W miejscu, gdzie wysypana sól wróży jedynie stek przekleństw, a wtarta w ranę, ostry ból. Na noże idzie Chateaubriand. Obdarte ze skóry płaty wrzucane na skwierczący olej.
Nóż musi być ostry, aby zgrabnie oddzielić mięso od kości, a tłuszcz od ścięgien.
W miejscu, gdzie wrząca woda jest podstawą wszystkiego, często płacze się obdzierając ze skóry.
Z testem białej rękawiczki wpada czasem hiszpańska inkwizycja. Wtedy jak na stosie płoną wykrzyczane słowa...
Gdzie kucharek sześć, tam brudna kuchnia.
Gdzieś...
2Siedemdziesiąt sześć słów. Niewiele zabrakło do setki. I mógł z tego wyjść niezły drabbel gdyby..
No właśnie- gdyby w tych brakujących dwudziestu czterech pojawiła się myśl przewodnia.
Bo tu mamy jakiś flesz, błysk, ledwo nakreślony obrazek.
I nie umiem się do niego odnieść. Nie wiem jaki efekt chciałaś osiągnąć ani co przekazać.
Opis przygotowania befsztyku podszyty .. czymś? I właśnie tego czegoś, tego najważniejszego smaku mi tu zabrakło.
No właśnie- gdyby w tych brakujących dwudziestu czterech pojawiła się myśl przewodnia.
Bo tu mamy jakiś flesz, błysk, ledwo nakreślony obrazek.
I nie umiem się do niego odnieść. Nie wiem jaki efekt chciałaś osiągnąć ani co przekazać.
Opis przygotowania befsztyku podszyty .. czymś? I właśnie tego czegoś, tego najważniejszego smaku mi tu zabrakło.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Gdzieś...
6Zgadzam się z Sarą. Tutaj jest chaotyczny zlepek niezłych zdań, ale nie wiem, o czym to jest. Brakuje sensu, myśli przewodniej. Sama forma nie zastąpi treści. Myślę jednak, że można nad tym popracować - tylko najpierw musisz się zastanowić, co chcesz powiedzieć.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch
FB - profil autorski
FB - profil autorski