Gdzie uderzyć z HORROREM?

1
Pytanie jak w temacie. Horror z elementami fantastyki.
I nie chodzi mi o odpowiedzi w stylu: "Zobacz, kto wydaje horrory i uderzaj", bo to już sprawdziłem :D
Szukam wydawnictw, które nie boją się postawić na polskich autorów, to raz. A dwa, takich, dla których horror to nie tylko King, Ketchum i Lee.

P.S. Na razie wysłałem propozycję do Domu Horroru, czekam na odpowiedź.

6
Opar pisze:Nie chcę wyjść na czepialskiego, naprawdę mnie interesuje ten niuans teoretycznoliteracki - czy horror nie ma zawsze elementów fantastyki?
Nie jestem teoretykiem :) Ale... według mnie nie musi mieć. Halloween, Piątek 13-tego itp... Niech wypowiedzą się znawcy :)

Z Belloną kiedyś próbowałem złapać kontakt, bez efektu.
Espritu nie znam, ale sądząc po tym, co wydają, raczej blado to widzę :)

7
Zodiak pisze:
Opar pisze:Nie chcę wyjść na czepialskiego, naprawdę mnie interesuje ten niuans teoretycznoliteracki - czy horror nie ma zawsze elementów fantastyki?
Nie jestem teoretykiem :) Ale... według mnie nie musi mieć. Halloween, Piątek 13-tego itp... Niech wypowiedzą się znawcy :)

Z Belloną kiedyś próbowałem złapać kontakt, bez efektu.
Espritu nie znam, ale sądząc po tym, co wydają, raczej blado to widzę :)
No właśnie zauważyłam na stornie, że tematyka nieco inna, chociaż ja mam horror z ich wydawnictwa.

8
Aż zresetowałem sobie hasło, by móc odpisać. :D
Wybacz złośliwość, ale Twoje pytanie zasugerowało mi, że nie czytasz wielu horrorów. Mam nadzieję, że się mylę, ale gdybyś je czytał to lista wydawnictw byłaby oczywista:
1. Videograf (Darda, Kulpa, Radecki)
2. Gmork (Borowiec, Urbanowicz)
3. Vesper (Dotąd wydawali klasykę, ale otworzyli się na nowości oraz na polskich autorów)
4. Czwarta strona (Tu mam wątpliwość, ale z pewnością wydają polskich autorów, a z grozy wydali "Czarną Madonnę" Mroza)
5. Papierowy księżyc
Z mniejszych wydawców:
1. Okolica Strachu
2. Dom Horroru
3. Wydawnictwo IX
Pozostali bardzo rzadko sięgają po horror, choć popularne tu Genius Creations swego czasu zapowiedziało wydanie książki Wojciecha Guni.

9
Wybaczam :)
Niektóre z wydawnictw, które podałeś, znam i próbowałem złapać kontakt. Np. taki Videograf... Zresztą, co będę mówił :)
Do niektórych wysłałem już propozycję.
O innych pomyślę :)
Dzięki za pomoc :)

Added in 16 minutes 56 seconds:
Tak na szybko:
Gmork nie przyjmuje propozycji wydawniczych (taka informacja wisi na stronie).
Okolica strachu to kwartalnik poświęcony literaturze grozy.
Wydawnictwo IX... brak jakichkolwiek informacji dla autorów.
O Videografie już pisałem, jeszcze tylko wspomnę, że telefon jest głuchy, maila przechodzą bez echa.
Na stronie Vesperu jest napisane, że chcą książki historyczne.
Papierowy księżyć i Czwarta strona... Może prędzej, choć informacja "wydają horrory" jest bardzo ogólnikowa :)

10
To i szybka odpowiedź:
Gmork przyjmuje propozycje wydawnicze. Są bardzo wybredni, ale czytają maile i na nie odpowiadają.
Okolica Strachu to nie tylko czasopismo. (http://sklep.okolicastrachu.pl/). Horrory klasy B wydają pod szyldem Phantom Books Horror, a ambitniejsze tytuły w serii Odmienne Stany Grozy.
Wydawnictwo IX ruszyło niedawno, aczkolwiek właściciel to bardzo komunikatywny człowiek, więc śmiało możesz uderzać nawet przez FB.
Numer do Videografu rzeczywiście jest głuchy, ale propozycje czytają i wydają debiutantów. W tym roku mocno przystopowali z grozą na rzecz obyczajów, ale i tak warto powalczyć.
Co do wydawnictwa Vesper to o ich profilu najlepiej świadczą zapowiedzi (m.in. nowa książka Artura Urbanowicza). Lepiej niż na stronę, wejdź na ich profil na FB.

12
Videograf to praktycznie wydmuszka (tj. wyda i na tym się kończy, promocji brak, dystrybucja bardzo słaba), a Okolica Strachu... powiedzmy, że jakość wydań tak słaba, że bałbym im się coś wysłać. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”