Hasło (dribble historyczne)

1
– Kochanie, nasz Andrzejek jest geniuszem informatycznym!
– Bajki, przecież ma dopiero cztery latka.
– Nie wiem, jak to zrobił, ale odgadnął hasło do mojego laptopa. Bardzo trudne, o mało znanym wydarzeniu sprzed setek lat.
– Jakie to hasło?
– Nie uczą tego nawet na studiach historycznych. Rok kanonizowania Kastylijczyka przez sto siedemdziesiątego ósmego papieża.
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

3
Rubia, jesteś też geniuszem?! Albo znasz bardzo dobrze historię chrześcijaństwa, z najdrobniejszymi szczegółami. Jak zapamiętujesz tych kilkuset papieży, do tego który jaki miał kolejny numer? Chylę czoła przed twoją rozległą wiedzą :)
PS. Tylko szkoda, ze od razu podałaś rozwiązanie, które miałaś w głowie. Inni już nie pogłówkują ;)
Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.

4
Zagadka nie była aż tak trudna. Wystarczyło
Uwaga! Spoiler!wpisać w google "Lista papieży". Znaleźć tego "Twojego". Spodziewałem się, że 4 latek stukając w przypadkowe klawisze użyje prosty układ cyfr - tą samą powtórzoną (np. 1111), albo kilka kolejnych. Jak zobaczyłem lata pontyfikatu Grzegorza IX, to już tylko szukałem, co było w roku 1234.
Added in 11 minutes 33 seconds:
... natomiast przyjemnie się ją rozwiązywało. Dzięki, Hardy! :)
Literacko, przyjemny króciak. Widzę tylko jeden błąd: w słowie "odgadnąć". Pomyliłeś odmianę czasu przyszłego ("odgadnie") z przeszłym ("odgadł"). Słowa "odgadnął" nie ma.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

5
Eldil, a wpierw napisałem trudniejszą wersję. Zmieniłem niepotrzebnie na łatwiejszą. No nic, i tak chodziło tylko o "geniusz" czterolatka :D

Added in 4 minutes 33 seconds:
Eldil, masz oczywiście rację. Powinno być "odgadł"... Zaraz poprawię, dzięki.
Znaczy - widzę pozytyw - jestem jeszcze człowiekiem, nie robotem. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”