Anna mówi, że piwo mi nie służy. Niech sobie mówi, co chce!
Ekspert twierdzi, że jedna szklaneczka, wypijana przed obiadem, zaostrza apetyt. Pół szklaneczki przed koncertem – o czym wiedzą trębacze, puzoniści, waltorniści – rozluźnia aparat gry. Zimny, chmielowo-słodowy napój skutecznie gasi pragnienie podczas upału.
Anna mówi, że od piwa głowa się kiwa, rośnie maciek, cierpi wątroba, człowiek staje się gburowaty, chamowaty, i że w ogóle… to nic dobrego.
Tymczasem od trzydziestu lat jestem szczęśliwym posiadaczem browaru. Nie piję piwa, ani go nie kupuję; wszystkiego mam pod dostatkiem; siedzę tylko i liczę mamonę. Co mam nie liczyć!
Piwo mi nie służy?! – Żarty!
Anna mówi... Piwosz
2Fajne, jak to u ciebie
Stylistycznie inaczej, tym razem ewidentnie uderzasz w prostotę i minimalizm - ale też ładne, pasuje taki sposób pisania do takiego tekstu.
Puenta (a w zasadzie całe dwa ostatnie akapity) - cudo!

Puenta (a w zasadzie całe dwa ostatnie akapity) - cudo!

Dobra architektura nie ma narodowości.
s
s
Anna mówi... Piwosz
3Bardzo zgrabny drabbelek
Przeczytałam go z uśmiechem:)

Przeczytałam go z uśmiechem:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Anna mówi... Piwosz
4Jest fajnie, tylko widzę jeden zgrzyt logiczny. Czemu rzeczona Anna uważa że piwo nie służy akurat narratorowi?
Uogólnienie do "piwo szkodzi" albo "na dłuższą metę nie służy" etc etc by chyba wygładziło sprawę.
Uogólnienie do "piwo szkodzi" albo "na dłuższą metę nie służy" etc etc by chyba wygładziło sprawę.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Anna mówi... Piwosz
5Anna to przyjaciółka/żona? Dlaczego taka niezadowolona? Bohater zarabia na browarnictwie i łączy przyjemne z pożytecznym. Powinna się cieszyć!
Przyjemny, lekki tekst.