Dzień dobry
Stanąłem właśnie wobec przerażającego problemu, czyli napisania konspektu dla wydawnictwa

. Zdążyłem już zauważyć, że konspekt jest niezmiernie ważny, jeśli w ogóle chcemy liczyć na wydanie powieści. Na wstępie powiem, że powieść mam już ukończoną. Zatem do rzeczy:
1) Interesuje mnie jaką wybrać drogę, jeśli chodzi o formę konspektu. Zdecydować się na formę punktową, czy raczej streszczenie, z oznaczeniem konkretnych rozdziałów.
2) Czy konspekt należy napisać w rzeczowej, przejrzystej i maksymalnie skrótowej formie, która streści nam główną linię fabularną, oraz ewentualnie zaznaczy ważniejsze wątki poboczne. Czy raczej pokusić się o nieco bogatszy opis, pewnie ciekawszy, ale nieco dłuższy, którego wadą jest to, że prawdopodobnie nie spodoba się ludziom, oczekującym maksymalnie skróconej wersji.
3) Jak długi powinien być konspekt? Widziałem wiele opinii w tym temacie, niektórzy twierdzą, iż to 3-4k znaków, inni rozpisują się na kilkanaście stron. Rozumiem, że konspekt powinien zamknąć się MAKSYMALNIE w 3-4 stronach (a to i tak dość dużo). Dobrze myślę?
4) Czy konspekt ma istotnie jedynie nakreślić ewentualnemu wydawcy, sens linii fabularnej (oraz to czy jest w ogóle ciekawa), czy jednak jest to forma prezentacji (lub nawet niewielkiej reklamy), która musi zaciekawić wydawcę, żeby ten sięgnął po próbkę tekstu? (nie chodzi mi tyle o zaciekawienie fabułą, bo to jest oczywiste, a raczej o zaciekawienie stylem wypowiedzi).
To właściwie wszystko co chciałbym wiedzieć. Z góry dziękuję za pomoc, i jednocześnie przepraszam, jeśli udało mi się powielić pytania, które już padały. Po prostu nie chciałbym, w głupi sposób, zmarnować wykonanej przeze mnie pracy.
Pozdrawiam
Łukasz
[ Dodano: Sro 16 Paź, 2013 ]
Przepraszam, że pisze post pod postem, ale moje pytania są już nieaktualne.