Akapity po nowemu

Moderatorzy: Poetyfikator, Moderator, Weryfikator

Awatar użytkownika
ithilhin
Pisarz
Pisarz
Posty: 4539
Rejestracja: pt 23 sie 2013, 11:15
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Płock
Płeć: Kobieta
Kontaktowanie:

Akapity po nowemu

Postautor: ithilhin » ndz 30 kwie 2017, 13:54

Udało mi się dodać nowy przycisk - znacznik. Powinien ułatwić tworzenie akapitów w tekstach.

Screen Shot 2017-05-01 at 21.03.59.png


Po naciśnięciu AKAPIT możemy wstawić tekst w znaczniki

Kod: Zaznacz cały

[AKAPIT] TEXT [/AKAPIT]


Tak to będzie wyglądać:

lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus. Phasellus pharetra nulla ac diam. Quisque semper justo at risus. Donec venenatis, turpis vel hendrerit interdum, dui ligula ultricies purus, sed posuere libero dui id orci. Nam congue, pede vitae dapibus aliquet, elit magna vulputate arcu, vel tempus metus leo non est. Etiam sit amet lectus quis est congue mollis. Phasellus congue lacus eget neque. Phasellus ornare, ante vitae consectetuer consequat, purus sapien ultricies dolor, et mollis pede metus eget nisi. Praesent sodales velit quis augue. Cras suscipit, urna at aliquam rhoncus, urna quam viverra nisi, in interdum massa nibh nec erat.


lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus. Phasellus pharetra nulla ac diam. Quisque semper justo at risus. Donec venenatis, turpis vel hendrerit interdum, dui ligula ultricies purus, sed posuere libero dui id orci. Nam congue, pede vitae dapibus aliquet, elit magna vulputate arcu, vel tempus metus leo non est. Etiam sit amet lectus quis est congue mollis. Phasellus congue lacus eget neque. Phasellus ornare, ante vitae consectetuer consequat, purus sapien ultricies dolor, et mollis pede metus eget nisi. Praesent sodales velit quis augue. Cras suscipit, urna at aliquam rhoncus, urna quam viverra nisi, in interdum massa nibh nec erat.



Kod: Zaznacz cały

[AKAPIT]lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus. Phasellus pharetra nulla ac diam. Quisque semper justo at risus. Donec venenatis, turpis vel hendrerit interdum, dui ligula ultricies purus, sed posuere libero dui id orci. Nam congue, pede vitae dapibus aliquet, elit magna vulputate arcu, vel tempus metus leo non est. Etiam sit amet lectus quis est congue mollis. Phasellus congue lacus eget neque. Phasellus ornare, ante vitae consectetuer consequat, purus sapien ultricies dolor, et mollis pede metus eget nisi. Praesent sodales velit quis augue. Cras suscipit, urna at aliquam rhoncus, urna quam viverra nisi, in interdum massa nibh nec erat.[/AKAPIT]
[AKAPIT]lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Proin nibh augue, suscipit a, scelerisque sed, lacinia in, mi. Cras vel lorem. Etiam pellentesque aliquet tellus. Phasellus pharetra nulla ac diam. Quisque semper justo at risus. Donec venenatis, turpis vel hendrerit interdum, dui ligula ultricies purus, sed posuere libero dui id orci. Nam congue, pede vitae dapibus aliquet, elit magna vulputate arcu, vel tempus metus leo non est. Etiam sit amet lectus quis est congue mollis. Phasellus congue lacus eget neque. Phasellus ornare, ante vitae consectetuer consequat, purus sapien ultricies dolor, et mollis pede metus eget nisi. Praesent sodales velit quis augue. Cras suscipit, urna at aliquam rhoncus, urna quam viverra nisi, in interdum massa nibh nec erat.[/AKAPIT]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


gosia

me@Szortal
Thig crioch air an saoghal, ach mairidh gaol is ceòl.

Awatar użytkownika
RebelMac
Pisarz osiedlowy
Posty: 229
Rejestracja: ndz 05 cze 2016, 13:12
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Bielsko - Biała
Płeć: Mężczyzna

Akapity po nowemu

Postautor: RebelMac » ndz 30 kwie 2017, 13:57

Nareszczie! Kudos dla Ithilin. Dzięki.

Pozdrawiam.



Online
Awatar użytkownika
uniwers
Debiutant
Debiutant
Posty: 400
Rejestracja: śr 25 cze 2008, 19:56
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Waldenburg i. Schl.
Płeć: Mężczyzna

Akapity po nowemu

Postautor: uniwers » ndz 01 lip 2018, 22:22

Poniżej przepis na błyskawiczne nałożenie znaczników [ akapit ] na akapity w tekście w Wordzie.
1. Znajdź i zamień / Ctrl+H
2. W polu "Znajdź" wpisz Jest to ukryty znacznik końca akapitu.
3. W polu "Zamień na" wpisz

Kod: Zaznacz cały

 [/akapit]^p[akapit]

4. Kliknij "Zamień wszystko". W konsekwencji, po podmianie, na początku pierwszego akapitu będzie brakować znacznika [ akapit ], a ostatni będzie się kończył znacznikiem [ akapit ]
5. Przenieś ostatni [ akapit ] na początek pierwszego akapitu, dotąd go pozbawionego.



Awatar użytkownika
szopen
Umysł pisarza
Posty: 901
Rejestracja: śr 25 kwie 2012, 13:10
OSTRZEŻENIA: 0
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Akapity po nowemu

Postautor: szopen » pn 02 lip 2018, 10:42

Ithilhin, super wiadomość. Kiedyś mi bardzo tego brakowało na wery.


radomirdarmila.pl

a

Awatar użytkownika
Kruger
Umysł pisarza
Posty: 802
Rejestracja: śr 12 paź 2011, 09:02
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Akapity po nowemu

Postautor: Kruger » ndz 23 wrz 2018, 02:35

uniwers pisze:Source of the post

Kod: Zaznacz cały

[/akapit]^p[akapit]

Pomyliłeś. Proponuję poprawić w powyższym poście. Powinno być:

Kod: Zaznacz cały

[akapit]^p[/akapit]

Bo dziś ktoś miał problemy z formatowaniem wrzucanego tekstu i już wiem dlaczego, po skopiowaniu powyższego miałem te same problemy.



Awatar użytkownika
P.Yonk
WModerator
WModerator
Posty: 666
Rejestracja: sob 17 cze 2017, 20:08
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: mlecz.róża.nowa
Płeć: Mężczyzna

Akapity po nowemu

Postautor: P.Yonk » ndz 23 wrz 2018, 08:12

Kruger pisze:Source of the post Pomyliłeś. Proponuję poprawić w powyższym poście. Powinno być:

Tyle, że to znak KOŃCA AKAPITU. A tym uniwersa pomocniku, do znaku końca akapitu w Wordzie dodajesz "shortcody" forum

Kod: Zaznacz cały

[/AKAPIT][AKAPIT]
.

A problemy z formatowaniem wynikają najczęściej (do tej pory tak wynika) z włączonego addBlocka. Wystarczy dodać forum do białej listy, wyłączyć addBlocka na stronie forum i powinno pomóc. Zaqr miał ten problem i wyłaczenie addBlocka pomogło.


"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia"

Online
Awatar użytkownika
uniwers
Debiutant
Debiutant
Posty: 400
Rejestracja: śr 25 cze 2008, 19:56
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Waldenburg i. Schl.
Płeć: Mężczyzna

Akapity po nowemu

Postautor: uniwers » ndz 23 wrz 2018, 11:44

Kruger:

Przykładowy tekst w Wordzie:

Kod: Zaznacz cały

 
TreśćAkapitu1 ^p
TreśćAkapitu2 ^p
TreśćAkapitu3 ^p
TreśćAkapitu4 ^p
 


Gdyby zastosować twoją podmianę ( ^p --> [ akapit ] ^p [ /akapit ] ), tekst wynikowy wyglądałby tak:

Kod: Zaznacz cały

 
TreśćAkapitu1 [akapit] ^p [/akapit]
TreśćAkapitu2 [akapit] ^p [/akapit]
TreśćAkapitu3 [akapit] ^p [/akapit]
TreśćAkapitu4 [akapit] ^p [/akapit]
 


Podmiana moja ( ^p ---> [ /akapit] ^p [ akapit ] ) daje taki efekt:

Kod: Zaznacz cały

 
TreśćAkapitu1 [/akapit] ^p [akapit]
TreśćAkapitu2 [/akapit] ^p [akapit]
TreśćAkapitu3 [/akapit] ^p [akapit]
TreśćAkapitu4 [/akapit] ^p [akapit]
 


który można przedstawić w ten sposób:

Kod: Zaznacz cały

 
TreśćAkapitu1 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu2 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu3 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu4 [/akapit]
^p [akapit]
 


Przerzucając ostatni znacznik [ akapit ] na początek otrzymujesz:

Kod: Zaznacz cały

 
[akapit] TreśćAkapitu1 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu2 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu3 [/akapit]
^p [akapit] TreśćAkapitu4 [/akapit]
^p
 


Problem pojawia się jedynie, gdy w tekście masz zrobione Enterem puste wiersze. Żeby przeglądarka nie zgłupiała, trzeba usunąć takie sekcje:

Kod: Zaznacz cały

[akapit][/akapit]



Awatar użytkownika
Kruger
Umysł pisarza
Posty: 802
Rejestracja: śr 12 paź 2011, 09:02
OSTRZEŻENIA: 0
Lokalizacja: Wrocław
Płeć: Mężczyzna
Kontaktowanie:

Akapity po nowemu

Postautor: Kruger » ndz 23 wrz 2018, 14:31

Kurde, masz rację.
Siedziałem w nocy nad tym i nie do końca myślałem.
Niemniej fakty są takie, że jak zrobiłem wedle instrukcji, na podglądzie tekst miał nakładające się na siebie akapity. Potem popracowałem na nim w wordzie i się udało.
Adblocka nie mam i nic nie wyłączałem.
Problem pojawia się jedynie, gdy w tekście masz zrobione Enterem puste wiersze. Żeby przeglądarka nie zgłupiała, trzeba usunąć takie sekcje:
Kod: Zaznacz cały

Kod: Zaznacz cały

[akapit][/akapit]

A do tego sam doszedłem, jak wrzucałem tekst na WM.
Teraz po wstawieniu akapitów według instrukcji robię dodatkowy zabieg, zamieniam wszystkie

Kod: Zaznacz cały

[akapit][/akapit]
na nic (puste miejsce).




Wróć do „Informacje”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość