Dobry self-publishing po polsku?

1
Nie mam pojęcia, czy wybrałam dobry dział, więc jeśli trafiłam nie tam, gdzie trzeba, wybaczcie.

Chciałabym zapytać, czy znacie autorów (polskich), którzy wydali w formacie self-publishingu i którzy zrobili to dobrze? Takich, którzy wykonali dobrą robotę, mają dobrą sprzedaż (jeśli się nią chwalą) i których książki nie mają błędów, ale mają fanów.

3
Coraz więcej autorów - choć głównie słyszę o autorkach wydaje samodzielnie.
Są tacy, którzy wydają w ten sposób od debiutu i takie, które zdecydowały się na to po zbudowaniu marki.
I chyba ten drugi przypadek gwarantuje większy sukces, bo masz na starcie grono czytelniczek.
Tak wydała niedawno Beata Majewska i są to książki profesjonalnie redagowane przez wynajętą firmę, z dobrze zaprojektowaną okładką i ładnie wydane.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
To ja z konkretem: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/260449/levante
Sama współfinansowałam wydanie tej książki. Kibicuję Autorce.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

6
Tzn. czy podobała mi się ta książka? Tak. Natomiast jak się sprzedała, to nie wiem.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

8
Znam co najmniej dwóch autorów, którym selfpub się opłacił, zrobili to dobrze i ...to nie jest ich główne źródło utrzymania (tak przy okazji), ale są to książki specjalistyczne, lub popularnonaukowe.
I jednego - to jest ten ponad "conajmniej" - a może dwóch jeszcze :hm: - którzy jakoś na tym wyszli, choć bardziej chyba na mówieniu o tym, a pisali w beletrystyce.

Najbardziej opłaca się to osobom (autorom), którzy są już rozpoznawani, mają dobrze zbudowany kanał komunikacji z fanami. Czego by nie popełnili, to się sprzeda.

Dążę do tego, że zaczynanie od selfpubu nie jest dobre, chyba, że chodzi po prostu o wydanie książki.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

9
Zasadniczo wydać to nie problem - i tu pośrednicy w postaci firm są w zasadzie zbędnym kosztem dodatkowym.
Wynajmujesz kogoś do redakcji. wynajmujesz kogoś kto zrobi skład i zaprojektuje okładkę
znajdujesz drukarnię (można wysłać zapytanie do kilku i wybrać sobie)
do tych wszystkich działań nie trzeba pozwoleń, papierków od urzędasa - nic...
Tylko kasa.

Jedynym problemem jest dystrybucja.

z autom jednej książki wydanej w nakładzie 1000 egz - ikt nie będzie gadał.
można spróbować sprzedawać samemu -allegro etc. ale skarbówka może się dop...

no i ile sprzedasz wysyłkowo? 1000 miesięcznie byłoby cool - ale to oznacza zapakowanie, zaadresowanie i zatachanie a pocztę 15 kg. paczek i tak dzień w dzień...

Dodano po 9 minutach 19 sekundach:
optymalnie byłby znaleźć firmę od selfu która ma choć w kilku księgarniach regalik ze swoimi publikacjami. Kiedyś kilka empików miały takowe w jakimś ciemnym kąciku - ale nie widziałem już od lat.

obiecują oczywiście że będzie można kupić przez ich stronę - nawet jeśli tu uczciwie dotrzymają słowa - to jest to raczej wąskie gardło

10
Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi.
Dodam, skąd w ogóle wynikło pytanie.
Szykuję publikację o self-publisherach i zastanawiamy się w zespole, czy podczas wybierania, nie pominęliśmy nikogo. Dlatego, jeśli znacie takich pisarzy, bardzo chętnie się do nich odezwę ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”