Dwie krople [obyczaj, tragedia]

1
Coś napisanego pod wpływem wiersza Herberta. Trochę pomysłów podczas tańcu w deszczu (ach te moje pomysły), trochę własnych emocji. Myśli jak zwykle uciekły, więc nie do końca wyszło tak jak chciałam. Trochę ociekające banałem. Cóż. Miłego.

Zbigniew Herbert - Dwie krople

Lasy płonęły -

a oni

na szyjach splatali ręce

jak bukiety róż

ludzie zbiegali do schronów -

on mówił że żona ma włosy

w których się można ukryć

okryci jednym kocem

szeptali słowa bezwstydne

litanię zakochanych

Gdy było bardzo źle

skakali w oczy naprzeciw

i zamykali je mocno

tak mocno że nie poczuli ognia

który dochodził do rzęs

do końca byli mężni

do końca byli wierni

do końca byli podobni

jak dwie krople wody

zatrzymane na skraju twarzy

Wiecie jakie to cudowne uczucie?

Deszcz zalewał wszystko wokół. Błyskawice rozrywały niebo, grzmoty zagłuszały wycie mp3. Skrajne emocje szamotały się w jej sercu, ból w klatce piersiowej był nie do zniesienia, ale było w nim jednocześnie jakieś nieopisane piękno. Mogła zemdleć, upaść, zadusić się, przeziębić. Krople deszczu spływały po opalonych, gładkich ramionach, długie, mokre włosy lepiły się do luźnej koszulki, a szare, zwiewne spodnie uporczywie kleiły się do ud.

Jak ona w ogóle mogła jej coś takiego powiedzieć? Nie znała jej. Nie miała prawa jej oceniać. Szmata? Czy ktoś bezkarnie mógł nazywać ją szmatą? Zacisnęła mocniej zęby i przyśpieszyła kroku. Kolejna błyskawica rozdarła niebo, napawając ją nieogarnioną siłą, zaraz potem grzmot, potężny i głośny, tak, burza była już naprawdę blisko. Nic o niej nie wiedziała. Była tylko jego byłą dziewczyną. Nic o niej nie wiedziała. I to spojrzenie, przeciągłe, pełne pogardy i wysączone z pełną świadomością ich znaczenia, słowa „To ta szmata”. Zaśmiała się sama do siebie. Jeśli ona jest szmatą, to kim jest ta dziewczyna, która bezkarnie ją tak nazywa? Miała się tym nie martwić, miała puścić to w niepamięć. Tak nie wolno. Nie wolno ranić innych. Odgarnęła z twarzy włosy i schowała mp3 do małego woreczka. Poczuła się bezsilna. Uszy bolały ją od dudniącej muzyki, ból w klatce piersiowej spowalniał jej oddychanie, deszcz bił otaczający świat swoimi łzami coraz gęściej. Wszechogarniająca pustka, razem z wewnętrznym ciepłem. Odsłonięte ramiona, pomimo tego, że inni chowali się pod grubymi kurtkami. Czuła się wolna, bezsilna i dziwnie przygnębiona. Potem zatrzymała się, rozejrzała wkoło, zdając sobie sprawę z tego, że jeśli szybko nie dostanie się do domu, zaraz strzeli ją jakiś piorun. Teoretycznie rzecz biorąc, strach przez piorunami, powinien być jej obcy. Nie powinna się bać, bo przecież w nikogo, ot tak, nie uderzają błyskawice, mimo tego jednak, bała się. Dziwny, niewyjaśniony strach. Chwilę potem chęć walki, cudowna, mokra ulica, uderzające krople deszczu, coraz mocniejsze, większe, coraz gęstsze. Mokre, pluskające buty, zalana twarz, tak, że gdyby teraz zaczęła płakać nikt nie byłby w stanie odróżnić łez od kropli deszczu. Kochała deszcz, kochała jego swobodę, to, że dawał życie, ale równocześnie tak łatwo mógł to życie odbierać. Upadła na kolana pod najbliższym drzewem. Łapczywie zaczerpnęła powietrza, a potem zaczęła uciskać mokrymi rękami kłujące miejsce w klatce piersiowej. To koniec, mówiła sobie w myślach i zamknęła oczy. Przesunęła się nieco w bok i usiadła pod drzewem. Rozchyliła lekko powieki, patrząc na to, jak wokół niej tworzy się brudna, pełna szlamu kałuża. Deszcz zaczął padać jeszcze mocniej, a niebo rozrywały coraz liczniejsze błyskawice. Siedziała pod drzewem, więc prawdopodobieństwo, że niedługo coś ją trafi, zwiększyło się. Nie dbała o to, wciąż bijąc się z niechcianymi myślami. Zabrała jej wszystko. Przyjaciół, największą miłość i zdrowie, dlaczego wciąż było jej mało? Po co do cholery ją poniżała? Zamknęła oczy pozwalając na to, by małe krople łez spływały leniwie po jej twarzy. Dlaczego on był taki ślepy? Dlaczego nie potrafił dostrzec zła, które roztaczała wokół siebie? Jej porcelanowa, niczym u lalki twarz, ogromny biust i dziwna, wychudzona twarz. Wyglądała jak upiór, a on wciąż nie umiał spojrzeć na nią z innej perspektywy. Trudno, powiedziała sobie w myślach, każdy z nas dokonuje wyborów, on wybrał tak... Czuła, że straciła go już na zawsze. Czuła, że już nigdy nie odzyska osoby, którą znała, kochała... Boże, co ta dziewczyna z nim zrobiła, powtarzała cicho do siebie. Zamknęła oczy. Nie wróci dzisiaj do domu, nie ma siły. Musi spać, musi zamknąć oczy, uciec. Kolejna błyskawica rozerwała niebo, przeszedł ją zimny dreszcz, ale zacisnęła zęby i oddała się we władanie krainy marzeń...

-Jesteś lodowata. Wszystko w porządku?

Nie. Nie otworzy oczu. Niech on sobie pójdzie, niech odejdzie ten głos z marzeń, niech przestanie o nim pamiętać. Poczuła coś dużego i ciepłego na swoich ramionach.

-Heeej.- powiedział cichy głos, a chwilę potem znalazła się już w ciepłych ramionach nieznajomego, który podtrzymywał jej ciało nad ogromną kałużą, sam klęcząc w mętnej wodzie.- Boję się o ciebie, otwórz oczy.

-To sen. Błagam, powiedz, że umarłam, a ty jesteś aniołem i zabierasz mnie do nieba. Błagam...- wykrztusiła niemrawo i jęknęła, wciąż nie otwierając oczu i czując, jak długie, silne ramiona oplatają szczelniej jej ciało.

-Jak długo tu jesteś?- znowu ten głos.

Czy nawet w marzeniach musiała czuć jego powalający zapach? Nie dość, że i tak była już wyczerpana to kiedy przytulił ją do siebie, jego woń uderzyła jej nozdrza i zakręciło się jej w głowie. To marzenie zdecydowanie stawało się nazbyt realne. Lekko uchyliła powieki.

Patrzył na nią ze zdziwieniem. Co ona o tej porze tutaj robiła? Jak mogła zasnąć pod drzewem w czasie burzy? Myślał o niej często. Zastanawiał się co robi, jakie ma problemy, jak radzi sobie ze światem... Rozdzierały go skraje emocje, uczucia. Jednego dnia kochał ją, drugiego inną. Ona była dla niego czymś ponad światem, niedostępnym diamentem, nieoszlifowanym diamentem... Zupełnie jakby dzieliły ich dwa odległe światy, a on za wszelką cenę chciał dostać się do tego drugiego, tego jej świata, bo w nim wydawało się być tak szczęśliwie. Podbiegł do niej i zarzucił na nią bluzę, zdawała się być nieprzytomna, jakaś otumaniona. Wyglądała pięknie, tak, jak zawsze, ale jednocześnie na jej nieobecnej twarzy malowało się głębokie zmęczenie.

Strużka krwi spływała z jego czoła, ręce miał poranione i chyba wybite dwa palce... ale nie, to nie liczyło się teraz. Dopóki nie otworzy oczu, mówił do siebie i uważnie badał jej twarz. Dlaczego tutaj przyszedł? Och, dlaczego znowu musiał na nią spojrzeć i wszystko musiało wrócić?

-Co ty tu robisz?- zapytała niemrawo, ale wciąż nie wstawała.

-Dobre pytanie. O to samo chciałem zapytać ciebie, wszystko w porządku?

-Daj spokój.- prychnęła.- To tobie z głowy ścieka krew i to ty mnie obejmujesz. Nie uważasz, że należą mi się jakieś wyjaśnienia?

-Może i należą, ale martwię się teraz bardziej o ciebie.- spojrzał jej prosto w oczy i wciąż nie mógł się nadziwić temu, jak bardzo się zielone i jak ciepłe.

-Niepotrzebnie.- podniosła się, a potem chwyciła pobliskie drzewo, bo zakręciło się jej w głowie.- Dam sobie radę, widzisz? Co ci się stało?- dodała szeptem.

Westchnął ciężko i pomógł jej ustać na nogach. Jego ręka zawędrowała na jej talię, niezdarnie ukrytą pod ogromną bluzą.

-Widzę.- uśmiechnął się do niej i przeszył ją głębokim spojrzeniem.

-Źle się czuję.- powiedziała tylko i siadła wprost na kałużę, a potem przytknęła sobie rękę do ust.- Nie wiem co mi jest i to jest najgorsze.

-Heej.- powiedział znowu i usiadł obok niej.- Wszystko będzie dobrze. Zobacz, mówi ci to ktoś, komu krew tryska z czaszki.- zaśmiał się.

-Nie przesadzaj.- powiedziała tylko i ręką dotknęła jego czoła, a potem ostrożnie poprawiła ślad który naznaczyła krew, a który już rozmazywał się pod wpływem deszczu.- To tylko małe zadrapanie.

Przeszył go silny dreszcz. Zdawało się, że jej dotyk jest jak lekka mgła, która zaraz opadnie, którą możesz nacieszyć się jedynie kilka sekund. Poczuł też nagle dziwną ulgę. Potem patrzył na jej twarz, nieco nieśmiałe spojrzenie i odgarnął z jej twarzy mokre kosmyki. Nie mógł skupić się na niczym innym. Siedzieli tutaj, razem. Rozmawiali jak dobrzy przyjaciele, a ona nie mogła wiedzieć tego, co działo się w jego sercu i umyśle.

-Dlaczego usiadłaś pod tym drzewem?

-Pada. Zakręciło mi się w głowie. Wkurzyła mnie jedna laska. Nic specjalnego.

Odwróciła głowę wymawiając słowa „jedna laska”, choć na język cisnęły się jej zupełnie inne słowa. Nie powinna mu mówić o tym, jaka jest jego dziewczyna. Zachowa to dla siebie, nie będzie się mieszać w ich pokręcone życie. On sam to kiedyś odkryje, sam kiedyś dowie się, jaka jest... Ale wtedy może być już za późno, szepnęło coś w jej głowie. Trudno. Późno czy nie, nie będzie nic nikomu o nikim mówić.

-Jesteś blada.- powiedział tylko, a potem objął ją ramieniem.

-Wiem.- powiedziała słabo i znowu zakryła sobie ręką usta.

Zrobiło jej się naprawdę niedobrze. Nie ze względu na niego, ale im bliżej był, tym bardziej kręciło jej się w głowie. Znowu poczuła jego zapach, a te dziwnie patrzące się na nią oczy... Nie. Skąd, to nie mogła być miłość. Musiało naprawdę kręcić jej się w głowie, bo przez chwilę pomyślała, że rzeczywiście obchodzi go, co się z nią dzieje, że chce się do niej zbliżyć.

-Martwię się o ciebie.- powiedział tylko szeptem.

-A ja o ciebie.- dodała równie cicho i oparła głowę na jego piersi.

Tak fatalnie się czuła, że wszystko przestało ją obchodzić. Nieważne było to, czy jest z tą dziewczyną czy nie. Nie liczyło się to, że pada deszcz. Nieważna była przeszłość i nie liczyły się jego zamiary. Zapragnęła zbliżyć się do niego, poczuć się bezpiecznie. Gdy tylko zaczął głaskać ją po głowie, odpłynęły jej wszystkie myśli. Zamknęła oczy i próbowała zapanować nad zawrotami głowy i podskokami żołądka. Zaczerpnęła powierza nosem i cudowny zapach wypełnił jej nozdrza.

-Pobili mnie. Chciałem iść gdzieś i zobaczyłem ciebie.- powiedział cicho i wtulił nos w jej mokre włosy.

-Cieszę się, że się zatrzymałeś.

-Ja też.

Spojrzał na nią i uśmiechnął się lekko. Poczuł się tak dziwnie szczęśliwy i wolny. Jak gdyby robił wszystko na opak. Był przeciw całemu światu, miał przy sobie najcenniejszy skarb i nie chciał się nim z nikim dzielić. Wszystko to, zdawało się zaraz zniknąć, ale z nią czas płynął zupełnie inaczej. Nie obchodziły go konsekwencje. Wystarczyło jedno jej spojrzenie, by gotów był zrobić dla niej wszystko. Potem nie zdając sobie sprawy z tego, co mówi, wypowiedział na głos swoje największe pragnienie i zapytał:

-Kochasz mnie?

-Co?- uniosła z trudem powieki i spojrzała na niego, a potem głośno zaczerpnęła powietrza. Patrzyli tak na siebie dłuższą chwilę i czuła jak łzy napływają do jej oczu.

-Zapytałem, czy nadal mnie kochasz.

-To przecież tylko puste słowa.- powiedziała cicho.- Nie ważne jest to, co się mówi, ale to co się robi.- wymamrotała.

Patrzył w jej zmęczone oczy. Widział, że chcą uciekać, że bije się z silnymi emocjami, czuł, że zaraz wybuchnie. Co go podkusiło? Każdego dnia o tylu pięknych rzeczach chciał jej opowiadać, każdej nocy przed oczami stawała mu jej twarz. Mimo tego, że nie rozmawiali ze sobą często, a on miał już kogoś, kochał ją... Kochał. Nie było innego słowa, gdyby istniały uczucia silniejsze od miłości z pewnością właśnie teraz posłużyłyby do opisania tego, co czuł.

-A ty, ile jesteś w stanie zrobić dla mnie?- zapytał i uniósł jej podbródek do góry.

-Po co pytasz?- powiedziała tylko.

Znowu oparła głowę na jego piersi i zaczęła wdychać swój ulubiony zapach. Zaczęła się zastanawiać nad tym, co tutaj właściwie robi. Dlaczego siedzi w kałuży, trzęsie się z zimna i przytula swojego byłego faceta? To sen. To nic innego, jak tylko sen.

-Nie wiem...- odpowiedział cicho.

Dało się w jego głosie wyczuć tą niepewność. Dziwny strach, dziwne zdziwienie. Tak, on tak samo jak ona zaszokowany był zaistniałą sytuacją. Wyrwane szepty, strzępy myśli, emocje kotłujące się w każdym z nich. Czuli, jak wszystko ich opływa, jak świat przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie. Tyle przecież razem przeszli... Od tych okropnych chwil, kiedy od niego odchodził ojciec, kiedy świat zaczął sypać mu się na głowę, kiedy stracił z matką kontakt, a jego młodszy brat był dla niej całym światem. On już dla nikogo się nie liczył. I kiedy ona, potępiana przez swoją inność w szkole, raz po raz dostawała po twarzy tudzież ktoś dźgnął ją nożem, pojedyncze przypadki. W jej domu też nie działo się teraz dobrze. Teraz już nic nigdzie nie działo się dobrze. Pamiętała, co przeżywała kiedy odszedł. Pamiętała jak potworny był to dla niej cios, zwłaszcza po tym wszystkim co wydarzyło się między nimi. Byli jednością idealnym uzupełnieniem samych siebie. Jedno dla drugiego było jak powietrze, dlaczego na siłę skazywali się na to, by żyć osobno?

Nikt nie rozumiał go tak jak ona. Nikt tyle o nim nie wiedział, przed nikim tak się nigdy nie otwierał. Co robił z tą dziewczyną? Może była ładna, może miła, może dojrzała... Tak, była stuprocentowym ideałem, ale przecież ideały... Nie rozumiała go. Mimo wszelkich starań, jakie wkładał w otworzenie się przed nią, nigdy nie czuł się w pełni rozumiany.

Z nią było inaczej. Chociaż ta cudowna więź, łącząca ich na zawsze została przerwana, wiedział doskonale, że z nikim już tak nie będzie. Zapragnął by łapczywie chłonęła z ust każde jego słowo, chciał by patrzyła na niego z miłością, nie ruszała się z miejsca i pozwoliła mu się dotykać. O niczym innym nie marzył jak o tym, żeby obdarowywać ją miłością, czuć się zrozumianym i akceptowanym.

-Chciałabym ci powiedzieć tyle rzeczy- szepnęła cicho.

-Śmiało.- po raz kolejny uniósł jej podbródek i po raz kolejny skoczył wprost w jej oczy, niemal widząc w nich swoje odbicie.- Z chęcią posłucham.

-Nie.- odpowiedziała tylko szeptem, ale nie spuściła wzroku.-To nie ma znaczenia teraz. Nie chcę tego przerywać.

-Czego nie chcesz przerywać?- zapytał, będąc jakby we śnie. Czuł, że nie rozumie nic z tego, co ona mu mówi, ale wiedział co odpowiadać, bo coś innego podpowiadało mu, o czym myśli każde z nich.

-Tego.- powiedziała tylko i jedną rękę położyła mu na policzku.

-Powiedz...- szepnął.

Uśmiechnęła się nieznacznie.

-Jesteśmy tu. To jest tak głupie i naiwne z mojej strony.- westchnęła ciężko i wbiła wzrok w jego suche wargi.- Mam wrażenie, że mogę dostać wszystko to, czego zapragnę kiedy jestem z tobą. Mam wrażenie, że świat odpływa i mam wrażenie, że nawet jeśli nic nie mówię, rozumiesz mnie lepiej niż ktokolwiek. Tak, to śmieszne... Nie mam siły na przepychanki, rozumiesz? Nie chcę już dłużej dryfować, między tobą a nią. Nie chcę być odpowiedzialna, jeśli coś się między wami wydarzy. Ale nie mogę udawać. Nie mogę ciągle wkładać masek i pokazywać ci jak głęboko mam cię w dupie, bo tak nie jest. Nie potrafię już przed tym uciekać.

Patrzyła na niego i oddychała ciężko. W duchu błagała o śmierć. Właśnie popełniła największy błąd w swoim życiu, właśnie dowiedział się o tym, o czym już nigdy więcej miał nie pamiętać. Nie mogła inaczej, to samo cisnęło się na jej usta. Niczym więzy oplotły ją dziwaczne myśli i zaczęła się zastanawiać, jak to się wszystko teraz skończy.

-Kocham cię...- odpowiedział tylko i po raz pierwszy zobaczyła jak z jego twarzy spływają łzy. Po raz pierwszy płakał, jakby się poddawał, jakby nagle wydarzyło się coś złego.- Zawsze tak było. Mimo tego, że próbowałem uciekać, próbowałem układać sobie coś na nowo. Wiedziałaś o tym, że cię kocham, ale nic nie mówiłaś. Też uciekałaś, też próbowałaś wmówić sobie, że kocham ten chodzący ideał. Ale tak nie jest, rozumiesz?- chwycił jej twarz w ręce i zamykając oczy, nosem kreślił znaki na jej mokrych policzkach.- Zawsze razem, pamiętasz? Nie damy rady inaczej. Jeśli nie będziemy się nawzajem wspierać, jeśli tak naprawdę nie odważymy się pokochać, już nie nic przyjdzie nam łatwo. Nie damy sobie rady, nie będziemy nikogo kochali, a całe życie to będzie naciągana udawanka. Nigdy nie będziemy szczęśliwi.

Sama też zaczęła płakać i zanim się zorientowała już złączyły się ich wargi i nagle razem odpłynęli. Czuła jak mdleje, jak wszystko się zamazuje, a uczucia gdzieś odlatują. Czuła, jak nicość wypełnia każdą cząstkę jej ciała, jak nie liczy się nic poza tym, by nie przerywać pocałunku.

On sam, trzymał ją kurczowo w ramionach i czuł, że jest najszczęśliwszym człowiekiem na świecie. Jak mogło liczyć się cokolwiek innego? Jak kiedykolwiek mogło go obchodzić coś, poza tą dziewczyną? Sam nie umiał tego wytłumaczyć sam nie potrafił pojąć, dlaczego tak długo zwlekał, dlaczego pozbawił się tych kilku miesięcy szczęścia.

-Masz rację.

Powróciła do świata i zacisnęła mocno ręce wokół jego szyi. Oddychała ciężko, wciąż nie mogąc uwierzyć w to, co się dzieje.

-Już cię nie zostawię samego. I ty nie zostawiaj mnie. Nie obiecuję, że będzie dobrze, ale mogę obiecać, że nigdy nie przestanę cię kochać.

-To mi wystarczy.

Deszcz zalewał ich coraz bardziej. Wkrótce taplali się w pełnej szlamu i brudu kałuży, ale zdawali się tego nie zauważać. Zaczęli trząś się z nieodczuwalnego zimna. Z ich ust wydobywały się głośne westchnienia i oddechy, ale było to całkiem naturalne. Błyskawic było coraz więcej, co było niespotykane, bo zazwyczaj pioruny z czasem słabły, a nie nasilały się, a tym razem było zupełnie na odwrót. Choć przeczyło to może prawom fizyki, jedna po drugiej przeszywały niebo niczym deszcz, hukom i grzmotom nie było końca.

Rozległ się potężny grzmot. Chwilę później trzask i pisk, a wszystko to działo się w tak zastraszającym tempie, że żadne z nich nie zdążyło nic powiedzieć. Leżała pod jego ciałem, przygniecionym ogromnym dębem. Dusił się i pluł, a ona oddychała ciężko.

Ciche szepty wyrywały się z ich ust. Próbowali piskliwymi krzykami wezwać pomoc. Rozpaczliwie machali rękami, niczym całym ciałem machają ryby wyciągnięte z wody.

Być może ktoś usłyszał ich nawoływanie. Być może dostrzegł zakochanych, cierpiących, szamoczących się w niemocy i ogromnym bólu. Być może ktoś pozazdrościł im ich cudownej więzi. Być może kierowały nim szczere chęci i być może pragnął im pomóc.

Nikt jednak nie udzielił im pomocy. Nigdzie nie zadzwonił, nie podbiegł. Zostawił ich samych sobie, by w cierpieniu, patrząc na siebie ze strachem umierali z wycieńczenia.

-Jak dwie krople- szepnęła ostatkami sił.

Jej twarz była fioletowa, ręce zimne i blade, a oczy błądziły gdzieś, pełne żalu i bólu. On patrzył na nią, wyzbyty wszelkich uczuć. W pamięci utkwiły mu tylko oczy, które zdawały się być jego ostatnią deską ratunku wobec wszechogarniającej pustki. Chciał ją dotknąć, powiedzieć coś sensownego, zapewnić o tym, że gdyby tylko mógł, wszystko by odkręcił, że chciałby żyć tylko z nią, że nie tak miało być... Czuł jak połamane ma wszystkie kości i powoli dochodzi do krwotoku wewnętrznego. Splunął krwią na jej twarz.

-Zatrzymane na skraju twarzy- skończyła.

Zamknęła oczy. Zatrzymane. Dwie krople. Miłość piękna i pełna cierpienia- bukiety róż. Miało być inaczej. Ale nie poczuli ognia błyskawic, który rozsadzał ich od środka, łamiąc wszystkie kości. Szeptali litanię zakochanych. Bo nie było nic piękniejszego od jej zielonych oczu i włosów, w których zawsze można było się ukryć. A on zawsze o tym mówił. Bo miłość, to nic innego jak poczucie bezpieczeństwa.

2
Dobra, to teraz sobie porozmawiamy.

Dla czytelnika twój młody wiek nie ma znaczenia, na moment zapomnę więc o nim i zachowam się jak typowy czytacz.

Zaglądam sobie do opowiadanka, które ktoś tam napisał. I co? Nie wiem o czym mowa. Nie zostaję wprowadzony w fabułę. Dobrze, czekam aż sprawa zostanie wyjaśniona. Jeżeli zostanie - ok, jeżeli nie - wkurzam się.

Omijam błędy bo jestem czytaczem doświadczonym i wszystkie bugi nie robią na mnie wrażenia. Przedzierając się przez złe składnie, kolokwializmy, lagi interpunkcyjne i inne brudy, docieram do dialogów. Czytam, przeżuwam, interpretuję według subiektywnego kryterium. No ok, całkiem nieźle prowadzone. Teraz chcę akcji. Szukam, szukam, przewalam te romantyczne wyznania z suwnięcia na suwnięcie paska i... nic.

Nic?

Zupełnie, zupełnie nic. Nic nie wiem, nic się nie dzieje, nic się nie wydarzy. Pustka.

Teraz powiem co sądzę jako czytacz-pisacz, jako ja.

Błędów mnóstwo, chaos w całym tekście, tkliwość na granicy przyzwoitości, opisy nużące, powtarzalne, szczególarskie, jednakże (ukochane słowo wszystkich na fil-pol), jest w tym co napisałaś "coś". To jest małe "coś", nierozwinięte z powodu braku doświadczenia. Trafiłaś mój słaby punkt. Sentymentalizm, emocjonalność, odrobina dramatycznego patosu - lubię to. Kiedyś będziesz pisać wyciskacze ostatnich, suchych łez. Nie porzucaj tej drogi, wiem, że ornamentalny, nasycony uczuciowością styl jest naturalny dla ciebie.

Wszystko wypracujesz z czasem, przypuszczalnie należysz do grupy osób mających hmm, polot? Tak, polot. Polot to nie wyższa umiejętność techniczna. Polot to zdolność do otwierania i wylewania siebie, do umieszczania prawdziwych emocji w sztucznym świecie dzieła literackiego. Trza umieć serce włożyć i ty to potrafisz. Na sercu zbudujesz konstrukcję warsztatu.

Miłej pracy!
Sprzeczne sprzeczności są podniecające. Taki mały zabieg a cieszy.

3
No więc. Dziękuję za szczerą opinię ; ). Oczywiście biorę ją sobie głęboko do serca i mam świadomość masy błędów jakie popełniam. Ech. Straszne to, ale pisać cholernie lubię i nie potrafię z tym skończyć- jak to ponoć mówią trening czyni mistrza. Kupa lat edukacji jeszcze przede mną, więc może coś ze mnie będzie. Szczególnie dziękuję za cień nadziei. Ważne jest dla mnie to, że jednak "coś" tam we mnie jest. Może jeszcze małego i słabo rozwiniętego, ale może kiedyś... Jak napisałam też wyżej- nie wyszło jak planowałam. Myśli uciekły, a potem strasznie ciężko je pozbierać pisząc na sucho w cieplutkim domu. Próbuję. Nie lubię pisać romantycznych opowiadań, ale ponoć takie najlepiej mi wychodzą i w nich najbardziej czuję siebie. Cóż. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Szkolę się, uczę. Piszę właśnie coś, co wydaje mi się o wiele lepsze. Kto wie, może w końcu będzie.

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

4
Błyskawice rozrywały niebo, grzmoty zagłuszały wycie mp3

To jest nazwa techniczna. W pisaniu powinno się użyć obrazowej : odtwarzacz mp3 (bo może takowy być, może tez być plik. W tym wypadku bohaterka słucha muzyki z odtwarzacza), lub "empetrójki".

Kolejna błyskawica rozdarła niebo, napawając ją nieogarnioną siłą, zaraz potem grzmot, potężny i głośny, tak, burza była już naprawdę blisko.

Wyciąć i podzielić zdania na dwoje. Wtrącenie narracyjne, symulujące mowę, rozmyślanie lub monolog brzmi dobrze, ale nie zawsze na papierze. Ten zabieg z użyciem przecinków - w tym wypadku nadmiernej ich ilości - krzywi tekst, zamiast nadawać mu lepszego wydźwięku. Możesz też użyć narracji dynamicznej w monologu. Ciach! Wstawiasz tak jako jeden, samodzielny wyraz. Na przykład.

Kolejna błyskawica rozdarła niebo, napawając ją nieogarnioną siłą. Zaraz potem rozległ się grzmot - potężny i głośny. Tak. Burza była już naprawdę blisko.

Lub włączyć twierdzenie w zdanie następujące.

Kolejna błyskawica rozdarła niebo, napawając ją nieogarnioną siłą. Zaraz potem rozległ się grzmot - potężny i głośny. Tak, burza była już naprawdę blisko.

Zobacz, że są to te same wyrazy, jednak zamiana pewnych atrybucji i dodanie dynamiki sprawia, że otrzymują nowy, lepszy wydźwięk.

Jeszcze raz cofnę się do tego zdania i zerknę na nie przez pryzmat następnego.

tak, burza była już naprawdę blisko. Nic o niej nie wiedziała. Była tylko jego byłą dziewczyną

Tutaj dowiesz się czegoś o akapitach. Pisząc, dzielisz akcję i narrację na różne tematy, w których zawierasz pewne informacje i dzielisz się nimi z czytelnikiem. Czasem opisujesz coś, nadając plastyki. Te pierwsze zdanie, jest plastyczne, drugie informacyjne i trzecie też. Jeżeli uparłbym się (co częściowo zrobiłem) z tego zdania dowiaduję się, że Burza (!) to kobieta, o której bohaterka nic nie wiedziała, poza tym, że jest czyjąś byłą dziewczyną. Absurd, prawda? Ale tak właśnie wyszło. I tu wszystko jest to poprawne z wyjątkiem akapitów. Wydzielasz plastykę z akcją akapitem. Po przeniesieniu Dwóch ostatnich zdań z tego cytatu w dół, w nowy akapit, rozpoczynasz nową akcję/narrację i wszystko staje się proste dla czytelnika. To tak mniej a więcej.

Odsłonięte ramiona, pomimo tego, że inni chowali się pod grubymi kurtkami.

Co z tymi ramionami? Czy te zdanie jest kompletne? Mi tutaj brakuje podmiotu albo orzeczenia, albo dopełnienia zależności. Coś z tymi ramionami zrobiła? Odsłoniła je, pomimo tego że coś tam?

Czuła się wolna, bezsilna i dziwnie przygnębiona. Potem zatrzymała się, rozejrzała wkoło,

W koło mogą się ustawić ludzie. Ona mogła rozejrzeć się dookoła lub wokół.

Teoretycznie rzecz biorąc, strach przez piorunami, powinien być jej obcy. Nie powinna się bać, bo przecież w nikogo, ot tak, nie uderzają błyskawice, mimo tego jednak, bała się. Dziwny, niewyjaśniony strach.

Pomijając, że zapętlenie w tych dwóch zdaniach jest widoczne, to wyłaniają się uporczywe powtórzenia. Narrator na dodatek zaczyna sam ze sobą polemizować i stawiać teorie. W tym zdaniu jest za dużo gadania, za mało treści.

Nie znała lęku przez piorunami, bo wierzyła, że porażenie przez błyskawicę to rzadkość, mimo to, odczuała niewyjaśniony strach.

Chwilę potem chęć walki, cudowna, mokra ulica, uderzające krople deszczu, coraz mocniejsze, większe, coraz gęstsze.

O co chodzi z tą chęcią? Nie pasuje to do zdania poprzedzającego ani następującego. Do zawartości aktualnego też nie.

[1]To koniec,[2] mówiła sobie w myślach i [3]zamknęła oczy

[1] - Atrybucja dialogu/myśli. To koniec - powiedziała...

[2] - Mówiła, czyli czynność powtarzalną, wielokrotna w tym wypadku. Gryzie się z:

[3] - Zamknęła oczy. Używaj tej samej liczby dla jednego wydarzenia i zdania.

Po zamianie, powinno wyglądać tak:

To koniec - powiedziała w myślach i zamknęła oczy.

Deszcz zaczął padać jeszcze mocniej, a niebo rozrywały coraz liczniejsze błyskawice. Siedziała pod drzewem, więc prawdopodobieństwo, że niedługo coś ją trafi, zwiększyło się.

To jest oczywista oczywistość, ale dialog autor-czyletnik robi z tego pewien pastisz, prześmiewczość. Niezamierzoną co prawda, ale jednak. To takie sztuczne, nachalne budowanie klimatu. A co z czytelnikiem? Dlaczego nie pozostawić pewnych spraw jego wyobraźni?

Boże, co ta dziewczyna z nim zrobiła, powtarzała cicho do siebie.

Z tekstu wiem, że do siebie. Była przecież sama. Te dodatki sa zupełnie zbędne.

Zamknęła oczy. Nie wróci dzisiaj do domu, nie ma siły. Musi spać, musi zamknąć oczy, uciec.

Mała niekonsekwencja. Przecież zamknęła oczy, wiec dlaczego musi to zrobić jeszcze raz? A może tak: musi mieć zamknięte oczy?

Teraz kilka słów o tym co przeczytałem. Należy ci się SOLIDNY OPR, ale o tym za chwilę.

O tekście: Jak na osobę czternastoletnią, piszesz już ciekawie. Gdzieś tam w głowie kłębią się poważne myśli, które chcesz przelać na papier i robisz to z pewną nieśmiałością, ze skrywanym marzeniem. A jest to marzenie twoje - raz o miłości i pożądaniu, raz o byciu pisarką. Miłe to i naprawdę cieszy, tym bardziej, że w tym tekście widać kilka ciekawych powiązań. Ale przede wszystkim brakło starań i cierpliwości. Tekst zawiera literówki, przekręcone zdania (Viva la WORD!), brak spacji i złą atrybucję dialogową. Myśli też pokraczne, a przyznam, że gdyby tego nie było, sam fakt odpowiedniego przygotowania spotęgowałby wrażenie odbioru. Mam nadzieję, że następnym razem to poprawisz - to będzie oznaką rozwoju, a tego ci życzę.

Wracając do tekstu, jest jedna, diabelnie ważna wada. Mianowicie, w większości sytuacji brakuje wprowadzenia plastycznego - opisowego. Wszędzie nagle coś się dzieje. Nie piszesz, że przyszedł chłopak i stanął przed dziewczyną, albo że dziewczyna zrobiła to czy tamto - ty usilnie widzisz wszystko TWOIMI oczami, a nie narratorki, pamiętaj, że narratorka w tym tekście STOI z boku i musisz koniecznie umieć oddzielić siebie, bohaterkę od obserwatorki. A obserwator widzi więcej niż dziewczyna z zamkniętymi oczami.

O stylu: Tworzy się coś dobrego. Czuję to. W tej wersji jest to słabizna i to są szczere słowa, ale jest zalążek do czegoś większego. Stawiasz ładne opisy plastyczne, co prawda, daleko im do dobrych, ale nie boisz się ich i to jest najważniejsze. Powinnaś popracować nad krótszymi formami. Opowiadania, ale krótsze, bardziej opisowe. Opanowując te, przejdź do dialogów. To podstawy rzemiosła. Życzę powodzenia.
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

5
Dziękuję za opinię i ocenę ; ). Jest oczywiście dla mnie bardzo ważna i postaram się do niej dostosować. Ciągle powtarzam, że nie wychodzi tak jak planuję, i tu masz rację, że cierpliwości nie mam za grosz ; ). Może ten wiek ^.^. Do reszty nie mam zastrzeżeń. Teraz pracuję nad czymś co wydaje mi się lepsze (na razie tylko wydaje).

Pozdrawiam.

6
wow!

Nie pisz takich krótkich i nie wnoszących niczego postów, bo wlepię warna za naruszanie regulaminu - Sky
Ostatnio zmieniony sob 27 cze 2009, 21:24 przez krool, łącznie zmieniany 1 raz.

7
Ja, jak to ja, mógłbym powiedzieć ci mnóstwo rzeczy. Że nie stawiasz spacji po myślnikach, że przecinki w złych miejscach, zapis dialogów zły, że się powtarzasz, że opisy nudzą i w ogóle ten tekst od strony technicznej leży i kwiczy pod stołem jak dwunastolatek-eksperymentator po dwóch piwach. Ale chrzanić to!

W twoim tekście jest takie "coś" i nie nazywałbym tego malutkim cosiem, ale zupełnie przyzwoitym cosiem, którego trzeba przygarnąć, nakarmić, przytulić, utulić, pocałować na dobranoc, obudzić, zrobić mu śniadanie i tak dalej. Strasznie mnie trapi, czym właściwie jest owo coś, i pewnie będzie to zagwozdka dla astrologów na kolejne tysiąclecia. Twój ładunek emocjonalny? Phi. Wypadkowa ładnie dobranych słów i ckliwości czytelnika? Bleh... Za to mam dla ciebie radę. Nie rzucaj tego jeszcze w cholerę. Przecinki przyjdą same, nie przejmuj się nimi. Wszystko wyjdzie w praniu. Tylko dosyp proszku

Trzymaj się!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”