Pomyślałem, że skoro to całe weryfikatorium i tak nie ma sensu, a ja przeca i tak umarłem śmiercią tragiczną, to warto utrzeć ludziskom nosa i wrzucić jakieś opowiadanie. No to wrzucam, pastwienie się czas zacząć! Hell yeah, baby!
Kiedy bohaterom nie staje
Smokowi ostatecznie urwano łeb. Jego egzystencja przeszła do historii razem z życiem kilkunastu śmiałków, którzy leżeli nieopodal stygnącego cielska gada. Rozsmarowani o własne tarcze, zgnieceni przez wykwintnie zdobione zbroje, z powyłamywanymi rękami i powykręcanymi w groteskowy, nienaturalny sposób głowami. Niektórzy przypominali jakby zmiażdżonych przez potężny taran. Jedni bogatsi od drugich, wszyscy martwi. Niewielu wyprawią pogrzeb, nie było co zbierać. Cuchnęli własnymi szczynami i juchą z rozprutych bebechów. Ich ciała, zmienione na krwawą miazgę za sprawą potężnych łap smoka, zakończonych chwytnymi i ostrymi jak brzytwa pazurami, leżały gdzieś w ciemnościach jaskini. Rzucone tam siłą podmuchu ogromnych skrzydeł smoka, czekały na wieczny odpoczynek. Byli tacy, którzy jeszcze nie wyzionęli ducha. Jęczeli żałośnie. W jaskini co chwilę słychać było uniesione westchnięcie, znać, następna dusza wojownika odeszła do krainy zmarłych.
Za to smok nie żył. Nagroda czekała. Smokowi łeb urwano w przenośni, bowiem był stary jak świat (choć świat i tak był starszy) i nie miał siły na pokonanie wszystkich rycerzy na raz. Jedyny pozostały mężczyzna stojący nad rozpasanym truchłem potwora, oddychający ciężko przez skórzany kaftan, ująłby to inaczej w słowa. Smok zszedł zwyczajnie na zawał serca. Pamiętał jak umierał jego ojciec – widok był identyczny. Staruszek złapał się za serce, sapiąc jak miech kowalski, wytrzeszczył oczy, po czym runął na ziemię jak długi. Ze smokiem było podobnie. Dzielny wojownik nie pamiętał w jaki sposób znalazł się w jaskini potwora. Z trudem łapał oddech, opierając się na zardzewiałym mieczu. Jego drewniana tarcza leżała roztrzaskana na tysiące kawałków na rozgrzanych od smoczego ognia szlachetnych kamieniach i kosztownościach. Złotych koronach, srebrnych zastawach, świecznikach i innych skarbach, których nazwy mężczyzna nigdy nie słyszał. Z czoła strumieniem płynął krwisty pot i oblewał grube strąki włosów. Co on z tym wszystkim zrobi?
Był dojrzały, w sile wieku, jakby ktoś powiedział, ale długie lata życia były przed nim. Jak ciężkie, tego się jeszcze nie spodziewał. W momencie, w którym mężczyzna uświadomił sobie, że po wyjściu z jaskini czekać na niego będzie pół skarbca króla, ręka księżniczki i wszystko o czym marzył od dziecka, owiał go chłód. Coś oślizgłego i zimnego dotknęło jego ręki. Odwrócił się. Przed nim stał człowiek w czerni. To znaczy kolor mógł być równie dobrze różowy, mężczyzna widział tylko ciemność, a na jej tle jeszcze mroczniejszą postać. Cuchnęła śmiercią, o ile śmierć może śmierdzieć tak obrzydliwie. Nim mężczyzna zdołał zakryć nos, oślizgłe ręce zacisnęły się najpierw na jego szyi, aż w końcu sięgnęły twarzy. Były pokryte trądem. Bezsilny mężczyzna z przerażeniem wpatrywał się w ciemną posturę. Ból był nie do wytrzymania, a uchwyt trędowatego żelazny.
– Myślisz, że teraz będziesz żył długo i szczęśliwie? – wychrypiała czarna postać. – Czas, żeby w końcu zaprzestać ten durny łańcuszek spełniających się życzeń, złotych rybek i szczęśliwych zakończeń. Przeklinam cię! Przeklinam w imieniu ludzkości. Będziesz nosił swe brzemię za karę, że uśmierciliście tą szlachetną istotę. Bądź przeklęty wśród wszystkich zwierząt tego świata. Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a ród drakhanów i ich potomstwo. Ty zeżresz im serce, a one zeżrą ci duszę, ha-ha-ha! A spróbuj teraz nie zabić jakiegoś smoka i nie posilić się jego surowym serduchem. Zobaczysz co się stanie. Ha-ha-ha!
Uchwyt zelżał. Czarna sylwetka uniosła się i uleciała gdzieś w górę, tak szybko, że po chwili zabójczy zapach i idiotyczny śmiech znikły. Pojawił się strach. O czym on gadał? Jakie serce? Mężczyzna spojrzał na swoje ręce i ogarnął go przypływ gorąca i paniki. Całą skórę miał owrzodziałą oraz pomarszczoną jak u starca. Dotknął twarzy i zamiast gładkiego lica poczuł pod palcami fałdy zmarszczek. Pomyślał o martwym smoku. Podbiegł do truchła z trudem, kasłając i jęcząc z bólu. Zaczął obmacywać ciało. Smok leżał na boku, a jego nieosłonięty łuskami brzuch można było wyczuć pod palcami. Stary mężczyzna wyciągnął zwisający przy pasie metalowy miecz. Serce, tak? Surowe.
Pierdolić to.
Ciemność jaskini ustąpiła promieniom porannego słońca, które wpadały do sieni...
* * *
...małej chatki w Łozinie. Starzec leżący na łożu wypchanym słomą i pierzyną, którą skrzętnie zbierał z podwórzy, przetarł zaspane oczy. Znowu śnił i na powrót miał koszmary. To się chyba nigdy nie skończy, zrzędził w myślach.
Zaskrzypiały stare kości, strzelił kręgosłup, kiedy stary podnosił się z łóżka. Najpierw zlustrował spojrzeniem sień i spostrzegł, że ma podłodze leżały niedokończone więzadła sieci. Widocznie wczoraj późną nocą nie skończył roboty i zmęczony walnął się do barłogu. W takim tempie nigdy nie skończy sieci. A tyle jeszcze potrzebuje. Dobrze przynajmniej, że ten głupi kowal (Rush? Hush?) wywiązał się z zadania. Zrobił harpun, a to podstawa. Za łóżkiem, obok harpuna, leżał starannie przykryty wypłowiałymi szmatami okuty kuferek. Nie, odganiał od siebie grzeszne myśli starzec, jeszcze nie dziś.
Po wstępnym rekonesansie stary wdział lniane, workowate spodnie, zarzucił na plecy wysłużony, ubłocony kaftan i rozpalił pod paleniskiem ogień. Przez szeroką szczelinę w belkach, która pełniła rolę okna, spojrzał na kupkę drewna za domem i z frustracją stwierdził, że niewiele już zostało. Na razie zostawił palenisko w spokoju. Nie ma jeszcze ochoty na spotkanie z Lungiem. Lung budził się zawsze, kiedy słyszał trzask drzewa w ogniu. Jemu się nie pali, uśmiechnął się w myślach i zaraz spochmurniał. Jeszcze. Kiedyś nauczy się ziać ogniem.
W takim układzie stary miał jeszcze trochę czasu dla siebie. Wyciągnął z chaty stary wózek na drewnianych kółkach i, z czego był niezmiernie dumny, z metalową ośką. Dzień zapowiadał się pogodnie. Zważywszy, że starego nie bolały kości, a duchy leśne szumiące w koronach drzew były spokojne, nie powinno padać.
– Cholerna Łozina – przeklął pod nosem stary. – Tu chyba nigdy nie spadła kropla deszczu.
– I bardzo dobrze! – odezwał się wesoły głosik za plecami starego. Lung. – Deszcz jest mokry, brr!
– Żeby cię szlag, Jaszczurze. Wy, smoki, nigdy nie dajecie człowiekowi chwili wytchnienia. Ciągle tylko ogień i ogień. Jak się kiedyś nauczysz nim ziać, to ci ten ogień dupskiem wyjdzie.
– Daj spokój, dziadku. Sam bym przyniósł drzewa, ale popatrz na mnie. Za mały jestem.
– Masz już skrzydła, możesz latać. Leń z ciebie i chytrus, ot co. Wszystkie smoki są takie same. Jak dla mnie jesteś w sam raz na tą gałąź co leży tam, pod dębem. Widzisz? Ta uschnięta.
– Dobrze, dziadku – odparł niepocieszony Lung, zafurkotał małymi, błoniastymi skrzydełkami smoka i poleciał w stronę dębu. Po chwili wrócił z patolem w łapach i rzucił go na wózek. Zardzewiałe kółka wózka zaskrzypiały na oście i potoczyły się po porannym, wilgotnym jeszcze mchu. Lung i starzec zagłębiali się w las Łoziny.
– Dziadku – odezwał się Lung, jako że był dość gadatliwym i upierdliwym smokiem. Jak na gust starca zbyt gadatliwym. – Powiedziałeś, że wszystkie smoki są takie same. To znaczy, że są gdzieś inne smoki?
– Tak, ale plemię twojego dziadka poluje nie nie, obdzierając ze skóry i wyrywając im serca – odparł kwaśno starzec. – Chcesz ognia, to siedź cicho.
– Oj, dziadku, dziadku.
– Patrz, Jaszczurze, tam obok tej kępy traw leży kilka słusznych kawałków. Przynieś je, a ja odsapnę chwilę, bom się okrutnie zmachał. No, leć. Na rozmowy o smokach jeszcze przyjdzie pora. Na razie drewno, ogień i śniadanie.
W czasie, kiedy Lung zniknął za gęstą ścianą bluszczu i krzaków w poszukiwaniu drwa, stary rozłożył obolałe ciało pod wierzbą. Z trudem opadł na zad, nie myśląc na razie w jaki sposób wstanie. Poczeka sobie w spokoju, aż Lung przyniesie drewno, a w międzyczasie przymknie oczy. Tylko na chwilę, żeby odsapnąć. Świat jest tak męczący, och.
Kiedy otworzył oczy, ziewnął potężnie. Poruszył się i zmartwiał, bowiem Lunga jeszcze nie było, a ranek dawno przemienił się w wieczór. Kiedyś zasnę na śmierć, pomyślał i wcale nie było mu do śmiechu. Dostrzegł, iż nieopodal, z prawej strony jego barku rosło kilka przepysznie wyglądających podgrzybków. Brązowe kapelusze wyglądałyby smakowicie w zasmażce z masłem, gdyby tylko dosięgnął jednego z nich. Już podnosił się, prawie chwytał za trzon podgrzybka, kiedy znienacka ciężki but ze skóry rozgniótł je na miazgę. Nie wiadomo z której strony i kiedy, wokół wierzby zebrali się ludzie. Dość dużo ludzi. Chyba prawie cała wioska. Stary sypiał naprawdę porządnie.
– Czy to twój smok? – zapytał największy ze zgromadzonych, o twarzy brudnej jak u dzika i ramionach niedźwiedzia. Starzec nie odpowiedział. – Pytałem, czy to twój smok?
– To Jaszczur, nie smok – wybąkał w odpowiedzi.
Przed barczystego mężczyznę wysunął się niewysoki wieśniak i palcem wskazujacym, szerokim jak płozy pługu, pogroził staremu przed oczami. Wyglądał na kowala. Stary dalej nie przypomniał sobie jego imienia. Hush? Rush?
– Ty, stary się z nami nie baw w ciuciubabkę. Myślisz, że my nie wiemy co się wyprawia za drzwiami twojej chaty? Hodujesz smoki, żeby nas pozabijały. Ale my się nie damy omamić takiemu staremu pierdzielowi.
– Tak! Na stos z jędzownikiem jednym! – wrzasnęła jakaś baba z grupki, ale zaraz została uciszona ciosem w pysk jednego z mężczyzn, najwyraźniej męża.
– Żaden tam stos – uspokoił ludzi kowal Hush (albo Rush, mniejsza o imię). – Wleziemy do chaty i sami ocenimy co tam wyrabia. Ludzie mówią, że kradniesz skarby i żeś złodziej. Prawda to?
– Nic mi o tym nie wiadomo – odparł blady na twarzy starzec. – A od mojej chaty wara wam!
– Widziałam go jak się po naszej wiosce nocą szlajał! Złodziej...! – zakrzyczała kobieta i znów głos jej umilkł, zagłuszony plasknięciem. Tym razem dostało się mężowi, więc nie mogła dokończyć spokojnie zdania.
– Zbieram pierzynę – tłumaczył się stary. – Na zimę. Waszym kurom i gęsiom ona już nie potrzebna.
– Może i tak – odparł olbrzym tubalnym głosem. – Ale do chaty i tak pójdziemy. Dostaliśmy ostrzeżenie, że w okolicy pojawił się smok i pali wszystko dookoła. My nie będziemy następni. Idziemy, ludziska!
– Ale on jeszcze nie umie... – chciał zaprotestować stary. Nie dokończył bo jakieś silne ręce porwały go z ziemi i uniosły na plecy.
Ludzie pędem wychodzili z lasu. Dopiero teraz stary ujrzał, że było ich więcej niż początkowo sądził. Pewnie cała Łozina przyszła by dokonać sądu. Co się stało? Czyżby na prawdę w końcu w okolicy pojawił się smok? Czy to możliwe? Po tylu latach beznadziejnej egzystencji gdzieś na krańcu świata odczyni klątwę?
Był już w bardzo sędziwym wieku i na tym etapie życia bardziej od ludzi obchodziło go, że zostawili wózek z drewnem, a tego już nie odżałuje. Nie znajdzie tego miejsca z powrotem, za stary jest. I ta żelazna ośka, i tyle dobrego drewna, i Lung, cholera. Tak był potrzebny. Bez wątpienia ludzie go zabiją, zanim zdąży wyrosnąć na dużego smoka, żeby starzec mógł zjeść jego serce. Gdzie teraz znajdzie drugiego takiego? Z prawdziwym smokiem nie da sobie przecież rady.
– Dziadku, powiedz im, że jestem twój. Powiedz, inaczej obedrą mnie ze skóry i wyrwą serce! – skomlił Lung, wyrywając się z ramion potężnego mężczyzny. Ten wzmocnił uchwyt i zatkał dłońmi pysk smokowi.
W drodze do chaty nikt nie rozmawiał, nawet śpiew ptaków umilkł. W pełnym oczekiwania napięciu las zastygł w swoistym bezruchu, czekając na dalszy rozwój wypadków. Starzec, niesiony na plecach olbrzyma, nie zwracał uwagi na ludzi. Myślami był gdzieś wysoko ponad koronami drzew. W okolicy pojawił się smok.
Ludzie!...
* * *
...Wiedziałem od samego początku! – mówił podniesionym głosem karczmarz Bern. Tak wielce był zaaferowany własnymi słowami, że aż ogromna żyła wyskoczyła na jego spocone czoło. Rzeczeni ludzie tłoczno zgromadzili się tego wieczora w jedynej karczmie, stojącej w centralnym punkcie Łoziny. Zanim Bern wziął się do wyjaśniania, nie omieszkał podrapania się w kroczu i rozlania każdemu ze zgromadzonych po kuflu piwa. Końskie szczyny, płynące rynsztokiem smakowały lepiej. Po chwili, zadowolony z siebie, ciągnął grzmiącym tonem: – Wiedziałem! Ten staruch to istna jędza!
– Jędzownik! – palnął ktoś z sali.
– A jakże! Odkąd tylko pojawił się w Łozinie, wiedziałem że coś się kroi. Śmierdział mi czarami na kilometr. Dam sobie głowę uciąć, że w tym wózeczku to pewno kociołek wozi.
– Ja sama widziała, jak po łące chodzi i zioła zbiera! – odezwała się jakaś chłopka niemniej rozgorączkowana od karczmarza. – Strach do lasu wejść. Jeszcze za kark ucapi, pierun jeden. Co my, biedni, poczniem z takim wynaturzeńcem, jędzownikiem jednym, a?
– Podobno – zaczął kowal Rush, rozpychając się łokciami przez zebranych i wchodząc na środek izby – biega na łące za ważkami, a w ciepłe dni można go spotkać na żwirowni, jak łapie jaszczurki. A taki ma obłęd w oczach, że ciary po plecach chodzą. Nie dalej jak miesiąc temu zamówił u mnie harpun, panie, rozumiesz? Harpun. Tak jakbyśmy nad morzem mieszkali, ha! Za to dobrze zapłacił, choć dziad z niego...
– Jak nic ukradł! – Krzyk baby zagłuszył głos kowala.
– A ja widział jak robi sieci – wtrącił się barczysty, łysy parobek, odpychając na bok chłopkę. Wiadomo było, iż nic mądrego nie powie. –A potem un, jędzownik jeden, un w te sieci łapie jaszczury i smoki. Przeca un nie nad morzem mieszka.
Zgromadzeni pokiwali głowami na znak, że dopiero co była o tym mowa, ale nikt się nie odezwał. Kiedy tylko potężnej postury parobek skończył mówić, drzwi karczmy łozińskiej stanęły otworem. Na progu, z jaśniejącą poświatą zachodzącego słońca za plecami, stał pięknie przyodziany młodzieniec. Pozdrowił wszystkich ręką i wszedł do środka.
– Przysłuchiwałem się waszym rozmowom i pomyślałem, że zajdę, skoro wszyscy hurmem tu ściągnęli. – Spojrzenia ludzi powędrowały w stronę nieznajomego głosu, którego właściciel odszedł od kominka i stanął pośrodku zgromadzonych. Mądre oczy mężczyzny nie pasowały do jego młodzieńczego wieku. Gładka jeszcze twarz do opalonej i owianej najprzeróżniejszymi wiatrami skóry. Nawet płaszcz, ubłocony i wytarty nie współgrał z prężną, wyprostowaną sylwetką młodzieńca. Tylko zadarty podbródek i pozłacany strój pod płaszczem zdradzał jego pochodzenie.
– Kimże ty jesteś, waszmość? – To kowal Hush szukał zaczepki, wytrącony z równowagi nagłym pojawieniem się młodzieńca.
– Przybywam tu z polecenia samego króla z wieściami. Mam ogłosić – Tu wyjął zza pazuchy rozwijany pergamin i okulary w drucianych oprawkach – iż w okolicy w najbliższym czasie pojawi się smok.
Po sali przeszedł pomruk zdziwienia.
– „Jaśnie panujący nam król Roland Dziesiąty ogłasza nagrodę za ubicie bestii w wysokości połowy skarbca królewskiego i ręki jego cnotliwej córki, Kunegundy. Każdy kto stawi się z głową smoka do obozu polowego króla, zostanie hojnie obdarzony. Polowanie na smoka czas zacząć!” Dziękuję, dobrzy ludzie za uwagę. Przybijam tę wiadomość do drzwi. Kto odważny...
– Bij Jędzownika! – wrzasnął ktoś. Podziałało, niczym słowo-klucz, które otworzyło ukryte drzwi nienawiści skierowane wylotem wprost na starego jędzownika. – Bij! Zabij! Złodziej!
Młody herold nie zdążył nawet podejść do drzwi, a już cała ciżba ciągnęła w stronę zagajnika. Widząc jak ludzie chwytali w ręce co popadnie: widły, szpadle, czy zwyczajne kije, herold rzucił ogłoszenie na ziemię, wsiadł na konia i pogalopował byle dalej od Łoziny.
Noc była zachmurzona
* * *
...i tylko księżyc co jakiś czas oświetlał korowód ciemnych, zgiętych w pół z wysiłku postaci. W końcu dotarły do zagajnika w Łozinie. Ludzie padli na ziemię jak stali i leżeli tak przez dłuższą chwilę sapiąc i jęcząc z wysiłku. Po starym jędzowniku nie było widać nawet śladu zmęczenia.
Fortel z prowadzeniem ludzi na manowce nie zadziałał. Nie mogli kluczyć w nieskończoność. W miarę jak posuwali się naprzód, stary prowadził ich w coraz to inne kierunki, tłumacząc się co chwilę, że zmyliła go pamięc i muszą zawrócić. W końcu zaczęło się ściemniać i ludzie zwietrzyli podstęp. Stary został bez wyjścia, zwłaszcza, że będąc od chaty już nie dalej jak o rzut włócznią, Lung rycząc w niebogłosy wyrwał się z ramion osiłka i pofrunął w stronę domu. Stary przyspieszył kroku, lecz w mgnieniu oka został pochwycony przez łysego parobka. Nie był stanie powstrzymać rozsierdzonych ludzi. Pobiegli za smokiem.
No to się rozczarują, skurczybyki, przemknęło przez myśl staremu. Po chwili mina mu zrzedła. Pierwszy do środka wpadł kowal Rush i wybiegł z chaty z harpunem w ręce, unosząc go nad głową w geście zwycięstwa. Nie kłamał, stary był najwyraźniej umysłowo chory. Sprytniejszym od kowala okazał się jednak łysy drągal, który posmutniawszy na widok dowodów Rusha, wpadł do chaty jak huragan i w podobny sposób z niej wyleciał. Tyle, że z rozanieloną od ucha do ucha miną. W ręku trzymał kuferek. Stary zaklął w myślach.
Nie zastanawiano się później w opowieściach o jędzowniku i jego skarbie, oraz w jaki sposób łysy parobek natrafił na schowany kuferek, bo też nikt poza parobkiem tego nie wiedział. Zamiast tego ludzie z dreszczem strachu na plecach wspominali o tamtej pamiętnej nocy, kiedy usłyszeli przerażający ryk, który rozległ się nad ich głowami.
Pąk ognistego kwiatu trafił w sam środek chaty, spalając ją niemal doszczętnie. Ludzi odrzucił potężny podmuch skrzydeł, a parobek, który nie zdążył odskoczyć, zginął na miejscu zmieciony płomieniem. Z początku nikt nie widział smoka, tylko jego migającą na tle pożaru sylwetkę. W miarę jak zataczał kolejne koło nad lasem, został w końcu zauważony w świetle księżyca. Powietrze przepełniał swąd spalonego ciała. Ktoś krzyczał. Po chwili oszołomienia ci, którzy mogli, zbierali się z ziemi i zaczęli uciekać. Wielu leżało na ziemi, jedni trawieni przez ogień, inni biegnący w popłochu z palącymi się plecami, czy nogami. Tłum rozpierzchł się, a przed płonącą chatą został tylko staruszek. Domyślał się kto przywołał smoka do samej Łoziny. Lung. Już nie raz w długim życiu spotykał się z takimi przypadkami. W momencie największego zagrożenia smoki wysyłały wołanie o przeżycie. Rozpaczliwy krzyk nie zawsze znajdywał adresata, czasami inne smoki nie reagowały. Całe szczęście dla starego, że ten zareagował.
Zostało mu niewiele czasu. Od strony Łoziny unosiła się krwista łuna, gdzieś w lesie słuchać było krzyki i jęki. Smok polował. Mimo że miał nad starym przewagę o parę skrzydeł i w każdej w chwili mógł odlecieć, stary nie zaniechał pościgu. Chwycił harpun oraz pozostałe na dworze sieci i, choć nie było ich wiele, a stary czuł ból w plecach przy każdym ruchu, popędził tropem smoka. Wystarczyło, że będzie kierował się leśną ścieżką wypaloną przez innego, mniejszego gada, który z przerażenia puścił się w pogoń za wybawicielem, nie zważając na rośliny. W końcu Jaszczur nauczył się ziać ogniem, pocieszył się w myślach stary i popędził ognistym szlakiem przez dopalające się krzaki i osmalone kikuty drzew. Skoro tak, jego serce było już dojrzałe.
Stary był zdeterminowany. Dziś plan się wypełni i jakiś smok zostanie uśmiercony. Jędzownik nie miał wyboru. Albo on, albo smok. Nie zostało mu wiele czasu.
Łozina stała w ogniu...
* * *
...w czasie kiedy herold dojeżdżał do obozu polowego króla Rolanda Dziesiątego. Dajmy na razie odsapnąć biednemu heroldowi i przenieśmy się do namiotu królewskiego, w którym od samego rana trwały gorączkowe przygotowania do starcia ze smokiem.
Po wszystkich lasach Wschodniego Królestwa rozpuszczono wici w postaci ogłoszeń przybijanych na drzwiach karczm, bowiem czcigodny Roland Dziesiąty miał ważniejsze rzeczy na głowie, niż wydawanie uniwersałów wzywających do pospolitego ruszenia. Pragnął nade wszystko uśmiercić smoka własnymi rękami, najlepiej w złotej zbroi (która nawiasem mówiąc czekała w gablocie) na białym rumaku. Okryć się nieśmiertelną chwałą, zdobyć przydomek Pogromcy Smoków – oto cel, za który warto umrzeć, oto cel Rolanda Dziesiątego! Najwłaściwszym dla króla, zdaniem Rolanda, byłoby wyrwanie serca smokowi i własnoręczne go spożycie. Na surowo, najlepiej ciągle bijącego. Jako potomek długowiecznej dynastii Longevalów, której władcy panowali na Wschodnim Królestwie od zarania dziejów, nie zapisał się jeszcze żadnymi (a tym bardziej złotymi) głoskami w annałach dynastii. Czasy były spokojne, nikt nie prowadził wojen, bo i po cóż, tak więc Roland Dziesiąty postanowił własnoręcznie ubić smoka, o którego sprowadzenie postarał się u nadwornego maga Aureliana. Pod karą śmierci Aurelian został zobowiązany do niewyjawiania tajemnicy i, skoro rzekło się już „a”, mag rzec musiał „b”.
Nadwornego czarodzieja, niemłodego już i zmuszonego przez skażone zmarszczkami lica, do posiłkowania się iluzją, z siwizną, która w rzeczywistości już dawno przyprószyła jego czoło i silnymi, grubymi dłońmi, zdradzającymi pochodzenie, wkurwiała ów maga, i to niemiłosiernie, jedna, jedyna rzecz. Otóż wraz z zamieszaniem w polowanie na smoka Roland Dziesiąty kazał rozesłać wieści, jakoby za ubicie smoka na śmiałka czekać będzie połowa Królestwa Wschodniego wraz z ręką cnotliwej córki Kunegundy. Młody król żadnej córy, nawet (a może tym bardziej) cnotliwej, nie posiadał, a Aurelian nie zamierzał z nikim dzielić się Królestwem. Nie było bowiem żadną tajemnicą dla świadka magicznego, iż to czarodziej dzierżył władzę w swoich rękach. Strzegł jej zazdrośnie i nie lubił, kiedy Roland wpychał nos w nie swoje sprawy. Cóż zrobić? Dla zachowania pozorów sprowadził jakiegoś stetryczałego smoka z odległych Rubieży, spętał go swoją wolą i przyprowadził gdzieś na koniec świata, do jakiejś podrzędnej wioski, aby podpalił kilka lasów. Nigdy nie przewidywał nawet w snach, że będą musieli ciągnąć za smokiem z całą gwardią i dworem królewskim.
Aurelian siedział teraz przy tronie znużonego władcy, który nie okazywał zainteresowania niczemu innemu, poza kontemplowaniem złocistej zbroi, wysadzanego brylantami oburęcznego miecza i wyrywaniem skórek z delikatnych palców. Maga najbardziej frapowało jak król zamierzał unieść tyle żelastwa, ale zostawił rozmyślania na później, bowiem poły namiotu rozwarły się i do środka wpadł zziajany herold. Na widok króla, a może ze zwykłego zmęczenia, padł na kolana bijąc czołem o dywan namiotu. Razem z magiem Roland Dziesiąty wysłuchał ze znudzeniem chaotycznej relacji herolda. Kiedy padły słowa: „pożar, smok, Łozina”, król ożywił się i zakrzyknął poetycko:
– Konia! Zbroję, miecz i konia! Po śmierć, chwałę i zwycięstwo!
Truciznę, przedrzeźniał w myślach słowa Rolanda czarodziej. Trudno, niech mu będzie. Smok i tak ma wyżarty mózg, ale niech mu będzie. W drogę!
Polowanie trwało niecałą godzinę. Zajechawszy na miejsce według poleceń Aureliana, który czarem o nazwie zbyt skomplikowanej do zapisania, wyśledził położenie smoka, król wraz ze świtą zeskoczyli z koni i zdumieli się zastanym widokiem.
Krwawa ścieżka prowadziła wprost do ogromnej jamy w ziemi. Po drodze do „czeluści piekieł”, jak zwykłą norę nazwał Roland Dziesiąty, mijali spaloną doszczętnie ziemię, owce wypchane gałganami i siarką, martwych, rozbebeszonych ludzi i mnóstwo uzbrojenia oraz kości, które walały się tu i ówdzie. Aurelian uśmiechnął się w duchu. Powinienem zostać malarzem-artystą. Organizowałbym wystawy, spotkania ludzi kultury połączone z zaaranżowaną dekoracją, tak! By dodać smaczku całemu obrazowi, mag wciągnął powietrza w płuca, wyszeptał w myślach zaklęcie, po czym tchnął na jaskinię. W tym momencie król idący na przedzie zachwiał się od smrodu siarki, który runął na niego z całą mocą. Straż przyboczna w mig podbiegła do Rolanda, przytrzymując jego zwiotczałe ciało, ale król już zemdlał i nie był w stanie się obudzić. Aurelian wydał rozkaz, aby spenetrować jaskinię. Doskonale wiedział, iż smok nie żyje, a mimo to chciał zobaczyć minę gwardzistów.
Po chwili ze środka, ku zdziwieniu wszystkich, wyniesiono starego człowieka z harpunem i rybackimi sieciami, zarzuconymi przez ciało. Był równie nieprzytomny jak król. Jego klatka piersiowa unosiła się w ledwie dostrzegalnym ruchu. Żył, Aurelian sprawdził to kładąc mu ręce na ciele, a potem zaklął siarczyście i odwrócił się od starca.
– Zabrać go do zamku i wtrącić do lochów!
– Panie, ale on zatłukł smoka – odrzekł niepewnie jeden z gwardzistów. – Należy mu się nagroda!
– Zamilcz, durniu i rób co ci każę. Inaczej ciebie spotka ten sam los, co smoka. Polowanie skończone, wracamy do stolicy!
Krzyk umęczonych...
* * *
...niósł się wyraźnie i wbijał w uszy, kiedy starzec otworzył oczy. Z początku myślał, że wciąż jest w jaskini smoka, ale po chwili spostrzegł, że leży zakuty w kajdany w lochu. Kurwa, nie udało się. Był już tak blisko serca, kiedy ugięły się pod nim nogi i zwyczajnie zemdlał.
Nie czas był na zmartwienia. Stary podniósł się ze słomy, bowiem zimno straszliwie lizało jego plecy. Dopiero teraz zauważył, że w koncie celi stoi ktoś jeszcze, nieoświetlony promieniami słońca wpadającymi prze małe okienko celi. Widział tylko ciemność, a gdzieś w środku niej jeszcze mroczniejszą postać. Déjà vu?
– Znowu się spotykamy – powiedział Aurelian i wszedł w zasięg widzenia starca. – Jak tam twoje szczęśliwe życie? Czy aby nie za długie?
– To ty... wiesz, że od tamtego czasu nie przestałeś mi się śnić?
– Widzę spokój na twojej twarzy. Czyżbyś pogodził się ze śmiercią?
– Nigdy! Na razie tylko są inne, ważniejsze rzeczy.
– Na przykład jakie?
– Zastanawiam się właśnie jak cię zabiję, kiedy czar już pryśnie.
– Ha-ha-ha, masz tupet. Czar nie pryśnie. To zaklęcie cykliczne. Czerpie moc z ciebie samego, dlatego nigdy nie będziesz pełni młody. Może po śmierci. Niestety, tego też nie mogę ci zapewnić, bo nie jest zbadane oddziaływanie tego uroku na duszę ludzką. Wiesz, nikt jeszcze stamtąd nie wrócił, żeby poopowiadać jak było, ha-ha-ha.
Starzec przyjął cios z godnością, ale poczuł w klatce piersiowej delikatne uczucie. Właśnie przegrywał swoją walkę o życie, ponieważ traciło ono sens istnienia. Zreflektował się jednak, uniósł dumnie głowę i postanowił w duchu, że nie da magowi przyjemności patrzenia jak załamuje się człowiek.
– Ach, nie przeszkodzi mi to wcale. I tak cię zabiję. Jedna rzecz mnie zastanawia. Dlaczego?
– Dlaczego, dlaczego, dlaczego – powtórzył Aurelian bardziej do siebie, niż starego. Założył ręce na piersi i dumał przez chwilę, szukając odpowiednich słów. – Powód jest prosty – dla władzy, mój drogi. Wkurza mnie ten marionetkowy król, z tym swoim sentymentalnym przywiązaniem do legend i mitów. Co on sobie myśli? Co wy sobie myślicie, do jasnej cholery? Kto dał wam prawo do przejmowania wieków?
– Nie bardzo nadążam.
– To zrozumiałe. Jesteś tylko trybikiem, jedną tysięczną, lustrzanym odbiciem bohaterów, którzy od wieków uśmiercali smoków dla własnych korzyści. Mam was, kurwa, serdecznie dosyć. Pozwól, że zadam ci osobiste pytanie.
– Wal.
– Kim byłeś przed zabiciem tego smoka, dwadzieścia lat temu?
– Mój ojciec miał trochę ziemi. Razem z matką uprawialiśmy...
– Ojciec miał trochę ziemi! – uniósł się Aurelian, rozkładając ręce i patrząc w sufit jakby szukał pomocy u pająków wijących sieci. – Byłeś gównem, zerem! A później pojawił się smok i ojciec Rolanda, Roland Dziewiąty, kurwa jego mać. Zastawił połowę królestwa za zabicie smoka. Zastawił kulturową, cywilizacyjną i duchową spuściznę pokoleń swojego rodu, bo jakiś zasrany smok sprawił, że Roland spać w noc nie mógł. Czy ty wiesz, co by się stało, gdybyś rzeczywiście dostał to królestwo? Powiem ci, bo pewnie „nie bardzo nadążasz”. Chaos, anarchia i bezprawie!
Aurelian dyszał ciężko, oparł się ręką o ścianę i zapatrzył gdzieś w dal, jakby chciał przebić wzrokiem ciemność celi.
– Co ja tu robię, tracę tylko mój czas. Tobie zostało go niewiele, starcze. Jakiś rok, może mniej. Zgnijesz tutaj szybciej, jeśli nie będziesz nic jadł. Postaram się, żeby strażnicy ci to ułatwili. Żegnam ozięble.
Mag opuścił starca. Ten, położył się z powrotem na słomie i zasnął. Pierwszy raz od dwudziestu lat nie śnił o niczym.
Obudziło go delikatne szturchanie...
* * *
...i znajomy zapach.
– Dziadku, wstawaj. Już jest rano, trzeba napalić w piecu.
– Jaszczur! – ucieszył się stary, ale zaraz zamilkł. Po oczach Lunga zorientował się, że smok wie o wszystkim. – Ja.. nie miałem wyboru... – zaczął, ale mały smok wszedł mu w słowo:
– Poczekaj, dziadek, najpierw ogień – Lung pozbierał resztki siana do kupy, zionął niedużą kulą z ognia i po chwili stary ogrzał już zdrętwiałe ręce.
– Widzę, że nauczyłeś się używać ognia. Ech, przydałaby by się jakaś porządna pierzyna. Jak będziesz na zewnątrz, to może pozbierałbyś trochę pierza, albo przyniósł drewna od czasu do czasu.
– Pleciesz bez sensu, jak zwykle. Gadaj gdzie jest skarb, to może dostaniesz coś w zamian i nie poderżnę ci gardła.
– Jaki skarb?
– Przecież czterdzieści lat temu zabiłeś smoka, musiałeś coś zabrać.
– No wiesz, czterdzieści lat to szmat czasu. Zdążyłem już sporo wydać i...
– Roztrwoniłeś cały skarbiec jednego z największych smoków? Ty cholerny idioto! A ja chciałem ci dać serce smoka. Ależ ze mnie głupiec.
– Nie, Jaszczur, poczekaj! Ty sobie nie wyobrażasz ile kosztują kobiety w dzisiejszych czasach. Poza tym jestem twoim dziadkiem. Przez wzgląd na stare czasy daj mi to serce.
– Mówiłem do ciebie dziadku, bo jesteś stary. To wszystko. A serca nie dostaniesz. Do zobaczenia.
– Jaszczur, został mi jeszcze ten kuferek pełen złota.
Smok drgnął na dźwięk ostatniego słowa. Zawisł w powietrzu i zrezygnował z dalszego lotu.
– No dobra, dziadku. Gadaj gdzie on jest?
– Najpierw serce.
– Ech, ludzie. Jesteście gorsi od drakhanów. Poczekaj, zostawiłem je na zewnątrz.
Stary ze zniecierpliwieniem odliczał uderzenia serca. Kiedy Lunga nie było przez dłuższą chwilę, zaniepokoił się, że już odleciał i zostawił go na pastwę okrutnego losu. Na szczęście Lung przyleciał z powrotem. W łapach trzymał małe zawiniątko.
– To dla ciebie, dziadku. Gadaj gdzie kuferek.
– Pod łóżkiem w Łozinie. Powinien tam zostać, jeśli go jeszcze nie rozkradli.
– Ech, wiedziałem. Najpierw ziej ogniem, potem pytaj. Żegnaj!
– Hola, hola, Jaszczur wolnego. Nie chcesz wiedzieć, jak wyglądam. Po tylu latach? Moża zostałbyś na chwilę? Pogadalibyśmy, no wiesz. Co na przykład zamierzasz robić w przyszłości. Znalazłeś swoje plemię?
– Zamierzam zabijać ludzi, dziadku. A z tym plemieniem to nie do końca tak jak myślisz. Smok, którego podobno wczoraj zabiłeś, dziadku, był martwy od kilku lat. Nie odzywał się, jak chciałem z nim porozmawiać. A potem przyszedłeś ty, z tą twoją śmieszną włócznią na ryby i tamci źli ludzie, i w ogóle, a smok tylko wywalił język na wierzch i padł martwy. Wtedy zrozumiałem, że nic tu po mnie. Ruszam na zachód, dziadku, podobno tam, na Rubieżach żyją prawdziwe smoki. Zobaczymy. Nie pomogę ci za wiele, ale myślę, że póki co wywalczyłem ci jeszcze kilka lat życia. Ciesz się.
– Jaszczur, co ty się wygłupiasz. Dobrze wiesz, że jeśli mi pomożesz, to cię w końcu zabiję. Tego nie da się pokonać. Głupi mag, który wszystkim steruje, powiedział, że to on za stoi za klątwą i czar jest nieodwracalny.
– Wiem, wiem. Ale, dziadku, ja dla ciebie miałem, jak wy to mówicie...a, już wiem, miałem serce na łapie, a ty dla mnie skarbczyk w kuferku pod łóżkiem. Całkiem dobry początek jak na smoka. Ulokuję się gdzieś na zachodzie, w jakiejś grocie i będę powoli pomnażał bogactwo. Może się jeszcze spotkamy. No, to cześć!
– Trzymaj się, Jaszczur.
Ale ani jeden, ani drugi w tej chwili nie myśleli o sobie. Lung myślami był przy swoim przyszłym skarbcu, a stary rzucił się na zawiniątko.
Kiedy rozwinął zakrwawione szmaty, odnalazł w środku to, czego pragnął od przeszło czterdziestu lat.
Serce smoka.
Kurwa, przecież ty to musisz jeść na surowo...
* * *
...prawda? Nie mdli cię? – zapytał karczmarz, unosząc brwi z obrzydzenia.
– Inaczej umrę – odpowiedział starzec.
– Tak, tak, już o tym gadałeś. Nie wierzę w klątwy, ale w smoki jak najbardziej. W okolicy pojawił się jeden i pali nasze pola uprawne. Nasz król nie reaguje, bo stwierdził, że szkoda mu posyłać rycerzy na śmierć. Jak się smok naje, to odleci, widziałeś go? A my co mamy zrobić, co? Król prowadzi wojnę z Królestwem Wschodnim i dostaje ostro w dupę od Rolanda Wielkiego. Nie ma żartów z tym gościem. Ludzie mówią, że podobno pewnej nocy jego żona obudziła się z krzykiem, a Roland stał nad nią z zakrwawionym nożem. Była w ciążku i rzekomo na widok męża mleko jej cyckach skwaśniało i od razu poroniła. Bliźniaki, więc żadna strata. Następnego dnia okazało się, że ktoś zaszlachtował nadwornego maga i powiesił jego bebechy na bramie wjazdowej. To się nazywa królewska krew! No, ale do rzeczy. Myślisz, że dotrzymasz smokowi pola w takim stanie, staruszku?
– Jak najbardziej. Powiedz mi tylko, czy masz wystarczająco dużo złota.
– Mam, choć połowa królestwa to to nie jest, ha! I wara ci od mojej córki. Widziałem, jak się na nią lampiłeś, zboczeńcu.
– Nic się nie bój. Ja nie z tych bohaterów. A teraz wybacz, na mnie już czas. Jeżeli mógłbyś podać mi mój harpun i sieć, byłbym ci po stokroć wdzięczny.
Karczmarz posłusznie spełnił żądanie starego człowieka, a kiedy zabójca smoków wyszedł z karczmy, biesiadnicy wybuchnęli rubasznym śmiechem. Każdy by się zaśmiał, wiedząc, że stary jędzownik z siecią rybacką i harpunem w ręce, idzie na smoka. Ostatecznie nie każdy był bez wyboru. Ale kiedy bohaterom nie staje siły, trzeba zdać się na głupców.
Zabójcy smoków nie było do śmiechu. Wyszedł z karczmy o lasce. Kości mu strzelały w stawach, plecy skrzypiały jak nienaoliwiona furtka. Ale szedł. Musiał. Inaczej umrze.
– Dobry człowieku – zaczepił jakiegoś wieśniaka starzec. – Czy mógłbyś mi powiedzieć, którędy do groty smoka?
– Do Lunga, tego obrzydliwego gada? Kieruj się pan w stronę tego lasu...
Stary nie słyszał już słów wieśniaka. Gnał w kierunku, który wskazał mu mężczyzna za wonią swojego utraconego skarbu – życia.
Kiedy bohaterom nie staje(fantastyka)
1
Ostatnio zmieniony sob 04 kwie 2009, 23:45 przez Sid, łącznie zmieniany 1 raz.