Latest post of the previous page:
Również byłbym chętny odnośnie tygodniowych warsztatów... choć jam jest w województwa dolnośląskiego, więc już niekonieczne rzut beretem
Jeszcze się zobaczy, do wakacji trochę czasu

Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
Z tego co czytam to jest cykl spotkań w różnych dniach. Czyli można powiedzieć, że te dofinansowanie to honorarium dla autora?
Katka pisze: mrs.durst1, trochę odgrzewam wątek, ale nam nadzieję, że do czegoś się to przyda.Od niedawna pracuję w bibliotece i też mnie te kwestie bardzo interesowały. Z tego, co zdążyłam się dowiedzieć, to często zapraszamy autorów bez proponowania honorarium, bo zwyczajnie nie ma na to pieniędzy i żebyśmy je dostali od zwierzchników, to chyba musiałaby przyjechać Tokarczuk... ;( Od pracowników wymaga się działań kulturalnych, nie dając im na to środków. I nie jest przyjemnie proponować autorowi spotkanie za darmo, ale czasami zwyczajnie nie ma innej opcji. Ale właśnie dlatego raczej nikt też nie ma pretensji, jeśli autor odmówi.
Inaczej w przypadku, gdy jest projekt i dofinansowanie, to już można a nawet trzeba wymagać honorarium. Tak sądzę.
mrs.durst1 pisze:Generalnie ze spotkaniami autorskimi to mam niezłe przeboje. Dostałam chyba z 25 wiadomości w przeciągu 2 miesięcy, wszystko ładnie pięknie owszem, ale za darmo.
Jedna babka z przedszkola to się zdziwiła, że ja w ogóle chcę kasę, a zamiast niej zaproponowała, żebym zostawiła ulotki reklamujące książkę...
W jednej księgarni jest cykl spotkań "współfinansowanych z...", ale jak poszłam na spotkanie, żeby się dogadać to właścicielka uprzedziła, że nie dostanę wynagrodzenia i ogólnie to powinnam się cieszyć, że takie spotkanie mi zaproponowała i że to zaszczyt dla mnie, że się w jej księgarni pojawię.
Usłyszałam jeszcze parę innych rzeczy, po których miałam chec jej powiedzieć, żeby :shhh: :shhh: :shhh: ale dałam już wcześniej słowo, że przyjdę i umieściła informację na fb o spotkaniu tam, więc nie chciałam sobie mieszać.
Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”