Duże niebieskie oczy

1
DUżE NIEBIESKIE OCZY

Wieki czyste, nieskażone, odeszły w dal. Utracona nadzieja i miłość. Przegrana walka z czasem. To wszystko uczyniło świat bezlitosnym.

Czteroletnia dziewczynka, brudna, w porwanym wdzianku, zagląda zza rogu. W jej dużych, niebieskich oczach widać strach, smutek i zło. Kiedyś była wesoła, Teraz nie wie, co to szczęście. Umie być zła, tak jak źli są ludzie w królestwie. Jest smutna jak wtedy, kiedy przyszli Oni. Boi się spotkania z Nim, z Najwyższym. W ręku ściska kawałek suchego chleba. Jedyny posiłek jaki może mieć. Zapomniała, co to znaczy żyć w dostatku.

Koło Dziewczynki pojawia się nieco starszy chłopczyk. Prosi ją, by podzieliła się z nim jedzeniem. Dziewczynka pluje mu w twarz. „Nie dziel się z innymi, oni też nie dzielą się z tobą.” W myślach powtarzała zdanie, którego nauczyło ją życie.

Zmierzch. Wszyscy już siedzą w swoich chatach. Tylko Dziewczynka idzie spokojnie w stronę domu. Wie, że niedługo przyjdą Oni. Sama nie wie, co jest lepsze. Nędza w domu, czy niewola w zamku u Niego. Najchętniej wybrałaby śmierć…

Dziewczynka zamyka drzwi. W tym samym momencie słychać stukot końskich kopyt i wrzaski Mrocznych Rycerzy. Widać płomienie pochodni. Sieją grozę. Co wieczór, od 2 lat… I pewnie zostanie tak na zawsze…

Powrót nadziei. Upadek Zła. Lepsze dni. Krew.

Czternastoletnia dziewczyna, brudna, w porwanym ubraniu, zagląda zza rogu. W jej dużych niebieskich oczach widać strach i zło. Zawsze była zła. Ale teraz chce być szczęśliwa. Chce ocalić królestwo. Nie boi się spotkania z Najwyższym. W ręku ściska sztylet. Jedyna broń jaką znalazła.

Koło Dziewczyny pojawia się nieco starszy chłopak. Prosi o wtajemniczenie do Planu. Pluje mu w twarz. „Nie dziel się z innymi. Niczym!” W myślach powtarza zdanie. Sama nie wie skąd je zna.

Zmierz. Wszyscy już siedzą w swoich chatach. Tylko Dziewczyna wraz kilkoma osobami idzie spokojnie w stronę zamku. Sama nie wie, co jest lepsze. Z góry przegrana walka pod zamkiem, czy nędza w domu. Najchętniej wybrałaby śmierć…

Słychać pędzące konie i wrzaski Mrocznych Rycerzy. Dziewczyna, a z nią inni atakują Ich.

Walczą do końca.

Dziewczyna odzyskuje przytomność. Koło niej zakrwawieni, martwi przyjaciele. Ucieka przez Bramę Nicości.

Wolność! Powrót do przeszłości. Niebieskie oczy.

Czterdziestoletnia kobieta, brudna, w zakurzonym ubraniu, zagląda zza rogu. W jej dużych niebieskich oczach widać zło. Zawsze była zła. świat jest zły. Ale teraz chce to zmienić. Chce zemsty. Nie boi się śmierci. W ręku ściska miecz. Jedna z wielu broni, które posiada.

Koło Kobiety pojawia się nieco starszy mężczyzna. Proponuje pomoc w zemście. Po raz kolejny pluje mu w twarz. „Nie dziel się z innymi zemstą”. W myślach powtarza zdanie. Ono po prostu tam jest.

Zmierz. Wszyscy już w chatach. Tylko Kobieta i bliscy zmarłych Wojowników Pokoju, spokojnie idą w stronę zamku. Teraz wie, co jest najlepsze. Zemsta. śmierć Najwyższego. Wolność.

Pędzące konie. Wrzaski Mrocznych Rycerzy. Kobieta i inni atakują Ich.

Walczą do końca.

Kobieta odzyskuje przytomność. Koło niej zabity Najwyższy i martwi Mroczni Rycerze. Ucieka przez Bramę Nicości.

Dawne zwycięstwo kwitnie. Piękne pachnące kwiaty. Spokój. Duże niebieskie oczy.

Czteroletnia dziewczynka ubrana w ładne, kolorowe ubranko zagląda zza rogu. W jej dużych niebieskich oczach widać miłość, szczęście i spokój. Odziedziczyła je po babci. W ręku ściska fotografie. Jedyna pamiątka po bohaterskiej babci.

Koło Dziewczynki pojawia się nieco starszy chłopczyk. Prosi, by pokazała mu zdjęcie Kobiety. Dziewczynka z dumą pokazuje mu swoją babcie. „Trzeba dzielić się tym, co dobre!” W myślach powtarza zdanie, którego nauczyła ją Mama.

Zmierzch. Wszyscy siedzą już w swoich chatach. Tylko Dziewczynka siedzi spokojnie nad strumykiem. Nie boi się niczego. Złe czasy już odeszły. Dzięki babci. Dzięki Kobiecie z fotografii. Dziewczynka wie, że zawsze trzeba wybierać dobro
"żyje się raz i do tego nie wiadomo jak długo"

2
Pomysł: 2+

Walka ze złem, wyzwalanie królestwa i zwycięstwo. Strasznie przejedzone.

Styl: 4+

Podobało mi się bardzo, gdyby pomysł samego opowiadania był ciekawszy, byłby skłonny dac 5.

Schematycznośc: 3

Patrz na Pomysł i Styl, jak już pisałem - styl świetny, ale pomysł do kitu. Mimo, że styl do schematycznosci niewiele ma, to jednak podciągam ocenę za styl, który mi się bardzo podobał.

Błędy: 4+

Szczerze mówiąc, nie szukałem takowych, a już napewno, jeśli są to nie utrudniają czytania.

Ogólnie: 3+/4-

Styl ciekawy, błędy, jeśli występują, to jak pisałem nie utrduniają czytania - jedynie pomysł nie ciekawy.

Jestem na tak
Bliscy sąsiedzi rzadko bywają przyjaciółmi.

Tylko ci, którzy nauczyli się potęgi szczerego i bezinteresownego wkładu w życie innych, doświadczają największej radości życia - prawdziwego poczucia spełnienia.

3
Pomysł: 2+

Jak mówił Hansu, strasznie przejedzone, banalne i mało oryginalne. Walka ze Złym Gościem to bardzo, bardzo oklepany temat. Na dodatek Ci 'Mroczni Rycerze' i 'Wojownicy Pokoju'. Naprawdę nie dodajesz klimatu takim wytartymi schematami. Kiedy to przeczytałem, na mojej twarzy pojawił się uśmiech.

Styl: 3+

Pomysł na poprowadzenie opowiadania jest bardzo ciekawy. DUżY plus za to. Niestety, sam styl już jakoś nie powala. Moim zdaniem o wiele za dużo KRóCIUTKICH zdań. Co za dużo to nie zdrowo. Ale ponownie pochwały za sam pomysł wystylizowania tekstu.

Schematyczność: 2

W krainie Mordor gdzie zaległy Cienie.

Błędy: 4

Kiedyś była wesoła, Teraz nie wie, co to
albo kropka, albo mała litera

W jej dużych niebieskich oczach widać strach i zło
dużych przecinek, 3 razy chyba tak napisałaś

Sama nie wie skąd je zna.
wie przecinek

Zmierz.
Zmierzch! Dwa razy tak zrobiłaś.

Dziewczyna, a z nią inni atakują Ich.
inni przecinek

Tylko Kobieta i bliscy zmarłych Wojowników Pokoju,
bez przecinka

fotografie.
fotografię

Czteroletnia dziewczynka, brudna, w porwanym wdzianku, zagląda zza rogu
bez przecinka po wdzianku

Dziewczynka wie, że zawsze trzeba wybierać dobro
kropka? :P

Jak na tak krótki tekst, cóż, trochę tego sporo.

Ocena ogólna: 3

Strasznie kiepski pomysł, bardzo fajna stylizacja. Taka nierówność. Spróbuj wymyśleć coś ciekawszego, z chęcią przeczytam. Jestem na tak.

Pozdrawiam.

Dodane po 52 sekundach:

Tfu, przy Błędy powinno być '3' a nie '4'. ;)
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

4
Dzięki, za krytykę:) Często robię literówki, to przez to, że się śpiesze z pisaniem. Mam ograniczony czas na kompa:/ Fakt, pomysł nie jest za dobry, ale opowiadanie było pisane z nudów... :) Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam:*
"żyje się raz i do tego nie wiadomo jak długo"

5
Pomysł: 3

to już wiesz

Styl: 4=

Ciekawy sposób prowadzenia narracji

Schematyczność: 2+

Błędy: 3

jak na tak krótki tekst, trochę tego było

Ogólnie: 4=

mimo wszystko przemówił do mnie twój tekst, stąd też taka ocena. Chętnie przeczytam jakiś inny

Jestem na... tak-
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”