Filip Daniells włączył dyktafon, oparł się wygodnie w fotelu, i spojrzał na mężczyznę siedzącego po drugiej stronie stołu. Zmrużył oczy. W pokoju było dość ciemno. Jedyne źródło światła stanowiła lampa stojąca w rogu pomieszczenia.
WWW – Dlaczego zdecydował się pan przerwać milczenie dopiero teraz, panie Lorenzo? – zapytał dziennikarz.
WWW – To chyba oczywiste – rzucił tamten bez namysłu i zaciągnął się papierosem. – John Hammond nie żyje. InGen zbankrutowała. Wykończyły ją pozwy i wielomilionowe odszkodowania. Dzięki temu wszystkie umowy o zachowaniu milczenia straciły swoją ważność.
WWW – Zgadza się. Nie rozumiem tylko, czego pan oczekuje? Po incydencie na Isla Nublar cały świat dowiedział się, jakie atrakcje ukrywała InGen. Wszystkie akta zostały ujawnione opinii publicznej.
WWW – Czego oczekuję? Sprawiedliwości, panie Daniells. – Lorenzo przysunął się bliżej stołu i jego twarz znalazła się w kręgu światła. Prawy policzek mężczyzny przecinała paskudna blizna. Jedno oko pokryte było bielmem. – Wydarzenia mające miejsce w parku na Isla Sorna, oraz wypadki na drugiej wyspie to był jedynie wierzchołek góry lodowej. Od samego początku całe przedsięwzięcie oparte było na domysłach i eksperymentach. Hammond chciał mieć wyniki, bez względu na straty. A w budowanym parku niemal codzienne zdarzał się wypadek. Przynajmniej raz w miesiącu na stały ląd przybywał statek z ciałem jakiegoś nieostrożnego robotnika. Czas by świat poznał prawdziwą liczbę ofiar.
WWW – Dlatego chce pan sprzedać prawa do napisania książki?
WWW Lorenzo wstał i wyciągnął lewą rękę z kieszeni bluzy. Daniells zobaczył, że kończyna jest pozbawiona dłoni.
WWW– Napije się pan piwa? – powiedział spokojnie Lorenzo. Nie śpieszył się z odpowiedzią. Miał dużo czasu, ocean czasu…
*
Od dawna chodzi mi to po głowie. Wydarzenia sprzed I części książki i filmu, głównie z powodu rozczarowania po III części, i braku IV. Co myślicie? Jest sens rzucać sie z motyką na słońce? Mam kilka pomysłów, które spróbuje wcielić w życie...
Na razie bez tytułu
1
Ostatnio zmieniony pn 26 lis 2012, 11:32 przez Daywayfarer, łącznie zmieniany 3 razy.