz zapisać w wersji jak najbardziej uniwersalnej - może to być plik "doc", ale też uniwersalną wersją Worda są pliki formatu "rtf".
Kiedyś zapisany plik tekstowy standardowo w "word - document" otworzyłem na innym komputerze i wyszły zamiast czcionki - znaczki i kwadraciki. Gdy zapisałem kopię w "rtf" - plik otworzył się na innym sprzęcie bez problemu.
O to właśnie chodzi w zapisywaniu plików - o uniwersalność, aby otwierały się na różnych komputerach.
Zgadzam się z tym - wyślesz im w "pdf" i co oni potem z tym zrobią? Okaże się, że plik tylko do odczytu, w dodatku taki tekst jest jak "obrazek" - ani nie skopiują treści, ani nie sformatują, ani nic.
246Cóż, dziękuję Wam bardzo za odpowiedź. Widocznie sam sobie strzeliłem w stopę wysyłając pliki .pdf. Podejrzewałem, że edytowalna wersja tekstu potrzebna jest wydawnictwu tylko w wypadku, gdy zechcą nawiązać współpracę.
.
.
Właśnie dlatego pomyślałem o pdfie jak najlepszym formacie zapisu. Nie wyskoczą krzaczki, formatowanie nie padnie, ogólnie miało być ładnie i przyjemnie, a wyszło jak zwykleG.P. pisze:Kiedyś zapisany plik tekstowy standardowo w "word - document" otworzyłem na innym komputerze i wyszły zamiast czcionki - znaczki i kwadraciki. Gdy zapisałem kopię w "rtf" - plik otworzył się na innym sprzęcie bez problemu..

Tę część już całkiem dobrze opanowałem. Tylko ten nieszczęsny format elektroniczny namieszał mi w głowieithilhin pisze:Niektóre wymagają wydruku.

247Hmm, nie załamuj się tak od razu. Teraz nie wiadomo, jakiej wersji "pdf" wysłałeś - i czy oni to w ogóle otworzą?... Bo tutaj chyba także jest kwestia wersji Twojego "pdf" oraz wydawców i tak dalej.

Ja w takiej sytuacji, dla pewności, wysłałbym jeszcze raz!

Może wyjdzie to na nachalność, ale w natłoku przysyłanych propozycji wydawniczych, może się nie kapną?...

Poprawiaj szybko na "doc" lub "rtf" i wysyłaj jeszcze raz!

248Nie tylko. My przed decyzją o nawiązaniu współpracy robimy konwersję na pliki epub i mobi i w takiej wersji wysyłamy do recenzentów zewnętrznych. A konwersja z pdf-a wychodzi tak sobie ;-)
249I taki właśnie jest plan. Poprawię jeszcze przecinki i wyślę tekst wydawcom. Choć nie jestem osobą nachalną i prywatnie postrzegam nachalność jako wadę, to podejrzewam, że w życiu zawodowym to bardzo przydatna cecha

Będę o tym pamiętał. Człowiek nie przestaje się uczyć. Szkoda tylko, że najlepiej wychodzi mu to na własnych błędach.
Panie i Panowie, bardzo proszę, trzymajcie kciuki za mój tekst. Oby przebił się przez falę innych propozycji wydawniczych

250Zamień słowo "nachalność" na określenie "wytrwałość w dążeniu do osiągnięcia celu" i wszystko będzie dobrze

Tym bardziej, że lepiej jednak jest się uczyć na błędach popełnianych przez innych; mniej boli

251Sporo redaktorów przyznaje się też, że czasem formatuje sobie tekst przed czytaniem pod swoje upodobania. Ile w tym prawdy, nie wiem, ale brzmi sensownie. Kolejny argument przeciw PDFowi.

252To raczej ktoś z działu przed przekazaniem konkretnemu redaktorowi przygotowuje tekst w standardach wydawnictwa, na przykład usuwając jakieś "czarodziejskie" formatowania

253Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czy wysyłanie propozycji do kilku wydawnictw jednocześnie jest w porządku? Czy powinniśmy, jako debiutanci, przesyłać teksty i czekać na odpowiedź? Wiem, że to trochę naiwne pytanie, ale zastanawiam się nad nim od dłuższego czasu. Choć robię swoje, to nie daje mi to spokoju.
.
"Nachalność" i "wytrwałość w dążeniu..." mimo wszystko różnią się od siebie

254A jak szukasz pracy to odpowiadasz tylko na jedno ogłoszenie, czy na kilka?
Wydawnictwa odpowiadają różnie, niektóre szybko, niektóre wolniej, niektóre wcale.
Trzeba wysyłać zgodnie z profilem wydawnictwa, najpierw do kilku dużych, jeśli nie chwyci to do mniejszych.
255Kiedyś usłyszałem, że "wysyłanie tekstu do wielu wydawnictw jednocześnie to brak szacunku" i od tego czasu to pytanie utkwiło mi gdzieś z tyłu głowy.
256Myślę, że jakbyś wysłał wszystkim JEDNEGO maila, z widocznymi adresami pozostałych to rzeczywiście.